Yoga Yapmak Kaslarınızı Nasıl Sıkılaştırır?

Yoga Yapmak Kaslarınızı Nasıl Sıkılaştırır?

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Çoğu insan yoganın “hafif” bir egzersiz olduğunu düşünür. Fakat kaslarınızı şekillendirip sıkılaştırmaya yardımcı olan bir tüm vücut aktivitesidir.

Yoga yapmak kaslarınızı şekillendiriyor gibi görünmese de işin aslı göründüğünden çok daha zordur. Bugün yoga yapmanın kaslarınızı neden sıkılaştırdığını öğreneceğiz ve bunun doğru olmadığına dair fikirleri ortadan kaldıracağız.

Yoga yapmak dengeniz üzerine çalıştırırken bedeninizle zihniniz arasında uyum sağlar. Fakat yoga yapmak ile ilgili muhteşem şey kaslarımıza odaklanmamızı sağlamasıdır.

Yoga yapmak güçlenmenize yardımcı olur

Yoga yapmanın kaslarınızı sıkılaştırmasının sebeplerinden biri de güçlenmenize yardımcı olmasıdır. Fakat her yoga türü bu konuda yardımcı olmaz. Bazıları diğerlerine göre daha “fitness odaklı” veya “atletiktir”.

Örneğin, ashtanga, vinyasa veya güç yogası güçlenmek için en iyi yoga türleri olarak sayılmaktadır. Asıl soru ise: bunu nasıl yaparlar?

  • Ashtanga: Devamlı, akıcı ve istikrarlı bir şekilde farklı pozlardan oluşur. Hareketler hızlandırılmıştır ve bir pozisyondan diğerine geçerken dinlenmezsiniz.
  • Vinyasa: Flow yoga olarak da bilinir, belirli bir şablon yaratıp onu yumuşakça takip ettiğimiz asanalarımızı kullanmamızı sağlayan bir türdür.
  • Güç yogası: Fitness hareketleri ve pilates içerir. Caz, soul veya hip hop müzikle yapılabilir. Yenilikçi bir yoga türüdür.
yoga yapmak vücudu sağlamlaştırır

Pozisyonlar zorlayıcıdır

Yoga’da zorlayıcı olan bazı pozisyonlar bulunmaktadır. Örneğin, turna pozisyonu (Bakasana) başlangıç seviyesindeki insanlar için uygun değildir. Bu pozisyonda denge oldukça önemlidir, aynı zamanda kol gücünüz de önemlidir.

Her asana belirli bir süre boyunca yapılmalıdır. Ayrıca bazıları vücut ağırlığınızı kullanarak yapılmaktadır. Bu da kasları gererek onları çalıştırır.

Birkaç pozisyona daha bakalım:

  • Yukarı tahta asana (Purvottanasana): Kilo vermek ve kollarınızı şekillendirmek için idealdir.
  • Sandalye pozu (Utkatasana): Denge üzerine çalışmasının yanı sıra hem kalça kaslarınız hem de bacaklarınızı güçlendirip şekillendirmeye yardımcı olur.
  • Dört kollu düz duruş (Utthita Chaturanga Dandasana): Kollarınızı, bacaklarınızı ve kalça kaslarınızı şekillendirir. Bu pozisyonları yapmak için vücudunuzu zorlamamanız önemlidir, eğer yeterince esnek değilseniz veya yogaya yeni başladıysanız kendinizi sakatlayabilirsiniz. Bu aktivite çok fazla risk içeriyor gibi görünmese de kendimizi sakatlamamak için dikkat etmeliyiz.

Tüm vücudunuzu çalıştırırsınız

Yoga yaparken kaslarınızı sıkılaştırırsınız çünkü onları ayrı ayrı çalıştırmazsınız. Belirli bir pozisyonu yapabilmek için hepsini birlikte çalıştırırsınız.

Örneğin, sekiz açı pozisyonunu yapıyorsanız (ileri seviye yoga) göğüs, kollar (biseps ve triseps), omuzlar, bacaklar, karın, yan karın kaslarını çalıştırırsınız. Ağırlık kaldırırken olduğu gibi tek bir kas grubunu çalıştırmazsınız, aynı anda birkaç tane kas grubunu çalıştırırsınız.

yoga pozisyonunda kadın

Aynı anda birçok kası çalıştırarak bazı kasların diğer kasları, pozisyonu yapabilmek için desteklemesinden ötürüdür. Vücudunuzun o bölümü birlikte çalışmazsa pozisyonu yapamazsınız.

Yoga yaparak kaslarınız gittikçe daha fazla çalışır

Ağırlık çalışmasında kaslarımızı daha iyi oluşturabildiğimiz bir gerçektir. Fakat yoga yapmanın faydaları sadece makinelerle çalışmaktan çok daha fazladır.

Yoga yapmak dengemizi iyileştirmeye yardımcı olurken ve daha iyi bir ruh haline sahip olmamızı sağlarken kasları da gittikçe daha fazla geliştirir.

Yoga ağırlık çalışmanızı destekleyici bir çalışma olabilir. Fakat sadece vücudunuzu şekillendirmek ve güçlenmek istiyorsanız bu aktivite hedeflerinize ulaşmak için yeterlidir.

Başarının sırrı dayanmak ve daha zor pozisyonlara doğru ilerlemeye devam etmektir. Başlarda birçoğu, onları yapamadığınız için çok can sıkıcı gelecektir. Fakat bir yoga pozisyonunu doğru bir biçimde yapabilmek zaman ister.

Düzenli yoga yapıyor musunuz? Birkaç ay yaptıktan sonra vücudunuzda değişimler gözlemlediniz mi? Bu disiplini denemenizi şiddetle tavsiye ederiz çünkü size sağlayabileceği çok fayda vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ni, M., Mooney, K., Harriell, K., Balachandran, A., & Signorile, J. (2014). Core muscle function during specific yoga poses. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2014.01.007
  • Hart, C. E. F., & Tracy, B. L. (2008). Yoga as steadiness training: Effects on motor variability in young adults. Journal of Strength and Conditioning Research. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e31818200dd
  • Balasubramanian, B., & Pansare, M. S. (1991). Effect of yoga on aerobic and anaerobic power of muscles. Indian Journal of Physiology and Pharmacology.
  • Smith, E. N., & Boser, A. (2013). Yoga, vertebral fractures, and osteoporosis: research and recommendations. International Journal of Yoga Therapy. https://doi.org/B46687Q87M790745 [pii]
  • Woodyard C. (2011). Exploring the therapeutic effects of yoga and its ability to increase quality of life. International journal of yoga4(2), 49–54. https://doi.org/10.4103/0973-6131.85485

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.