Yiyeceklerin Son Kullanma Tarihi Önemli Midir?

Yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihi o yiyeceğin yenilebilir olup olmadığını gösterir. Bununla birlikte, yiyeceğinizi hangi sıcaklıkta sakladığınızın da önemi vardır. 
Yiyeceklerin Son Kullanma Tarihi Önemli Midir?
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Her ne kadar yiyeceklerin son kullanma tarihine gereken önemi verilse de bazen dikkatlerden kaçabiliyor. Ancak, son kullanma tarihi gerçekten büyük bir önem taşımaktadır. 

Bu yazımızda son kullanma tarihi hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri nasıl yiyebileceğinizi anlatacağız. 

Son kullanma tarihi nedir?

son kullanma tarihi nedir

Son kullanma tarihi, yiyeceğin raf ömrünü belirten tarihtir. Başka bir deyişle, yiyeceğin üretildiği tarihten bozulacağı tarihi işaret eder. Ayrıca, tarihte değişikliğe sebep olabileceği için sıcaklık, ışık ve oksijen gibi etkenleri de göz önünde bulundurulur. 

Bir yiyecek bir çok farklı sebepten bozulabilir. Sebebi ne olursa olsun koruma yöntemleri ile yiyeceğin durumu kontrol altına alınmalıdır. Bu yöntemler arasında soğutma ya da dondurmayı söyleyebiliriz. Bu yöntemler sayesinde yiyecek uzun süre iyi durumda kalabilir.

Her halükarda, butarih oldukça önemlidir. Sağlığınıza tehdit oluşturabileceği için bu durum özellikle süt ürünleri ve et gibi kolay bozulan yiyecekler için geçerlidir. Bilmiyor olabilirsiniz; ancak yiyeceklerin üzerine son kullanma tarihi ya da “tavsiye edilen tüketim tarihi” koymak hukuken bir zorunluluktur.

Yiyeceklere ek olarak %10 oranından fazla alkol içeren şarap gibi alkollü içeceklere de tarih bilgisi basılmaktadır. Bu içecekler, tarihi geçtiğinde bozulsa da sağlık için bir tehdit oluşturmaz.

Şu da ilginizi çekebilir: Avokado: Taze Tutmak için Bazı Öneriler

Yiyeceklerdeki son kullanma tarihi nasıl bulunur?

marketteki kadın

Son kullanma tarihi her yiyecek için aynı şekilde kullanılmaz. Hatta, bir çok farklı şekilde kullanılabilir:

  • 3 aydan fazla saklanmaması gereken yiyeceklerin üzerinde gün ve ayı belirten “tavsiye edilen tüketim tarihi” ya da “son kullanma tarih” bulunmalıdır.
  • Yiyecek 3 aydan fazla saklanabiliyorsa, ayın yanında yıl da belirtilmelidir.
  • Yiyecek 18 aydan fazla saklanabiliyorsa, son kullanma tarihine yıl da eklenmelidir. 

Son kullanma tarihi geçmiş yiyeceklere ne olur?

Öncelikle, bir ürünün rafta kaldığı süre boyunca kalitesi düşer. 

Bu durum bir çok farklı sebepten gerçekleşebilir:

  • Sıcaklık değişimi
  • Oksijen, koku ve renk gibi maddelerin yiyeceğe fiziksel aktarımı
  • Güneş etkisi sonucu oluşan değişiklikler

Bir yiyeceğin raf ömrünü daha iyi anlamak için, bu değişikliklerin yiyecek üzerinde görünüp görünmediğini kontrol etmelisiniz. Bu sayede yiyeceğin ne durumda olduğunu anlayabilirsiniz. 

Bu yazımıza da bir göz atın: Bozuk Balık Nasıl Anlaşılır?

Yiyeceklerin sıcaklığına dikkat edin

kadın ve buzdolabı

Yiyecekleri saklarken aklınızda bulundurmanız gereken bir şey daha var: yiyeceklerin sıcaklığı. Sıcaklıkta ani artış ya da değişiklik saptarsanız, yiyecek güvenliği ile ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Sıcaklık ne kadar artarsa etkileşim o kadar artar.

Mikroorganizmalar 4 ℃ ve 70 ℃ arasında kolayca üreyebilir. Bu durum gerçekleştiği an, yiyecek saatler içinde tamamen bozulabilir. Dikkatli olmanız gereken bir diğer konu da yiyeceklerin çözülme sürecidir. Bu süreç gereken şekilde yapılmadığında mikroorganizmalar yiyecek üzerinde kolayca üreyebilir.

Bu durumdan kaçınmak için, yiyeceği iyi bir şekilde sakladığınızdan emin olun:

  • Saklama sıcaklığını, patojenik mikroorganizmaların üreyemeyeceği şekilde ayarlayın.
  • Yiyecekler için maksimum sıcaklık 2 ℃ ila 6 ℃ arasında değişmektedir. 

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gast RK., Regmi P., Guraya R., Jones DR., Anderson KE., Karcher DM., Contamination of eggs by salmonella enteriditis in experimientally infected laying hens of four commercial genetic lines in conventional cages and enriched colony housing. Poult Sci, 2019. 98 (10): 5023-5027.
  • Camp MJ., Shipley LA., Milling CR., Rachlow JL., et al., Interacting effects of ambient temperature and food quality on the foraging ecology of small mammalian herbivores. J Therm Biol, 2018. 71: 83-90.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.