Yulaf, Ceviz Ve Muzdan Oluşan Bu Laktozsuz Ve Glutensiz Ekmeği Deneyin

Koruyucu madde içermeyen ve tamamen doğal olan bu ürünle kendinize bir ziyafet hazırlayın. Bu ev yapımı ekmeği hazırladıktan sonra bozulmaması için 4-5 gün içinde tüketmeniz önerilir.
Yulaf, Ceviz Ve Muzdan Oluşan Bu Laktozsuz Ve Glutensiz Ekmeği Deneyin

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Tarih boyunca, ekmek, birçok farklı ülkede beslenme alışkanlıklarının temel unsurlarından olmuştur. Bununla birlikte, son on yılda ya da daha uzun süredir, çok fazla kalori içerdiği ve obeziteye önemli ölçüde katkıda bulunduğu için eleştirilir hale gelmiştir.

Neyse ki sizin için günümüzde yulaf, muz ve cevizden yapılan bu ekmek gibi, çok daha sağlıklı çeşitte ekmekler bulunmaktadır. Bu daha sağlıklı çeşitler bize ekmeğin beslenme ve sağlıklı besin seçimi olabileceğini göstermektedir.

Bu yazıda, laktoz ya da gluten içermeyen bu nedenle tüm tüketicilere uygun olan yulaftan yapılmış bu lezzetli ekmeğin tarifini öğreneceksiniz. Ayrıca, sağlık adına harika olan özellikleri hakkında da bilgi edineceksiniz.

Ekmek konusundaki tartışma

un serpmek

Ekmek, doğası gereği sağlığınız için kötü değildir. Ekmeğin içeriğine ve tüketmekte olduğunuz miktara bağlıdır.

Genel olarak, karbonhidrat bakımından zengin bir besindir. Karbonhidrat vücudumuzun temel yapı taşlarından biridir ve mükemmel bir enerji kaynağıdır. Bu gerçeğe bakılmaksızın, aşırı miktarda ekmek tüketirsek, çok fazla kilo alabiliriz.

Sonuç olarak, sağlıklı ve kaliteli malzemelerle hazırlanan bir ekmek, sağlıklı bir kahvaltıyı tamamlamak ya da herhangi bir yemeğe eşlik etmek için ideal bir seçenektir.

Ayrıca, çok düşük kaliteli unlarla fabrikada üretilen bazı ekmeklere karşı dikkatli olmalıyız. Fabrikalar ekmeği, tükettikten sonra abdominal şişkinliğe neden olabilecek maya ile üretirler. Ayrıca, ekmeğin kauçuk bir dokuya sahip olmasını sağlayan çok miktarda ilave madde ile onu hazırlanırlar. Böylece, kısa bir süre içinde yenmez bir hale dönüşürler.

Sanayi ekmeğiyle ilgili bu problemler nedeniyle, bir çok ekmek üreticisi, sabaha karşı yaptıkları eski ekmek tariflerine ve esnaf dokunuşuna geri dönmeye karar verdiler. Aynı zamanda, kılçıksız buğday, çavdar ya da kara buğday gibi daha yüksek kaliteli unları kullanmaya karar verdiler.

Daha fazlasını öğrenmek için okuyunuz: Beslenmenize Dahil Etmeniz Gereken En İyi Sağlıklı Tohumlar

Yulafta gluten yok mu?

yulaf taneleri

Bu ekmeğin temeli öğütülmüş yulaf ya da toz yulaftır. Bu karbonhidrat çok besleyicidir ve yüksek oranda protein ve lif içeriğine sahiptir. Ayrıca, sindirim için çok faydalıdır ve tok hissetmenize yardımcı olarak daha fazla yemek yeme eğiliminizin önüne geçmeye yardımcı olur.

Yulaf, doğal olarak oluşan gluten içermez. Bununla birlikte, birçok durumda, ona da bulaştıran buğdayla birlikte işlenir. Bu tarz bir durum, çölyak hastaları için oldukça tehlikeli olabilir.

Bu soruna sahipseniz, satın aldığınız yulafların gerçekten glutensiz olup olmadığını soruşturun. Ayrıca, maya seçimi esnasında, glutensiz oldukları konusunda emin olun.

Yulaf, muz ve cevizli ekmek

cevizli ekmek

Yukarıda tasvir edilen ekmek sadece çok sağlıklı değil aynı zamanda hazırlaması da çok kolay bir tariftir. Hiçbir yoğurma işlemi gerektirmez.

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı sızma zeytinyağı (100 gram)
  • 2 bardak su (500 ml)
  • 1 çorba kaşığı şeker (10 gram)
  • 2 fincan ince kıyılmış yulaf (260 gram)
  • 2 olgun muz
  • 1 su bardağı doğranmış ceviz (150 gram)
  • 1 paket kuru maya (12 gram)

Hazırlık:

Bu ekmeğin avantajı, yoğurma işlemine gerek kalmaması ve bir çırpıcı yardımıyla hızlı ve kolay bir şekilde hazırlanabilir olmasıdır.

  • Öncelikle iki yumurtayı çırpıcıyla karıştırın.
  • Ardından yağı üzerine ilave edin ve yumurtaları karıştırmaya devam edin.
  • Su, muz, şekeri ekleyin ve sonra tekrar iyice karıştırın.

Ortam sıcaksa, ılık su kullanın. Daha soğuk bir ortamda pişiriyorsanız, sıcak su kullanın.

  • Malzemeler iyice karışacak şekilde azar azar yulafı ekleyin, böylece her yerde yulaf kümeleri meydana gelmez.
  • Yeterince karıştırdıktan sonra her şeyin kıvamı yerinde ise, kuru mayayı ekleyin ve malzemeleri tekrar karıştırın.
  • Maya da tamamen karışınca, doğranmış cevizleri ilave edin ve hamuru karıştırmaya geri dönün.
  • Sonra, hamuru alıp buzdolabında 30 dakika bekletin. Bu, ekmeğe kabarması için zaman verir. Sıcak hamur ve soğuk hava kabarmaya neden olur.
  • Maya tepkimesi devam ederken, fırını 180 C’ ye kadar önceden ısıtın.
  • Otuz dakika geçtikten sonra, hamur önemli oranda kabarmış olmalıdır. Hamuru ekmek kalıbına yerleştirin ve fırına koyup 50 dakika boyunca pişmesi için bırakın.
  • Kırk dakika geçtikten sonra ekmeğin pişip pişmediğini bıçakla kontrol edin. Farklı ekmek kalıpları ya da diğer nedenlerden ötürü daha az sürede ya da daha uzun sürede pişebilir.
  • Ekmek damak tadınıza uygun olarak hazır oluncaya kadar bekleyin. Ardından, fırından çıkarın ve biraz soğumasını bekleyin.
  • Ekmeği taze ve kuru bir ortamda saklamanızı öneririz. Pişirdikten sonra 4-5 gün içinde tüketmeye çalışın.
  • Ev yapımı ve koruyucu katkı maddelerinden arınmış bir ekmek olduğu için en hızlı şekilde tüketmeniz en iyisidir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mansueto P, Seidita A, D’Alcamo A, Carroccio A., “Non-celiac gluten sensitivity: literature review”, J Am Coll Nutr. 2014;33(1):39-54.
  • Yang F, Basu TK, Ooraikul B., “Studies on germination conditions and antioxidant contents of wheat grain”, Int J Food Sci Nutr. 2001 Jul;52(4):319-30.
    • Harland JI1, Garton LE., “Whole-grain intake as a marker of healthy body weight and adiposity”, Public Health Nutr. 2008 Jun;11(6):554-63. Epub 2007 Nov 16.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.