Yetersiz Uykunun Olumsuz Etkileri ve 7 Örnek

Yeterli miktarda uyumamanın vücut için pek çok zararlı etkisi vardır. Bu durum yaşam kalitenizi düşürebilir ve günlük aktivitelerinizi etkileyebilir.
Yetersiz Uykunun Olumsuz Etkileri ve 7 Örnek
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yetersiz uykunun olumsuz etkileri çok farklı şekillerde kendini gösterebilir. özellikle hâlsizlik ve günlük aktiviteler için isteksizlik bu durumun başlıca belirtileridir.

Fiziksel ve zihinsel sağlığınızı korumak için, kaliteli ve kesintisiz bir uyku oldukça önemlidir. Yeterli bir uyku için günde 7 ila 8 saat arasında uyumanız gerekir.

Yeterli uyuduğunuzda, fiziksel ve zihinsel olarak kendinizi şarj etmiş olursunuz. Böylece, bütün vücudunuzu yeni bir güne hazırlarsınız.

Siz dinlenirken, vücudunuz gün içinde tamamlanmayan bazı işlevleri yerine getirir. Bu sırada, hormon düzeylerinizi etkileyen diğer mekanizmalar etkinleştirilir.

Ne yazık ki pek çok insan yeterli miktarda ve kesintisiz bir şekilde uyumakta güçlük çekiyor. Dolayısıyla, gün içinde bu durumun yaşam kalitelerini etkileyen sonuçlarıyla karşı karşıya kalıyorlar.

Bu olumsuz etkileri ilk başta görmezden gelebilirsiniz ancak uyku probleminizi çözemedikçe zaman içinde daha da kötüleşen sağlık sorunları yaşamaya başlarsınız.

Pek çok kişi bu etkileri görmezden geldiği için bugünkü yazımızda size yetersiz uykunun olumsuz etkileri ve özellikle 7 sonucundan bahsedeceğiz.

Mutlaka okuyun!

Yetersiz uykunun olumsuz etkileri

1. Yüksek kan basıncı

tansiyonu ölçülen kadın

Her şeyden önce, yetersiz uyku ya da insomnia kardiyovasküler sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu durum, kan basıncınızın yükselmesine neden olur. Dolayısıyla, kalbi gerektiğinden fazla çalışmaya zorlar.

  • Günde yedi saatten az uyuyan insanlar genellikle 123’e kadar çıkabilen sistolik kan basıncına sahiptirler. İdeal sistolik kan basıncı 120’nin altında olmalıdır.

2. Açlık hissi

Uykusuzlupun kilo alma ile ilişkilendirilmesinin nedenlerinden biri de, uyuyor olmanız gereken zamanda bir şeyler yeme isteğinizin artmasıdır.

Düzgün uyuyamadığınızda, leptin seviyeniz artar. Bu, yemek yedikten sonra sonra iştahınızı kontrol etmenizden sorumlu olan bir hormondur.

Bunun yerine, uyumadığınızda ghrelin olarak bilinen ve iştah açan bir hormon üretilir. Bu da gerektiğinden fazla yemek yemenize neden olur.

3. Daha az enerji harcarsınız

yetersiz uykunun olumsuz etkileri ve kilo alımı

Yetersiz uykunun olumsuz etkileri arasında metabolizmanızın yavaşlaması da vardır. Aynı zamanda kendinizi yorgun hissedersiniz ve vücudunuz daha az enerji harcamaya başlar.

Uyumakta güçlük çeken insanlar fiziksel olarak çok fazla aktif olamazlar. Dolayısıyla bu, yağ ve fazla kalorilerin birikmesine yol açar.

Bu durum, yetersiz uykudan kaynaklanan fazla yeme isteğiyle birleştiğinde, uyku bozukluğu olan kişinin fazla kilo almasına neden olur.

4. Konsantrasyon eksikliği

Yetersiz uykunun olumsuz etkileri yukarıdakilerle bitmiyor. Bu eksiklik, beyninizi de olumsuz etkiler.

Uyksuzluk, gün boyunca beyninizin performansını düşürür. Yorgun olduğunuz için odaklanmakta ve normal bilişsel süreçleri gerçekleştirmede zorluk çekersiniz.

Zaman geçtikçe, uykusuzluk beyninizde plak oluşturan proteinleri azaltır ve Alzheimer hastalığı gibi kronik bozukluklara neden olabilir.

5. Bağışıklık sistemi zayıflar

yetersiz uykunun olumsuz etkileri

Uyku eksikliğinden kaynaklanan fiziksel yorgunluk doğrudan bağışıklık sisteminizin sağlığını tehlikeye atabilir. Bağışıklık sisteminizi zayıflatarak solunum yolu hastalıkları ve enfeksiyonlara yakalanma riskinizi artırabilir.

Düşük antikor üretimi, virüslerin, bakterilerin ve mantarların vücudunuza saldırmasını kolaylaştırır. Bu nedenle, yeterli miktarda uyuyamadığınızda birkaç gün içerisinde hasta olmanız çok olasıdır.

6. Stres ve huzursuzluk hissi

Uykusuzluğun ruh sağlığına etkileri hemen gözlemlenebilir.

Bu nedenle, iyi uyuyamayan bir kişinin kendisini stresli ve huzursuz hissetmesi olağandışı değildir.

Yeterince dinlenememek, serotonin ve endorfin üretiminizi önemli ölçüde azaltır. Serotonin ve endorfin insanlarda mutluluk hissi uyandıran iki hormondur.

Uykusuz kaldığınızda negatif duygusal tepkileri tetikleyen maddeler olan adrenalin ve kortizol üretiminde artış olur.

7. Kaslarınız güçsüzleşir

Dinlendiğiniz süre boyunca, kaslarınız gevşeme durumuna geçer ve ilerleyen günler için kendilerini yeniler.

Bu süreçte, aynı zamanda büyüme hormonu da salgılanır ve bu hormon kas kütlesi oluşumunu etkiler. İyi uyuyamadığınızda, vücudunuz bu süreçleri gerçekleştiremez. Bu nedenle de kaslarınız güçsüzleşir.

Yeterli miktarda uyumayarak vücudunuzu zorlamak, fiziksel olarak da size kendinizi oldukça yorgun hissettirir.

Uyku bozuklukları yaşıyorsanız, spor salonuna gitmemeli ve yüksek tempolu fiziksel aktivitelerden uzak durmalısınız.

Uyku sorunlarınız mı var?

Eğer cevabınız evet ise, kesintisiz bir şekilde uyumanıza yardımcı olacak bazı alışkanlıklar edinmeye çalışın.

Birkaç gece uykusuz kalmanın sizi çok fazla etkilemediğini düşünebilirsiniz ancak bir süre sonra vücudunuz yorgun düşecektir ve yetersiz uykunun olumsuz etkileri düzeninizi bozacaktır. Dikkatli olun!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chokroverty, S. (2008). “Sleep and its disorders”. In: W. G. Bradley, R. B. Daroff, G. M. Fenichel, and J. Jankovic, eds. Neurology in Clinical Practice. Philadelphia, Pa: Butterworth-Heinemann Elsevier.
  • Druker, R. (2005). “Regulación del apetito y control hormonal del peso corporal”. En Fisiología Médica. México, DF: El Manual Moderno.
  • Loria Kohen, V.; Gómez Candela, C.; Fernández Fernández, C., y otros (2011). “Parámetros hormonales e inflamatorios en un grupo de mujeres con sobrepeso/ obesidad”, Nutr. Hosp., 26 (4): 11-15.
  • Voderholzer, G. (2012). “Sleep disorders”, Handb Clin Neurol, 106: 527-540.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.