Yumurtalık Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Yumurtalık kanserine erken teşhis koyabilmek ve daha büyük sorunları önlemek için yıllık muayene olmanız ya da eğer genetik olarak bu hastalığa yatkınlığınız varsa daha sık aralıklarla doktora görünmeniz gerekir.
Yumurtalık Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?
Mariel Mendoza

Yazan ve doğrulayan doktor Mariel Mendoza.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Yumurtalık kanseri teşhisi söz konusu olduğunda diğer kanser türlerindeki gibi kanserle ilişkilendirmediğimiz bazı semptomlar ortaya çıkabilir. Ancak zamanında teşhis koymak ve hastalıkla mücadele edebilmek için bu semptomlara dikkat etmek önemlidir.

Bugün size vereceğimiz önerilerle, yumurtalık kanseri ile karşı karşıya olup olmadığınızı ve en kısa zamanda tıbbi yardım almanız gerekip gerekmediğini tespit edebilirsiniz.

Yumurtalık kanseri teşhisi söz konusu olduğunda erken tanı, daha büyük komplikasyonlar gerçekleşmeden tedaviye başlamanın anahtarıdır.

Yumurtalık kanseri vakalarının yaklaşık % 20’si ilk aşamada tespit edilmiştir. Bu, hastayı hayatta tutma şansının en az % 94’üne karşılık gelir.

Yumurtalık kanseri teşhisi: hastalığın evreleri

Yumurtalık kanseri, vücutta ulaştığı bölgelere göre dört evreye kadar ilerleyebilir:

  • İlk evre: Bir veya iki yumurtalık ile sınırlıdır.
  • İkinci evre: Leğen kemiği ile sınırlıdır.
  • Üçüncü evre: Tümör leğen kemiğinin dışındadır ancak karınla veya lenf bezleri ile sınırlıdır. Karaciğerin iç kısmına sıçramamıştır.
  • Dördüncü evre: Tümör karaciğere veya karın dışına yayılır.

Yumurtalık kanseri teşhisi nasıl konulur?

1. Rutin doktor kontrolleri

yumurtalık kanseri teşhisi nasıl yapılır

İlk olarak, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için rutin bir muayene yaptırdığınızdan emin olun. Olası bir problemi zamanında tespit edebildiğinizde onu önlemek çok daha kolay olacaktır.

Pelvik muayenede doktor, yumurtalıklarınızı, rahminizin boyutlarını ve şeklini incelemek için sizi elle muayene eder.

Bu şekilde, üreme sistemi ile ilişkili herhangi bir kanser türü erken bir aşamadayken tespit edilebilir.

  • Ayrıca Papanicolaou olarak bilinen başka bir test de vardır. Bu, rahim halkasındaki kanserin erken teşhisi için etkili bir yöntemdir ancak yumurtalık kanserinin teşhisini koymada işe yaramamaktadır.
  • Ne yazık ki, bu test sadece ileri bir evredeki yumurtalık kanserini tespit edebilir.

2. Genetik yatkınlığınız varsa dikkatli olun

Genel olarak, yumurtalık kanserinden muzdarip kadınların yaklaşık % 10’unda genetik sebeplere rastlanır. Bu, aile büyüklerinde de kanser vakalarının görüldüğünü gösterir.

  • Doğal olarak, bu kadınların BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki mutasyonların analiz edilme nedeni budur.
  • Testler, basit bir kan tahliliyle yapılır ve hastanın kanserden muzdarip olma riskini belirleyebilir. Ayrıca eğer kanserin ilk aşamasında iseniz, bu testler sayesinde bu da ortaya çıkabilir.

3. İlerleyen evrelerde yumurtalık kanseri teşhisi için testler

doktor muayenesi

Eğer bir tanı çoktan konulmuşsa, doktorun hastalığın ne kadar ilerlediğini anlayabilmek için izleyeceği birkaç yol vardır:
  • Histerektomi (rahim ameliyatı)
  • Yumurtalıkların ve döl yatağı borusunun alınması
  • Aort ve pelvik lenf bezelerinin biyopsisi veya diseksiyonu
  • Omentumun biyopsisi

Doktor,  tümörün karın dışına ve karaciğerin içerisine ilerlediği dördüncü evredeki yumurtalık kanserini teşhis ederse, ameliyatı gerçekleştirmeden önce kemoterapi uygulayacaktır.

Yumurtalık kanserinin tedavi yöntemleri

Genel olarak, yumurtalık kanserini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, diğer kemoterapi ilaçlarından daha az yan etkilere sahip olma eğilimindedir.

Kemoterapinin iki yolu vardır: damar içerisinden veya doğrudan karna uygulanır.

Son araştırmalara göre, intraperitoneal uygulamalar hayatta kalma şansını önemli ölçüde artırmaktadır. Bu, optimal bir sitoredüksiyon cerrahisinden sonra kullanılan en yaygın yöntemdir.

Kanseri önlemenin etkili bir yolu var mıdır?

yumurtalık kanseri teşhisi

Periyodik testlere ek olarak, yumurtalık kanserini önlemenin bilinen bir yolu yoktur.

Fallop tüplerinizi ve yumurtalıklarınızı aldırmak hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir ancak, bu çok invazif bir ameliyattır. Ciddi kontrendikasyonlar vardır.

Ayrıca bir kadın on yıldan uzun bir süre boyunca doğum kontrol hapı kullanırsa, yumurtalık kanseri riski önemli ölçüde azalır.

Ayrıca fallop tüplerinin bağlanması da bir yumurtalık tümörünün gelişme riskini azaltır.

Daha önce de söylediğimiz gibi hücrelerinizi incelemek ve her şeyin yolunda olup olmadığını öğrenmek için yıllık kontrol veya biyopsi yaptırmak iyi bir fikirdir.

Bu, endişelenmenizi azaltacak ve bir sorun varsa zamanında teşhis konulmasını sağlayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.