Ayak Ağrısı İle Bu Basit Kurallarla Mücadele Edin

Tuzla yapılan sulu karışımlar ayak problemleri için en iyi tedavilerden biridir. Sizi rahatlatmasının yanı sıra, cildi kurumaktan ve sertleşmekten de korur.
Ayak Ağrısı İle Bu Basit Kurallarla Mücadele Edin

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yataktan kalktığınız ilk andan itibaren ayaklarınız vücudunuzun tüm ağırlığını taşımak zorunda kalmaktadır. Ayak ağrısı hissettiğiniz zamanlar bu zorlu görevi yerine getirmeleri tam bir işkence olabilir.

Evinizin etrafında yürürsünüz, bir yere yetişmeye çalıştığınız zaman koşarsınız, bazen rahatsız olabileceğiniz topuklu ayakkabılar giyersiniz ve bunların hepsi ayaklarınızın stresi hissetmesine ve hırpalanmasına sebep olur.

Bunlar yetmezmiş gibi, ayaklarınız aynı zamanda hayat kalitenizi negatif yönde etkileyebilecek hastalık, enfeksiyon ve çeşitli tiplerdeki rahatsızlıklara karşı risk grubundadır.

Gerçek şudur ki çoğu insan ayaklarına pek fazla dikkat etmez ve ayak ağrısı yaşayana kadar ayaklarınıza bakım yapmayı pek aklınızdan geçirmezsiniz. Ayakkabı seçiminiz de ayak ağrısına sebep olabilecek en temel sebeplerden birisidir.

Bu yüzden bugünkü yazımızda değişik ayakkabı tiplerinin sebep olabileceği çeşitli problemleri iyileştirme ve engelleme ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

Ayak ağrısından uzak durmak için basit ipuçları

Eğer en sevdiğiniz ayakkabılarınız ayaklarınızı yaralıyor veya ağrıtıyorsa, sizi rahatlatabilecek bu ipuçlarına bir bakmalısınız.

Bu yazımıza da bir göz atın: Şiş Bilekler, Ayaklar ve Dizler için 6 Tedavi

Ayakkabınızı bağlama şeklinizi değiştirin

Bazen fark etmeden ayakkabılarınızı yanlış bir şekilde bağlayabilirsiniz, bu da ağrıyan ve yorulan ayaklara sebebiyet veriyor olabilir. Bağcıklarınızı aşırı derecede sıkmamak veya çok fazla gevşek bırakmamak iyi bir düşünce olacaktır.

Topuklu ayakkabılarınıza bant eklemeyi denediniz mi hiç?

topuklu ayakkabı

Eğer topuklu ayakkabı giymeye alışıksanız fakat bu ayakkabılar beklediğiniz kadar rahat değilse, yürüdükçe ayaklarınızın sabitliğini ve güvenliğini desteklemek için ayakkabınıza bant eklemeyi bir düşünün.

Molalar verin

Eğer dar ayakkabılar veya topuklu ayakkabılar giyiyorsanız ve bütün gün ayakta durmaktan başka bir seçeneğiniz yok ise, ayaklarınızı rahatlatmak ve iyi bir kan akışı sağlamak için molalar vermeyi sakın aklınızdan çıkarmayın.

Kan akışının daha iyi olması için ayağınızı 5 dakika ayakkabınızdan çıkarın ve oturun.

Tabanı destekleyen jel destekleyiciler kullanmayı deneyin

jel destekleyici

Jel destekleyiciler, topuklu ayakkabıların ayağınızdaki haşin etkilerini minimize etmeye yaramaktadır. Çoğu dükkanda, markette veya ayakkabı aksesuarlarının satıldığı yerlerde bu jel destekleyicileri bulmanız mümkündür.

Kendinizi su toplamalarından koruyun

Ayak ağrısına maruz kalmamanın en iyi yöntemi bunu önlemektir. Eğer ayakkabılarınızın ayaklarınızın su toplamasına sebep olacağını seziyorsanız, ayakkabınızın vurarak ayağınızı acıtmasını istemiyorsanız, yara bandı yapıştırmak veya su toplamayı önleyici çoraplar giymek en iyi seçeneklerden bazılarıdır.

Ayakkabılarınız çok mu dar?

buz

Kumaş ya da deriden yapılan ayakkabıları için çok yaygın bir problemdir. Bunu çözmek için, kilitli poşete su doldurun, ayakkabının içine koyun ve dondurun.

Bu şekilde ayakkabının sizi rahat ettirecek bir seviyeye kadar genişlediğini göreceksiniz. Diğer bir opsiyon ise, fazladan ayakkabı astarı eklemektir, fakat bu aynı zamanda ayakkabınızın ayağınızı sürterek rahatsız etme riskini de arttırabilir.

Ayak ağrısı için doğal tedavi

Ayak ağrısı çok sık olan ve karşı konulamaz bir durum gibi görülse bile, bunun için bazı doğal tedaviler vardır ve bunlar ayaklarınızı rahatlatarak, sizin de rahatlamanızı sağlayacaklardır.

Tuz ve su karışımı

Magnezyum sülfat ve kaya tuzu kullanılarak hazırlanan bu klasik ayak suyu hala ayak ağrısı gidermek ve cildinizi kuruluktan ve sertleşmekten kurtarmak için en iyi çözümlerden birisidir. Yarım bardak tuzu sıcak su dolu bir kaseye boşaltın ve ayaklarınızı 20 dakika bu karışımın içinde bekletin.

Papatya çayı demi

papatya

Papatyanın ayak ağrısını hızlıca rahatlatacak anti-enflamatuvar ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bu özelliklerin faydalarını 1 litre papatya çayı demleyerek görün ve ayaklarınızı 20 dakika boyunca bu çayın içinde bekletin.

Diğer bir seçenek ise, kullanılmış demlik poşetlerini doğrudan ağrı, acı hissettiğiniz yerlere koymaktır.

Zencefil çayı demi

Zencefil bütün dünyada güçlü ağrı kesici ve anti-enflamatuvar özellikleri ile bilinir, bunlar da çeşitli rahatsızlıklarla savaşmak için idealdir. Taze zencefil ile yapılacak çay yıpranmış ayakları dakikalar içerisinde rahatlatırken, ertesi güne de sizi hazırlar.

Bir demlikte kaynayan suyun içine büyük bir parça zencefil kökünü koyun ve 10 dakika boyunca bunu demlenmeye bırakın. Soğuyana kadar ayağınızı bu karışımın içinde tutun.

Bu yazımızı da ziyaret edin: Zencefilin 7 Faydasını Keşfedin

Masaj

ayak masajı

Göz ardı edemeyeceğimiz son tedavi ise ayak masajıdır. Eğer çok zor ve yoğun bir gün geçirmişseniz ve bunun etkilerini ayaklarınızda hissediyorsanız, bir parça zeytinyağı, nane yağı veya lavanta yağı ile onlara masaj yapmayı ihmal etmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Buldt AK, Menz HB. Incorrectly fitted footwear, foot pain and foot disorders: a systematic search and narrative review of the literature. J Foot Ankle Res. 2018;11:43. Published 2018 Jul 28. doi:10.1186/s13047-018-0284-z
  • Hawke F, Burns J. Understanding the nature and mechanism of foot pain. J Foot Ankle Res. 2009;2:1. Published 2009 Jan 14. doi:10.1186/1757-1146-2-1
  • Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition (Vol. 1, pp. 319–335). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
  • Kurup, H. V., Clark, C. I. M., & Dega, R. K. (2012, June). Footwear and orthopaedics. Foot and Ankle Surgery. https://doi.org/10.1016/j.fas.2011.03.012

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.