Vücutta Sıvı Tutulmasını Önleyen 8 Doğal Diüretik

Vücutta Sıvı Tutulmasını Önleyen 8 Doğal Diüretik

Son Güncelleme: 07 Ocak, 2019

Doğal diüretik gıdalar, vücudun diürezini, yani farklı koşullardan ötürü tutulabilecek fazla sıvıyı çıkarma kabiliyetini artırmaya yardımcı olan belirli nitelikleri içeren gıdalar ve otlardır.

Vücudunuz belirgin bir nedenden ötürü şişmeye başlarsa, özellikle de kardiyovasküler sistem söz konusu ise, bunun sıvı tutulumu ile ilgili olması tehlikeli bir durumdur.

Tutulan sıvının atılması veya azaltılması sırasında karşılaştığınız zorlukların nedeni; yüksek sodyum içerikli bir diyet, hormonal sorunlar, kalıtımsal faktörler veya diğer uygun olmayan gıdaları tüketmek olabilir.

Neyse ki, bu doğal diüretik gıdaların düzenli tüketimiyle bu durumla başa çıkabilir ve kötüleşmesini ya da vücudunuzdaki metabolizma gibi temel işlevlere müdahale etmesini engelleyebilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmeye hazır mısınız?

1. Doğal Diüretik Gıdalar: Rezene

rezene bitkisi

Bu yabani Akdeniz bitkisi yiyecek, baharat, çay ya da kokteyl olarak tüketerek yararlanabileceğiniz çok sayıda avantaja sahiptir. Fazla sıvının atılmasına ek olarak çeşitli sindirim süreçlerini düzenlemeye yardımcı olabilecek güçlü bir diüretiktir.

2. Yeşil çay

Yeşil çay, bol antioksidan içeriği ve bu içeceği kilo kaybı için mükemmel kılan diğer bileşikleri nedeniyle bilinir. Aynı zamanda vücudunuzun sıvı dengesini korumak ve toksinleri yok etmek için önemli olan doğal detoksu teşvik eden bir diüretiktir.

3. Ananas

Bu tropikal meyve, karakteristik tadı ve yüksek su içeriği sayesinde dünya çapında çok popüler bir yere gelmiştir. Ananasın yaklaşık %85i sudur. Yani kalorisi düşük olduğu halde lif, C vitamini ve bromelain içeriği yüksektir ve bunların hepsi sıvı tutulumunu azaltmaya yardımcı olur.

Ananas, iyi bir potasyumun kaynağı olduğu için vücudun sodyum içeriğini dengelemeye yardımcı olur ve bu daaşırı sıvının yok edilmesine yardımcı olup, çeşitli hayati organ fonksiyonlarını geliştirir.

4. Kiraz

yeni yıkanmış kirazlar
Kiraz meyvesinin %70’i sudur. Büyük oranda B vitamini ve daha az bir oranda magnezyum içerir; bu da ruh halinizi iyileştirmek için gerekli olan bir mineraldir.

Bir başka potasyum kaynağı olan bu meyve, doğal bir diüretik olarak kabul edilmektedir. Fazla suyun atılmasını kolaylaştıran önemli miktarda flavonoidler ve antioksidanlar içerir.

5. Kavun

Bu ferahlatıcı meyve, sıvı tutulumu ile savaşan vitaminler, lif ve diğer bileşiklerin yanı sıra; çok yüksek bir su içeriğine (yaklaşık% 90) sahiptir. 

Kavun, aynı zamanda serbest radikallerin hücrelerinize zarar vermesini engelleyen ve erken yaşlanmayı önleyen bir antioksidan olan beta-karoten yönünden çok zengindir.

6. Kestane

Acı kestane veya Hint kestanesi olarak da bilinen bu bitki, varisli damarlar, hemoroid ve flebit ile ilgili sorunları iyileştirme becerisi açısından değerlidir. Geleneksel olarak meyve ve tohumları kullanılsa da, bütün bitki yararlı özelliklere sahiptir.

Kersetin ve rutin gibi flavonoidlerin yüksek içeriği sayesinde sıvı tutulumuyla mücadelede mükemmeldir.Bu antioksidanlar, idrar yoluyla vücuttaki fazla sıvının atılmasına yardımcı olur.

7. Atkuyruğu bitkisi

at kuyruğu
Bu bitki; dalları at kuyruğuna ya da bir tüylü toz alıcıya benzediği için böyle isimlendirilmiştir. Uzun süre bir yabani ot olarak görülüp göz ardı edilmiştir. Ancak günümüzde doğal potasyum, magnezyum ve alüminyum kaynağı olduğu için vücuda güçlü diüretik etkileri olduğunu biliyoruz.

Atkuyruğunun düzenli tüketiminin idrar üretiminizi %30’a kadar artırabileceğine inanılıyor; böylelikle toksinlerin ve sıvıların atılması kolaylaşıyor ve böbrek taşlarının oluşumunu önleyebiliyor.

8. Soğan

Bu çok yaygın olarak kullandığımız sebze kalsiyum, magnezyum, klor, kobalt, demir, potasyum ve benzeri minerallerin ve eser elementlerin yanı sıra A, B, C ve E vitaminleri kaynağıdır.

Soğan da idrar söktürücüdür ve yaklaşık %91 oranında sudan oluşur. Soğanın düzenli tüketimi, özellikle çiğ olarak tüketilmesi, böbrek fonksiyonlarını uyararak vücutta biriken sıvının atılmasına yardımcı olur ve çeşitli hastalıkların önlenmesini sağlar.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.