Vitamin Eksikliği ile İlgili Az Bilinen Belirtiler

Vücudunuzda oluşan herhangi bir dengesizliği yok edebilmek için ortaya çıkan belirtilere dikkat etmek oldukça önemlidir.
Vitamin Eksikliği ile İlgili Az Bilinen Belirtiler

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Vücudunuzda bir sorun varsa vücudunuz size devamlı bazı sinyaller gönderir. Gerekli önlemleri çok geç olmadan alabilmek için bu sinyallere kulak vermeniz gerekir. Aşağıdaki makalemizde hem vitamin eksikliği ile ilgili az bilinen sinyallerden, hem de her bir vitamin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan farklı belirtilerden bahsedeceğiz.

Bugünlerde vücudunuzun ihtiyacı olan her vitamini günlük beslenme düzeninizle karşılamakta zorlanabilirsiniz.

Diyette olduğunuz için yeterli yemek yememeniz, vücudunuzdaki vitamin seviyesinin normalin altında olmasının bir nedeni olabilir.

Yeteri Kadar Vitamin Almadığınızda Ne Olur?

Doktorlara göre, tek başına günlük vitamin eksikliği, hastalıkların oluşmasına neden olmaz. Ancak  bazı hastalıkların ortaya çıkmaları için “ortam hazırlar.”

Yani vücudunuz normal şekilde çalışmak için mücadele eder. Vitaminler, vücudunuzda oluşan bütün reaksiyonlarda katalizör görevi görür.

Vücudunuzda vitamin eksikliği oluştuğu zaman, vücudunuz size bir şeylerin yanlış gittiğine dair sinyaller verir. Bu sinyallere dikkat etmeniz gerekir.

İşte vitamin eksikliğinin en az bilinen 5 belirtisi:

Ağız kenarında görülen çatlaklar

Ağzınızın kenarında çatlaklar oluştuysa, sebebi daha hızlı yaşlanmanız değildir.

Bu durumun demir ve çinko eksikliğine ek olarak, özellikle riboflavin (B2), niyasin (B3) ve B12 gibi B vitamini türlerinin eksikliğinden kaynaklanma ihtimali daha fazladır.

Dengeli bir beslenme düzeni olmayan vejetaryenlerde oldukça sık görülen bir durumdur.

Vejetaryen olmayanlarda çözüm daha fazla somon, yumurta, deniz tarağı ve istiridye (ya da genel olarak tüm deniz ürünleri) yemektir.

Balık da tüketmeyen vejetaryenler ise mercimek, fıstık, kurutulmuş domates, susam ve ıspanak yemeyi deneyebilir.

Vücudun demir emilimini artırmak için C vitamini almak da iyi bir fikirdir. Yukarıda saydığımız yiyecekleri brokoli, lahana, karnabahar ve kırmızı dolmalık biberle birlikte tüketebilirsiniz.

Ciltte kırmızı lekeler ve aşırı saç dökülmesi

Ciltte kırmızı lekeler ve aşırı saç dökülmesinin sebebi, çinko eksikliği olabilir. Saç dökülmesi, çinko eksikliğinin açık bir göstergesidir.

Bunun yanı sıra, vücudunuzda çinko eksikliği durumunda yaraların geç iyileşmesi, kalıcı cilt kuruluğu, isilik, ciltte kırmızı lekeler ve morluklar da görülebilir.

Bu belirtileri, B7 (biyotin) vitamini eksikliği ve yağda çözünen vitaminler olan A, D, E ve K vitamin eksiklikliği yaşamanız durumunda da gözlemleyebilirsiniz.

Eğer çiğ yumurta tüketiyorsanız, biyotin eksikliği ile karşılaşmanız muhtemeldir. Çünkü  çiğ yumurta, proteinin emilimini engeller.

Çözüm ise daha fazla ceviz, kabak çekirdeği, tam tahıl, pastörize edilmemiş süt, somon, avokado, karnabahar, mantar, ahududu ve muz gibi gıdalar tüketmektir.

ikiye bölünmüş olgun avokado

Yanak, kol ve kalçadaki akne benzeri kırmızı ve beyaz şişkinlikler

Bu, temel yağ asitleri ile A ve D vitamin eksikliği çektiğinizde ortaya çıkar. Akneden farklı olarak bu lekeler daha serttir ve koparmaya çalıştığınızda canınızı çok fazla yakar.

Bunun çözümü, doymuş ve trans yağ tüketimini azaltıp, sağlıklı yağların tüketimini artırmaktır. Beslenmenize daha fazla somon, keten tohumu, chia tohumu ile badem ve ceviz gibi kabuklu yemişleri eklemelisiniz.

Eğer daha fazla A vitamini almak istiyorsanız havuç, tatlı patates ve kırmızı dolmalık biber yemeyi deneyebilirsiniz. Bu gıdalar sayesinde beta karoten ihtiyacınızı karşılarsınız.

El ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma

Böyle bir durumda eksikliğini çektiğiniz şey B vitaminidir. Daha detaylı söylemek gerekirse B6, B9 (folik asit) ve B12 vitaminleridir.

Bu vitaminler doğrudan deride bulunan dış sinirleri etkiler. Karıncalanma ve uyuşma belirtilerine depresyon, sıkıntı, yorgunluk, anemi ve hormonal dengesizlikler eşlik edebilir.

Çözüm ise kuşkonmaz, ıspanak, fasulye, yumurta, istiridye, midye, ahtapot ve deniz tarağı gibi yiyecekler tüketmektir.

Ayaklarda ve bacaklarda oluşan ağrı ve kramplar

Bu ağrıların oluşmasının sebebi potasyum, magnezyum ve kalsiyum eksikliğidir. Biri, ikisi veya üçü birden olabilir. Eğer sıkı bir antrenman programı uyguluyorsanız, aşırı terleme nedeniyle daha fazla mineral ve suda çözünen vitamin (B grubu vitaminleri) kaybedersiniz.

Sıkı çalışmanızı durdurmak yerine aşağıda sayacağımız gıdaları beslenmenize eklemeyi deneyebilirsiniz: Muz fındık, badem, bal kabağı, kiraz, vişne, elma, brokoli, greyfurt, lahana, karahindiba ve ıspanak.

ayakta oluşan kramplar

Vitamin Eksikliği Sonucu Görülen Problemler

Yukarıda saydığımız vitamin eksikliğinin 5 belirtisine ek olarak, beslenme düzeniniz dengesiz olduğunda karşılaşabileceğiniz başka problemler de vardır.

A vitamini

A vitamini eksikliği yorgunluğa, gece görmede zayıflığa, cilt ve diş problemlerine, diş eti kanamalarına ve genel olarak hastalıklara yatkınlığa neden olur.

B vitamini

  • Eğer B1 vitamini eksikliği çekiyorsanız karşılaşacağınız sorunlar uykusuzluk, yorgunluk, halsizlik, kaslarda zayıflık, depresyon, asabiyet, kilo kaybı, mide ve bağırsak problemleri ile kalp rahatsızlıklarıdır.
  • Eğer B2 vitamini seviyenizde düşüklük varsa gözleriniz kanlanır, ağız ve dilinizde yaralar çıkar, saçlarda yağlanmayla birlikte deri iltihapları oluşur ve kendinizi devamlı yorgun hissedersiniz.
  • B3 vitamini eksikliği ise baş ağrılarına, enerji düşüklüğüne, ağız kokusuna, asabiyete, ülsere, iştah kaybına, mide ve bağırsak problemlerine neden olur.
  • B5 vitamini eksikliğinde kramplar, yorgunluk, ayaklarda yanma hissi, kalpte ritm bozukluğu, uyuma zorluğu ve devamlı bir kusma hissi yaşarsınız.
vitamin eksikliği yorgunluk
  • B6 vitamini eksikliği uykusuzluğa, anemiye, cilt rahatsızlıklarına, saç dökülmesine, kramplara ve ödeme neden olur.
  • Son olarak B12 vitamini eksikliği ise yorgunluğa, ishale, denge problemlerine, depresyona, iştah kaybına, sinir iltihabına, ağız ve dilde yaralara sebep olur.

C vitamini

Eğer yeteri kadar C vitamini almıyorsanız; bu durum yara veya çatlakların daha yavaş iyileşmesine, burun ve diş eti kanamasına, eklemlerde ağrı ve şişkinliğe, sindirim problemlerine, anemiye ve vücutta morluklara neden olur.

D vitamini

D vitamini eksikliği kemiklerin zayıf olmasına, yaraların iyileşmesinde gecikmeye, rikets problemine, diş çürümelerine, böbrek taşlarına, kas zayıflıklarına ve kalsiyum emiliminde zorluğa neden olur.

E vitamini

anemi hücreleri

Bu vitaminin eksikliği anemiye, kalp rahatsızlıklarına, üreme problemlerine, asabiyete, reflekslerde zayıflığa, yürüme zorluğuna veya denge sağlamada güçlüğe neden olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Machlin, L. J. (1991). Handbook of vitamins. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/0891-5849(91)90176-4
  • Chawla, J., & Kvarnberg, D. (2014). Hydrosoluble vitamins. Handbook of Clinical Neurology. https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-4087-0.00059-0
  • Traber, M. G., & Stevens, J. F. (2011). Vitamins C and E: Beneficial effects from a mechanistic perspective. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2011.05.017
  • Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2007). Contribution of selected vitamins and trace elements to immune function. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000107673
  • García López, E., Blanco Ruiz, A. O., Rodríguez García, L. O., Reyes Fundora, D., & Sotres Vázquez, J. (2004). Queilitis: Revisión bibliográfica. Revista Cubana de Estomatología, 41(2), 0-0.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición, 44(3), 218-225.
  • Astudillo Rosero, E. P. (2013). Relación entre los niveles de hemoglobina y hematocrito y los hábitos alimentarios de diferentes tipos de personas vegetarianas que asisten a Ming Yuen restaurante vegetariano en mayo 2013 (Bachelor’s thesis, QUITO/PUCE/2013).
  • Cardero Reyes, Y., Sarmiento González, R., & Selva Capdesuñer, A. (2009). Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. Medisan, 13(6), 0-0.
  • Rubio, C., González Weller, D., Martín-Izquierdo, R. E., Revert, C., Rodríguez, I., & Hardisson, A. (2007). El zinc: oligoelemento esencial. Nutricion hospitalaria, 22(1), 101-107.
  • Badui Dergal, S. (2016). Química de los alimentos. México, Pearson Educación.
  • Adamski, H., & Bligny, D. (2015). Xantomas. EMC-Dermatología, 49(4), 1-13.
  • Puerto Caballero, L., & Tejero Garcia, P. (2013). Alimentación y nutrición: repercusión en la salud y belleza de la piel. Diet Nutr Eff Skin Beauty Health Nutr Clin Diet, 10, 56-65.
  • National Institutes of Health. (2020, febrero 14). Datos sobre la vitamina A. Recuperado 24 de abril de 2020, de https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/VitaminA-DatosEnEspanol.pdf
  • National Institutes of Health. (2016, febrero 17). Datos sobre la vitamina B12. Recuperado 24 de abril de 2020, de https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/VitaminB12-DatosEnEspanol.pdf
  • Mayo Clinic. (2019, enero 3). Calambre muscular – Síntomas y causas – Mayo Clinic. Recuperado 24 de abril de 2020, de https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820
  • Azcona, A., & Universidad Complutense de Madrid. (s. f.). Manual de Nutrición y Dietética. Recuperado 24 de abril de 2020, de https://www.ucm.es/data/cont/docs/458-2017-12-02-cap-10-minerales-2017.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.