Zihninizi Temizlemek Ve Daha İyi Uyumak İçin Öneriler

Bugünkü yazımızda sizi enerjiyle dolduran bir uyku çekmeniz ve böylece günlük işlerinizin altından başarıyla kalkabilmeniz için zihninizi nasıl temizleyebileceğinizden bahsedeceğiz. 
Zihninizi Temizlemek Ve Daha İyi Uyumak İçin Öneriler

Son Güncelleme: 17 Ekim, 2018

Eğer geceleriniz sizi uyumaktan alıkoyan düşüncelerle geçiyorsa ertesi gün kaçınılmaz olarak bir zombi gibi görünürsünüz. Bugünkü yazımızda size daha iyi bir uyku çekebilmeniz için bazı tavsiyeler vereceğiz.

Zihninizi Temizlemek Ve Daha İyi Uyumak İçin Öneriler

Kimse yaratıcı bir zihnin bir armağan olduğunu inkar edemez. Ancak bu özellikle sık sık bizim aleyhimize çalışıp bizi iyi bir uyku uyumaktan alıkoyabilir. Eğer geceleri fikir seli yaşıyorsanız, bazı alışkanlıklarınızı değiştirmenin zamanı gelmiş demektir.

Bugünkü yazımızda sizi enerjiyle dolduran bir uyku çekmeniz ve böylece günlük işlerinizin altından başarıyla kalkabilmeniz için zihninizi nasıl temizleyebileceğinizden bahsedeceğiz.

1. Bir rutin edinin

zihninizi temizlemek rutin dinlenen mutlu kadın

Yatağa gitmeden önce geçirdiğiniz saatlerde stratejik davranmalısınız. Uyumadan önceki son ana kadar aktifseniz zihninizin sakinleşmekte neden zorlandığını anlamak zor değil. Bu yüzden yatağa gitmeden önceki son iki saatte ekranlardan, fiziksel aktivitelerden veya çalışmaktan kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.

Vücudunuzun ve beyninizin “dinlenme moduna” geçebilmesi için onlara yardımcı olmalısınız. Edindiğiniz rutin, beyninize, daha sonraki saatlerde uyumak için belli bir zamandan sonra yavaşlaması gerektiği sinyalini vermeli.

Bir kitap okuyabilir, yoga veya meditasyon yapabilir ya da sıcak bir duş alabilirsiniz. Aynı saatlerde makyajınızı silip üstünüze rahat bir şeyler giymeniz de iyi olabilir.

2. Haftalık aktivite planı yapın

Uyumadan önce zihninizi temizlemek için başvurabileceğiniz hafta içinde veya ertesi gün yapacaklarınızı yazmaktır. Kafanızın içinde “hapsolmuş” düşünceleri yazarsanız beyniniz sakinleşebilir.

Bir diğer iyi alışkanlık da aklınıza gelen her şeyi yazabileceğiniz bir günlük veya bir ajanda edinmenizdir. Aklınızdaki yazarken olabildiğince spesifik olun. Düşüncelerinizi yazmak için zaman ayırmaktan çekinmeyin. Böylece beyninizi “boşaltmış” olursunuz ve beyniniz dinlenme zamanının geldiğini daha kolay bir şekilde kavrar.

3. Rahat bir atmosfer yaratın

Çok sıcak veya çok soğuksa, kıyafetleriniz çok darsa, ışıklar açıksa, musluktan damlama sesi geliyorsa veya bunun gibi rahatsızlık verici herhangi bir faktör mevcutsa beyninizin düşüncelere kapılıp gitmesi kolaylaşır.

Odanızda rahat bir atmosfer yaratmalısınız. Böylece yastığa kafanızı koyar koymaz gözlerinizi kapatabilir ve uykunuzun geldiğini hissedebilirsiniz.

4. Hayal kurun

Uyumadan önce sizi motive edecek bir şeyler hayal edin. Bunun zihninizi temizlemek için yardımcı olmayacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak hem zihninizi temizlemenizi hem de güzel, pozitif şeyler düşünmenizi sağlar. Kırlarda veya kumsalda yürüdüğünüzü, denizde veya nehirde yüzdüğünüzü, sonbahardaki renk değişikliklerini hayranlıkla izlediğinizi veya ilkbaharda uçuşup duran kelebekleri bile hayal edebilirsiniz.

Hayal kurmak neden çok iyidir?

Hayaller düşüncelerinizin bir yere odaklanmasını sağlarlar. Böylece diğer tüm rahatsız edici düşünceleri bir kenara bırakmış olursunuz. Unutmayın, huzur ve mutluluk verici şeyler düşünmelisiniz. Endişe veren, sinir bozucu şeyler hayal etmekten kaçının.

5. Öğleden sonra egzersiz yapın

egzersiz yapan kadın

Güneş battıktan sonra egzersiz yapmamalısınız çünkü vücudunuz spordan sonra uzun saatler boyunca sakinleşmez.

Egzersiz yapmak için en iyi vakit öğleden sonra 6:00 civarıdır. Egzersizini bu saatlerde yaparsanız dinlenmek, duş almak, yemek yemek gibi pek çok aktivite için zaman kalır.

Egzersiz endorfin salgılamamızı, toksinlerden arınmamızı sağlayacağı için zihnimiz daha dingin bir hal alır. Bu da daha iyi bir uyku çekmemize yardımcı olur. Vücudumuz zaman zaman kendini yenilemek için ara vermeye de ihtiyaç duyabilir.

6. E-postalarınızı kontrol etmeyin

Zihninizi temizlemek ve yatmadan önceki bir saatte dingin bir hava yakalamak istiyorsanız herhangi bir elektronik cihaz kullanmayın. Parlak ekranlar beyninizi alarm durumuna geçirebilir.

Bu kötü alışkanlığı tersine çevirmeniz zaman alabilir. Yatmadan önce televizyon izlemeye alışkınsanız hafif ve eğlenceli bir program izlemeyi tercih etmenizi öneriyoruz. Bir başka deyişle aksiyon ya da korku filmlerinden, ya da daha da kötüsü haber izlemekten kaçının.

7. Derin nefes alın

yatakta meditasyon yapan kadın

Meditasyon yapmıyorsanız nefesinize odaklanarak işe başlayabilirsiniz. Belki buna inanmakta zorlanacaksınız ama nefes almak bir sanattır. Nefes egzersizi sizi sakinleştirebilir ve yorulmak bilmeyen bir zihnin “dinlenme moduna” geçmesini sağlayabilir.

  • Bağdaş kurarak lotus pozisyonuna geçebilir ya da yatağınızda sırt üstü uzanabilirsiniz.
  • Işıkları kapatın ve sizi rahatsız edebilecek bir gürültü olmadığından emin olun.
  • Gözlerinizi kapatın ve yavaşça burnunuzdan nefes alın.
  • Beşe kadar sayın, havayı akciğerlerinizde tutun ve yavaşça ağzınızdan dışarı verin.
  • Bu egzersizi 3 veya 4 kez tekrar edin. Daha dingin hissetmeye başladığınızı fark edeceksiniz. Uyumak üzere zihninizi arındırmak kolaylaşacak.

8. Bir çay için

Zihniniz dinlenmeyi reddettiğinde bitkisel çaylar çok işe yarayabilir. Sakinleşmek için papatya çayı, kedi otu çayı veya ıhlamur içebilirsiniz.

Seçtiğiniz bitkisel çayı yatağa gitmeden bir saat önce içmeniz gerektiğini unutmayın. Ters etki yaratabileceği için çayınıza şeker eklemeyin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.