Zehirli Kimyasallar Kullanmadan Evdeki Böceklerden Kurtulun

Bitki beslemek böcekleri uzak tutmak için en etkili ve en kolay yöntemdir. İhtiyacınız olan tek şey her birinde farklı bir bitkinin olduğu birkaç saksıdır. Böylece eviniz de harika kokar.
Zehirli Kimyasallar Kullanmadan Evdeki Böceklerden Kurtulun

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Siz küçükken annenizin ve diğer büyüklerinizin evdeki böceklerden kurtulmak için doğal böcek kovucular kullandığını muhtemelen hatırlıyorsunuzdur.

Bazı aileler kimyasal ürünleri kullansa da, diğerleri bitkileri ve kilerde bulunan doğal ürünleri kullanıp böcek, sinek ve sivrisinekleri “korkutarak” kaçırmayı tercih eder. Bugünkü makalemizde hiçbir kimyasal zehirli madde kullanmadan evdeki böceklerden nasıl kurtulabileceğinizden bahsedeceğiz.

Böceklerden kurtulmak için kullanılan genel yöntemler

Bu doğal teknikler sağlığınıza ve ailenize zarar veren kimyasallar kullanmadan çeşitli böcek türlerini sizden uzak tutar. Bunlara ek olarak da evinizin harika kokmasını sağlar. İşte en iyi alternatifler:

Pire otu veya kasımpatı

Bu bitki karınca, yaprak zararlısı, mayt ve yaprak biti gibi böcekleri uzaklaştırmak için kullanılır. Meyve bahçesi ve tarlalardaki ürünlerin böcekler tarafından tahrip edilmesini engellemek için çiftçiler tarafından etrafa ekilir. Pire otunu bahçenizde doğal bir böcek kovucu olarak kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Maytlara Karşı Sprey

Santa maria

Bu bitki karasinek ve sivrisinekler için kullanılır. Etkisini arttırmak için lavanta ve idris otu ile birlikte kullanmanızı tavsiye ederiz. Evinizin giriş kısmına özellikle de kapı ve pencereye yakın kısımlara ekin. Ayrıca iç mekanda da yetiştirebilirsiniz.

Fesleğen

fesleğen

Fesleğen taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir. Bahçede hoş bir koku yayarken aynı zamanda karasinek ve sivrisinekleri de uzak tutar. Bitkinin yapraklarını çeşitli yemeklere ekleyebilirsiniz.

Lavanta

Güçlü bir kokusu olan bu çiçek sivrisinek, karasinek, pire ve güvelerin bir numaralı düşmanıdır. Evinizde lavanta yoksa çiçekçiden bir demet alıp ters şekilde asarak kurutun.

Yaydığı kokuyla böcekleri korkutup kaçıracaktır. Ayrıca isterseniz bahçenize de ekebilirsiniz. Bolca güneşli bir alana ihtiyaç duyduğu aklınızda olsun.

İdris otu

İdris otu, sivrisinek ve karasineklere karşı etkili olduğu için oldukça popüler bir bitkidir. Üstelik yemeklere de katılabilir ve harika bir aroması vardır. Bol güneş gören bir alana dikin veya bir demet alıp eve koyun.

Kekik

kekik

Güneşli bir noktada kekik yetiştirdiğiniz zaman tüm böcekler oradan uzak durur. Diğer yandan sivrisinekler tarafından ısırılmak istemiyorsanız birkaç dal koparıp elinizde ovaladıktan sonra kol ve bacaklarınıza sürebilirsiniz. Ancak önce vücudunuzda ufak bir alana sürerek kızarıklık veya tahrişe yol açıp açmadığı kontrol edin.

Biberiye

Biberiye sivrisineklerden doğal yollarla kurtulmak için kullanılır. Kuruttuktan sonra mutfağınıza veya dışarıda yemek yerken masanıza koyabilirsiniz. Bir diğer harika fikir ise bir avuç biberiyeyi elinizde ovuşturup cildinize sürmektir.

Hamam böceklerinden kurtulmak için doğal yöntemler

ölü böcek

Köşelerde aniden beliren, mutfakta saklanan bu böceklerin uçan türleri bile vardır. Hamam böceklerinin nükleer silahlara bile dayanıklı olduğunu gösteren araştırmaları göz önünde bulundurduğunuz zaman bu böcekleri durdurmanın bir yolu olmadığını düşünebilirsiniz.

Ancak evinizi hamam böceği istilasından korumanın çözümleri var. Borik asit bu sorundan kurtulmak için en iyi çözümdür. Oldukça ucuz ve kolayca bulunabilecek bir maddedir.

Bu ürün aynı zamanda karıncalara karşı da etkilidir. Eczanelerde hatta marketlerde bile bulabilirsiniz. Ancak özellikle evde küçük çocuk veya evcil hayvan varsa sadece belli başlı bölgelerde ve dikkatli şekilde kullanın.

Yarım bardak su (100 ml) ve 2 yemek kaşığı (20 gram) borik asidi karıştırın. Bir parça ekmeği bu karışıma batırıp ıslatın ve hamam böceği gördüğünüz alanlara koyun.

Bir diğer seçenek ise üç ölçü borik asit ile bir ölçü şekeri karıştırıp banyo ve mutfak köşelerine, oluklara, mobilyaların arkasına ve benzeri kuytu yerlere serpiştirmektir. Şeker, avınızı çekmek için bir yem görevi görecek borik asit ise onu öldürecektir.

Sinekleri öldürmek için doğal yöntemler

Sinekler çöplerin ve bulaşıcı hastalıkların olduğu yerlerde yaşar. Sineklerin gelmesini engellemek için evinizi dip bucak temizlemenin haricinde evde uygulayabileceğiniz oldukça etkili başka çözümler de vardır.

Aromatik bitkiler

Aynısefa çiçeği ve naneyi pencere ve kapılara yakın yerlere koymak sinekleri uzak tutmak için size yardımcı olabilir. Kurutulmuş veya taze dalları kullanabilirsiniz. Sinekleri uzak tutarken aynı zamanda evinizin mis gibi kokmasını sağlar.

Yağ esansları

yağ esansları

Kendi ferah sinek kalkanınızı yapmak için ihtiyacınız olan şeyler küçük bir su şişesi ve pamuklu bir bezdir. Eski bir mutfak süngeri veya bir parça sargı bezi de işinizi görür. Aşağıdaki yağ esanslarının her birinden yirmişer damlayı bir şişeye dökün.

  • Lavanta
  • Okaliptus
  • Nane
  • İdris otu

Bez parçasını şişenin içine yerleştirin ve ıslanmasını sağlayın. Kapağını kapatın ve bir gün boyunca bekletin. Daha sonra sineklerin bulunduğu bölgede kapağı açın. Sinekler kaybolduktan sonra şişenin kapağını kapatarak sıvıyı muhafaza edebilirsiniz.

Elma sirkesi

Kullanılmasının tek nedeni keskin kokusu değil aynı zamanda sahip olduğu doğal antiseptik özelliğidir. Gerekli malzemeler yarım bardak (125 ml) elma sirkesi ve 20 damla okaliptüs yağ esansıdır.

İstenilen her yüzeyde kullanabilirsiniz. Örneğin, yemek hazırlamadan önce tezgah üstünü veya yemeklerden önce ve sonra masayı bununla silebilirsiniz.

Bitkisel sprey

Eğer elinizde yağ esansı yoksa bitkisel sprey oldukça iyi bir alternatiftir.

Malzemeler

  • 1 bardak su (250 ml)
  • Yarım bardak (125 ml) tuvalet ispirtosu
  • 2’şer yemek kaşığı nane, lavanta ve idris otu (20 gram)

Hazırlanışı

  • Bütün malzemeleri iki dakika kaynatın. Ardından soğumaya bırakın ve süzün.
  • Elde ettiğiniz karışımı bir sprey şişesine aktarın ve istediğiniz yüzeyde kullanın.
  • Bunu dilediğiniz her yer için, hatta cildiniz için bile kullanabilirsiniz.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.