Kalp Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir

Kalp hastalıklarının teşhis edilmesi sağlık uzmanlarının görevidir. Bu kişiler, özellikle bu sebep için tasarlanmış tamamlayıcı çalışmalar kullanırlar. Bu metotlar hakkında daha fazla şey öğrenmek ister misiniz?
Kalp Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir
Leonardo Biolatto

Yazan ve doğrulayan Doktor Leonardo Biolatto.

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Doktorlar, kalp hastalıkları teşhisi için hastayı, düşünmeleri gereken ve temelde yaşam tarzı değişikliklerini içeren bilgiler ile yüzleştirir. Örneğin aritmi ilaçlarının yanı sıra, hem diyet hem de fiziksel egzersiz, kalp hastalıklarını kontrol etmek için gereklidir.

Bir kalp patolojisi, arterleri ve damarları da içeren kardiyovasküler patolojilerin aksine, kalpte bulunan bir patolojidir. Aritmilerin yanı sıra, bazı örnekler kalp kası genişlemesi, kalp krizi ve kalp yetmezliğidir. İç kapakçıklara gelince, stenozlar ve prolapslar birkaç örnektir.

Uzmanlar, bu bozuklukların çoğu için aynı tamamlayıcı yöntemleri kullanır. Kalp hastalıkları teşhisi genellikle azdan çoğa karmaşıklıkları artan çalışmaların yapılmasını içeren birkaç adımı takip etmekten oluşur. Bu çalışmalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!

Kalp Hastalıkları Hangi Çalışmalar İle Teşhis Edilir?

Daha önce de belirttiğimiz üzere, doktorların çeşitli hastalıklar için kullandıkları, kalp hastalıklarını teşhis etmek için tamamlayıcı yöntemler vardır. Örneğin bir elektrokardiyogram ile, patolojiler aynı olmasa da bir aritmi ve kalp krizini tespit etmek mümkündür.

Elektrokardiyogram

Bir elektrokardiyogram (EKG), kalp kası aktivitelerinin elektriksel bir kaydıdır. Vücudun dışında bulunan elektrotlar, kalp atışının karakteristik özelliği olan elektrikteki değişiklikleri algılar. Bu, kalbe atmasını emreden kalp dokusuna sahip olan iç sistemde gerçekleşir.

Test, anestezi ya da kapsamlı hazırlık yapılmasını gerektirmez. Dahası, polikliniklerde yapılır ve hasta orada yarım saatten daha fazla süre geçirmeden oradan ayrılır. Bazen doktorlar, görülmesi zor olabilecek değişiklikleri izlemek için EKG ile rutin kontroller talep ederler. Diğer zamanlarda, kalp krizi ya da yüksek tansiyon gibi kalp ile ilgili patolojileri gözetim altında tutarlar.

Elektrokardiyogram cihazı sayesinde kayıt, kalp atışını belirten bir çizgi ile kağıtta gösterilir. Çalışmanın yorumlanması hekimin eğitimine bağlıdır. Çizilen her çizginin anlamını gösteren yerleşik okuma protokolleri de vardır.

Bir elektrokardiyogramı inceleyen bir doktor.
Kalp hastalığını tespit etmek için kullanılan ana testlerden biri elektrokardiyogramdır. Doktorlar, örneğin, hipertansiyonu ya da kalp krizini teşhis etmek için bu testi kullanırlar.

Ekokardiyogram

Bir doktor, kalp hastalıkları teşhisi için bir ekokardiyogram isteyebilir. Test, hamileliği izlemek için kullanılana benzer, ancak kalbe yönelik bir ultrason taramasından oluşur.

Dönüştürücü adı verilen bir cihaz, yankılar gibi, kalp kasından seken ve geri dönen sinyaller gönderir, böylece uzmanlar bunları bir monitördeki bir görüntü olarak yorumlayabilir. Hareketi, ritimleri, şekli ve kardiyovasküler dinamikleri canlı ve gerçek zamanlı olarak görmek mümkündür.

Bunun bir varyantı, venöz ve arteriyel kanı ayırt etmek için görüntüye renklerin eklenmesiyle birlikte gerçekleştirilen doppler’dır. Günümüzde çoğu doktor bu şekilde daha fazla bilgi aldıklarından dolayı bu yöntemi tercih etmektedir.

Stres Testi

Kalp hastalıkları teşhisi için yapılan stres testinin teknik adı “ergometri” dir. Temel anlamda fiziksel egzersiz, kalbi uyarır ve böylece stresli koşullar altında neler olduğu kaydedilir. Aynı zamanda, hasta bir koşu bandı üzerinde koşarken ya da sabit bir bisiklette pedal çevirirken elektrokardiyogramlar ve ekokardiyogramlar yapılacaktır.

Doktorlar, testi yapan kişilerin hayatını riske atabilecek kapasiteleri aşmamak için stres testinde parametreleri dikkate alır. Uzmanlar; kalp atış hızı ve hareketli olması durumunda koşu bandının eğimi için sınırlar ve deneyi ne zaman durdurmaları gerektiğine dikkat etmek için işaretler belirlemişlerdir.

Bu çok yararlı bir tamamlayıcı yöntemdir çünkü hastaların dirence karşı koşabileceği ve merdiven çıkabileceği gerçek yaşam durumlarını simüle eder. Kontrollü bir ortamda, gerçeklik kopyalanırken kalp incelenir.

Holter Monitörü

Doktorların kısaca “holter” dedikleri bu test aslında uzun süreli bir elektrokardiyogramdır. Bir ya da iki gün boyunca hastalar, kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden bir cihaz kullanırlar.

Daha sonra, uzmanlar bilgisayar programlarının yardımı ile aritmi sayısı, hızlanma, taşikardi ve bradikardi gibi değişkenleri sayarlar. Avantajları, doktorun ofisinde EKG ile gerçekleşmeyen ve örneğin hasta uyurken meydana gelen durumlar olduğunda ortaya çıkar. Bu durumlar, doktorların gizli kalp hastalıklarını teşhis etmesine yardımcı olur.

Kardiyak Kateterizasyon

Kalp kateterizasyonu, dolaşım sistemine bir kateter yerleştirilmesini içerdiği için cerrahi bir müdahaledir. Cihaz, genellikle alt ya da üst ekstremitelerden, kalbe ulaşana kadar yerleştirilir, ve ölçümler yapabilir ya da radyografik boyalar enjekte edebilir.

Prosedür genellikle radyografik boyanın görünümünü takip edecek harici görüntüler ile desteklenir. Böylelikle kalp odacıklarını arızaları ve anatomik kusurları tespit eden özel bir ayrıntı ile görmek mümkündür.

Tüm hastalara kateterizasyon yapılamaz ancak yapılabilenler tedaviden fayda görebilir. Kateter zaten yerleştirilmiş haldeyken, örneğin koroner arterlerdeki onarımlar yapılması ya da pıhtıların giderilmesi mümkündür.

Kardiyak Manyetik Rezonans

Görüntüleme yöntemlerindeki gelişmeler, kalbe özgü bir MRI elde etmeyi mümkün kılmıştır. Tıpkı vücudun geri kalanı için yapılan MR görüntülemelerinde olduğu gibi, uzmanlar kalp kasını gözlemlemek için parlak olmayan bir güç kullanırlar. Endikasyonları ekokardiyogramdakiler ile örtüşebilir.

Kalbin Bilgisayarlı Tomografisi

Bilgisayarlı eksenel tomografi (BT) vücut BT’sinin temellerine de yanıt verir, sadece bu özellikle kalp dokusuna uygulanır. Daha fazla bilgi sağlayan göğüs görüntüleri oluşturmak için radyografi gibi röntgen radyasyonu kullanır. Hasta bir sedyeye uzanır ve ardından doktorlar onları, içinden X-ışınlarının yayılacağı bir “tünele” hareket ettirir.

Bilgisayarlı tomografisi çekilen bir adam.
Bilgisayarlı tomografi, doktorlar kalp hastalığı olduğundan şüphelendiğinde yapılan tamamlayıcı tanı testlerinden biri haline gelmiştir.

Kalp Hastalıkları Riskini Azaltmak

Kalp hastalıklarını teşhis etmek için doktorlara danışmanın yanı sıra, bunu önlemek de önemlidir. Mevcut yöntemler, yaşamdaki erken tehlikeli değişiklikleri tespit etmemize olanak tanır; ancak yeterli bir diyet, egzersiz, stresi azaltmak ve periyodik kontroller en iyi araçlardır.

  • Diyet söz konusu olduğunda, etlerden daha fazla sebze yemenin ve diyetinize aşırı işlemden geçirilmemiş, bol miktarda omega 3 içeren doğal gıdaların dahil edilmesinin kardiyovasküler sağlığı koruduğunun gösterilmiş olduğunu hatırlamakta fayda var.
  • Fiziksel egzersiz ile ilgili olarak bilimsel çalışmalar, aralıklı günlerde yapılan, 30-60 dakika süren aerobik egzersizin riskleri azaltmak için yeterli olduğu konusunda hemfikirdir.
  • Stresi azaltmak için derin nefes almadan yogaya, meditasyon ve farkındalığa kadar çeşitli teknikler vardır. Her insan, kişiliğine ve kültürel bağlamına göre bunlardan birini ya da diğerini tercih eder.
  • Son olarak, tıp uzmanlarından yılda en az bir kez düzenli kontroller almalısınız. Yetişkinler için, uzmanlar yıllık elektrokardiyogramlar önermektedir, ancak şeker hastalarında ve yüksek seviyedeki sporcularda en az 6 ayda bir yapılmalıdır.

Eğer tüm bunlar başarısız olursa, doğru teşhise varmak için listelenenler arasından bazı tamamlayıcı yöntemleri uygulamanız gerekecektir. Şüphe duyduğunuzda, yapılacak en iyi şey, özellikle de uyarı semptomları yaşıyorsanız, bir doktora danışmaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zihlmann, Martin, Dmytro Perekrestenko, and Michael Tschannen. “Convolutional recurrent neural networks for electrocardiogram classification.” 2017 Computing in Cardiology (CinC). IEEE, 2017.
  • Jensen, Morten Sig Ager, et al. “Electrocardiogram interpretation in general practice.” Family practice 22.1 (2005): 109-113.
  • Bagnati, Rodrigo, et al. “Registro argentino de ecocardiograma transesofágico.” (2018).
  • Gaspar, António, Pedro Azevedo, and Roberto Roncon-Albuquerque Jr. “Avaliação hemodinâmica não invasiva por ecocardiograma Doppler.” Revista Brasileira de Terapia Intensiva 30.3 (2018): 385-393.
  • Bermúdez, Carlos. “Valoración de la presión arterial en la ergometría.” Revista Uruguaya de Cardiología 27.3 (2012): 399-404.
  • Sousa, Maria do Socorro Cirilo de, and Idico Luiz Pellegrinotti. “Validação de protocolo e instrumento banco na ergometria.” Rev. bras. ciênc. saúde 7.3 (2003): 265-282.
  • de Oliveira Castro, Yana Thalita Barros, et al. “Conhecimento e significado do cateterismo cardíaco para pacientes cardiopatas.” Revista da Rede de Enfermagem do Nordeste 17.1 (2016): 29-35.
  • Aísa, PJ Serrano, et al. “Cateterismo cardíaco y procedimientos intervencionistas.” Clínica e Investigación en Arteriosclerosis 14.3 (2002): 156-165.
  • Gomes, Cármen Marilei, et al. “Estrés y riesgo cardiovascular: intervención multiprofesional de educación en salud.” Revista Brasileira de Enfermagem 69.2 (2016): 351-359.
  • Rizo, María Antonia Parra. “Efecto y adecuación del ejercicio para la mejora cardiovascular de la población mayor de 65 años.” Revista de psicología de la salud 8.1 (2020): 600-614.
  • Lladó, Guillem Pons, and Francesc Carreras. “Modalidades, indicaciones y nivel de complejidad de los estudios de resonancia magnética cardiaca: informe especial.” Revista Española de Cardiología Suplementos 6.5 (2006): 3E-6E.
  • González, María Rodríguez, et al. “Efectos de la dieta mediterránea sobre los factores de riesgo cardiovascular.” Journal of Negative and No Positive Results 4.1 (2019): 25-51.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.