Vajinal Sağlık: Yaşınıza Göre Bilmeniz Gerekenler

Tahmin edebileceğiniz gibi, 50 yaşındayken vajinal sağlığınız 20 yaşında olduğunuzla aynı değildir. Bu yaşınızda nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin.
Vajinal Sağlık: Yaşınıza Göre Bilmeniz Gerekenler

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yaşlandıkça, vajinanız da dahil olmak üzere vücudunuz bir çok değişiklik yaşar. Her yaşa göre vajinal sağlık ile ilgili bilinmesi gereken faktörler değişkenlik gösterir.

Vajina yumuşak dokulardan yapılmış bir kanaldır ve siz hayatınızın farklı evrelerinden geçerken değişir. İyi vajinal sağlık için her aşamada neler olduğunu öğrenmek önemlidir. Yılların vajinanızı nasıl etkileyeceğini bilmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

20’li yaşlarda vajinal sağlık

Bu, sizin için olduğu kadar vajinanız için de en iyi yaşam evrelerinden biridir; bu durum aslında cinsel hormonlarınıza bağlıdır. Bu yaşlarda östrojen, progesteron ve testosteron üretimi en yüksek seviyededir.

Östrojen, vajinanızın her zaman yağlı, elastik kalmasını ve sağlıklı bir asit seviyesini korumasını sağlar. Benzer şekilde, cinsel arzularınız 20’li yaşlarda ne kadar yüksek olursa, bir o kadar aktif bir cinsel hayat geçirirsiniz.

Bu, idrar yolu enfeksiyonu kapma riskinizi artırır. Bu durum bakterilerin vajinadan üretraya doğru hareket etmesinden kaynaklanır. Bu riski azaltmak için, cinsel ilişki sonrası mümkün olan en kısa sürede idrar yapmanız önemlidir.

Bu, bakterileri üretra dışına çıkaracaktır. Yaşamın bu evresinde vajinanız kendi temizliğini kendisi yapar. Bunu, bakterileri temizlemeye yardımcı olan beyaz ya da berrak bir salgı üreterek yapar.

Cinsel ilişki sırasında kaşıntı, ağrı, tahriş ya da kötü kokulu salgılar deneyimlemediğiniz sürece, vajinanızı temiz tutmak için her gün dışarıdan hafifçe sabun ve su ile yıkayıp durulayın. Yaşamın bu evresinde, yılda bir kez muayene için jinekoloğunuzu görmelisiniz.

Şu makaleyi de okuyun: Adet Düzensizliğinin Nedenleri

30’lu yaşlarda vajinal sağlık

30'lu yaşlarda vajinal sağlık

Hayatın bu aşamasında, vücudunuzda meydana gelen hormonal değişiklikler yüzünden labia minora koyulaşır. Hamiliyseniz, vajinal akıntı artabilir, süt kıvamında olabilir ve hafif bir koku duyabilirsiniz. Yeşil, sarımsı ya da kötü kokmadığı sürece bu normaldir.

Doğum yaptıktan sonra vajinanız doğum travması nedeniyle esnekliğini biraz kaybedebilir. İlk bakışta, her zamankinden biraz daha gergin durur, ancak eninde sonunda normal şekline geri dönecektir.

Pelvik alanı güçlendirmek ve vajinal sıkılığı geri kazanmak için Kegel egzersizleri yapmak iyi bir fikirdir. Oral doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, vajinal akıntı ya da kurulukta bir artış görebilirsiniz.

Bununla birlikte, bu semptomlar kendiliğinden düzelme eğilimindedir. Bu semptomlar devam ederse, doktorunuzu görmeniz ve vajinal sağlığınızı olumsuz etkilemeyecek koruyucular hakkında bilgi almanız en iyisidir.

40’lı yaşlarda vajinal sağlık

Perimenopoz sayesinde vajinanız önemli değişiklikler yaşayacaktır. Östrojen seviyeleri düştükçe, vajina duvarlarınız daha ince ve daha kuru hale gelecektir. Buna vajinal atrofi denir. Bu sorun, aşağıdaki belirtiler ve benzerlerine neden olabilir:

  • Yanma
  • Kızarıklık
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Vajinal akıntı
  • Kaşıntı
  • İdrar sırasında yanma
  • Vajinal kanalın kısalması
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar riskinde artış

Düzenli cinsel ilişki vajinal sağlığınız için iyi olabilir. Çünkü cinsel ilişki vajinaya kan akışını ve vajinanın elastikiyetini artırır. Vajinal kurulukla uğraşıyorsanız, nemlendirici vajinal kremleri ya da östrojen kremlerini kullanabilirsiniz. Daha doğal bir tedavi tercih ederseniz, zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağı deneyebilirsiniz.

50’li ve ileri yaşlarda vajinal sağlık

Yaşamın bu döneminde, muhtemelen artık adet görmüyorsunuz ve östrojen seviyeleriniz düşüktür. Vulva küçülmüş görünebilir ve vajinal atrofi yaşayabilirsiniz. Vajinanızın asiditesi etkilenebilir ve bakteri enfeksiyonu riski artabilir.

Buna ek olarak, düşük östrojen seviyeniz idrar yolunuzu da etkileyebilir ve üretrada atrofi meydana gelebilir. Bu aşırı aktif bir mesaneye ve sızıntıya neden olabilir. Bu durumlarda belirtileri azaltmak için oral ya da vajinal hormon tedavisine geçebilirsiniz. Ancak bu, bazı kadınlar için bir seçenek değildir. Başka çözümler de vardır:

  • Vajinal egzersiz yapmak
  • Esnekliği artırmak için vajina genleştirici kullanmak
  • Sağlıklı bir diyet izlemek
  • Sağlıklı kilo vermek
  • Kafein alımını düşürmek
  • Sigarayı bırakın
  • Pelvik taban kas egzersizleri yapmak
  • Vajinal kayganlaştırıcı kullanın
  • Nemlendirici vajinal krem kullanın

Tavsiye ettiğimiz bir başka makale: Vajinal Enfeksiyonları Farkedip Önlemenin 7 Yolu

Bir diğer endişe vajinal prolapsustur. Bu durum vajinal kanalın tümü ya da bir kısmı rahim ağzına doğru düştüğünde oluşur. Bu problem mesaneyi, rektumu ve rahmi etkiler.

Bir prolapsusu tedavi etmek için, pelvik taban kas egzersizleri yapılması ya da vajinal destek cihazları kullanılması önerilir. Son çare olarak ameliyata başvurulabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cires Pujol Miriam. GUÍA PARA LA PRÁCTICA CLÍNICA DE LAS INFECCIONES
    VAGINALES. Rev Cubana Farm 2003;37(1):38-52 bvs.sld.cu/revistas/far/vol37_1_03/far06103.pdf
  • Pérez Prado C, Morales L. Patología de los órganos genitales externos y canal inguinal. En: Cruz M.
    Tratado de Pediatría. 1307-1319- 5ta ed. Barcelona: Espaxs, 1993;cap 93.
  • Lebherz TB Chapter 35 Infections and benign diseases of the Vagina, Cervix and Vulva. In: Essentials
    of Obstetrics and Gynecology. 3 ed. Philadelphia: WB Saunders Comp; 1998
  • Batteiger BE. International Congress of sexually transmitted infections: 2nd Joint meeting of the
    International Society fort Sexually transmitted diseases research (ISSTDR) and the international union
    against Sexually Transmitted Infections (IUSTI) June 24-27, 2001 Berlin, Germany.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.