Yumurtanın Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?

Mesele yumurta olduğunda çok dikkatli olun çünkü eğer bozulmuşsa, gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu yüzden tazeliğini kontrol etmek çok önemlidir.
Yumurtanın Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?
Lourdes Martínez

Yazan ve doğrulayan Eczacı Lourdes Martínez.

Son Güncelleme: 03 Kasım, 2018

Yumurtaların bozulup bozulmadığını nasıl anlarsınız? Sıcaklıklar yükseldiğinde, yiyecekler daha çabuk bozulmaya eğilim gösterir. Buzdolabındaki yumurtaların hala iyi olup olmadığını bilmek istiyorsanız, yenilip yenilemeyeceğini anlamak için bu ipuçlarına göz atın.

Yumurtalara özellikle dikkat edilmelidir, çünkü eğer bozulduklarında yerseniz, kendinizi hasta edebilirsiniz. Bu nedenle, onları yemeden önce en iyi koşullarda olduklarından emin olmak önemlidir.

Yumurtaların bozulup bozulmadığını nasıl anlarsınız?

Bir yumurtanın hala yenilebilir olduğunu veya atılması gerektiğini söylemenin birkaç yolu vardır. Örneğin, çalkaladığınızda yumurtanın sarısının kabuğun iç tarafına çarptığını duyuyorsanız, hala tazedir. İşte bazı diğer yöntemler:

Yumurtayı suyun içine bırakın

yumurtayı suya koyun

Yapacağınız ilk şey, yumurtayı su dolu bir kaba koymaktır, sonucu daha iyi görmek için transparan bir kap seçmelisiniz. Şu noktaları göz önünde bulundurun:

  • Eğer yumurta hızlı bir şekilde batar ve dipte yatay bir konumda kalırsa, yumurta hala taze demektir.
  • Yavaş battığını ve dipte çapraz ya da dik konumda durduğunu görürseniz, yumurta taze değildir.

Bunu şöyle düşünebilirsiniz: açı ne kadar büyükse, yumurta o kadar eskidir. Fakat hala yenilebilirdir.

  • Eğer yumurta dibe batmazsa ve bunun yerine ortada yüzüyorsa, bu kötü bir işarettir ve yenilmemelidir.
  • Eğer suyun yüzeyinde yumurtanın yüzdüğünü görürseniz, bu yumurtanın tamamen bozulduğu anlamına gelmektedir.

Yüzmesi, organik maddenin çürüdüğünde ürettiği gazlardan kaynaklanır. Dediğimiz gibi, yumurta şimdi yenilmemesi gereken o çizgiyi aşmıştır.

Yumurtayı pişirin

yumurtayı pişirin
  • Eğer yumurtayı kaynatıp yarısını kestiğinizde, yumurta sarısının merkezde olduğunu ve havayla dolu küçük bir alan bulunduğunu görüyorsanız, bu yumurtayı yiyebilirsiniz.
  • Ama sarısı kabuğa daha yakınsa ve içinde daha fazla hava varsa, yumurta bozulmuş demektir.

Yumurtayı kırın

Yumurtanın hala iyi olup olmadığını anlamak için bir diğer kolay yol ise yumurtayı çiğ bir halde bir tabağa kırmaktır.

  • Eğer yumurtanın çok fazla yayılmadığını ve sarısının dağılmadan kaldığını görüyorsanız, yumurta taze demektir.
  • Eğer beyazın ve sarısının tüm tabağın üzerine yayılmış olduğunu ve yumurta sarısının tamamen dağılmış olduğunu görürseniz, yumurta bozulmuş demektir.

Son kullanma tarihine bakın

tezgah ve yumurtalar

Unutulmaması gereken şey ise, tavukların yumurtlama zamanıdır. Buna “0. hafta” denir. 3. hafta geçtikten sonra yumurtalar satılmamalıdır. Bunun nedeni, etiket üzerindeki tarihe göre, yumurtaların 4. haftada tarihinin geçmesidir.

O andan itibaren organoleptik özelliklerini kaybetmeye başlarlar ve 6. haftadan itibaren dikkatli bir şekilde yenmeleri gerekir. Yumurtayı iyi tutmak için bazı tavsiyeler ise; orjinal karton kutusunda saklamak ve her zaman serin, kuru bir yerde muhafaza etmektir. Üç haftaya kadar mükemmel kalabilirler.

Yumurtayı pişirdiğinizde, eğer biraz kaldıysa, buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayın. Bu şekilde tutulmaları halinde 3 veya 4 güne kadar yenilebilirler. Yine de, kokusunu vs. kontrol etmek iyi bir fikirdir. Unutmayın ki yemekler piştiğinde kısa bir süre iyi bir durumda kalmaktadır. Bu sebepten, en iyisi onları en fazla 2 gün tutmaktır.

Bu yazımızı okuduğunuza göre artık yumurtanın bozulup bozulmadığını nasıl anlarsınız öğrenmişsiniz demektir!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
  • Uribe, C., & Suárez, M. C. (2006). Salmonelosis no tifoidea y su transmisión a través de alimentos de origen aviar. Colombia Medica.
  • Fálder, Á. (2004). Enciclopedia de los Alimentos. Distribución y Consumo.
  • Sayar, R. (1988). Nutrientes del huevo, composición química, buenas prácticas.
  • Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. (2013). Las Enfermedades Transmitidas por los Alimentos: lo que Necesitan Saber los Consumidores. Servicio de Inocuidad e Inspección de Los Alimentos. https://doi.org/10.1016/j.optcom.2005.04.082

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.