Nanenin Tıbbi Özellikleri

Nanenin Tıbbi Özellikleri
Cesar Paul González

tarafından incelendi ve onaylandı. biyolog Cesar Paul González.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Nane özellikle aroma vermek amacıyla bazı yemeklerde kullanılan bir bitkidir. Ayrıca, kokteyl ve bazı tıbbi içeceklerin hazırlanmasında da yer alır. Bu aromatik bitki pek çok faydası ve sağlığa katkıda bulunan sayısız özelliğine bağlı olarak çok sayıda tedavide kullanılır.

Nanenin yararları

  • Nanenin en önemli özelliklerinden birisi spazm çözücü ve gaz giderici etkileri olmasıdır, bu da sindirim zorluğu, gaz, şişkinlik, mide ağrısı ve kolik gibi sindirim sistemi sorunlarıyla savaşmaya yardım eder.
  • Güçlü balgam sökücü olan bileşenler içerdiği için solunum yolları tedavisinde de önemlidir.
  • Bu tıbbi bitki adet sancılarının tedavisinde oldukça etkilidir.
  • Nane anksiyete problemlerinin tedavisinde çok etkili olan bileşenlere sahiptir: bu bileşenler bizi gevşeterek ve bu durumun yol açabileceği olası sonuçları önleyerek bu görevi yerine getirirler.
  • Nane antiseptik ve ağrı kesici olarak çok etkilidir, o yüzden yaralanma tedavisinde kullanılır. Nasıl mı? Nane çayı hazırlayıp bununla yara yerini temizleyebiliriz, ağrı hemen ortadan kaybolacak ve yara daha hızlı iyileşecektir. İlaveten, bazı yanık tiplerinde kullanılır. Yanık tedavisi için çay az miktarda zeytinyağı ile karıştırılır, bu karışım doğrudan yaraya uygulanır ve yanma hissini azaltarak olası enfeksiyonu önler.
  • Bu harika bitki ağız kokusunu yok etmede çok etkilidir, çünkü nanenin kokusu çok hoştur ve gün boyu kalıcıdır. Ana bileşenlerinden birisi olan mentol, bu amaç için mükemmeldir ve ayrıca yenileyicidir.
  • Nane kullanarak yatmadan önce içmek üzere nefis ve rahatlatıcı bir çay hazırlayabilirsiniz. Huzurlu, rahatlatıcı ve yenileyici bir uyku sağlar.
  • Çayı sindirim sisteminde birikmiş gazların giderilmesi, böylece şişkinlikten kurtulmak için şiddetle tavsiye edilir.

Çayın hazırlanışı

yerde yetişen nane

Nane ile çay hazırlamak oldukça basittir: unutmamanız gereken tek şey kullanacağınız yaprakların yumuşak olması gerektiğidir. Ardından yarım litre su kaynatın (birkaç nane yaprağını sürahi içinde bir kenara ayırın).

Su kaynar haldeyken nanenin bulunduğu sürahiye dökün ve üzerini kapatarak 20 dakika bekletin. Sonrasında süzgeçten geçirin ve günde içmeniz gereken 3 fincan nane çayının ilkini içebilirsiniz.

Uzun lafın kısası…

Görüldüğü gibi çoğu insanın sadece mide ağrısı veya aroma vermek için kullanıldığını sandığı bir bitkiden pek çok fayda elde etmek mümkündür. Tıbbi bitkilerin sağlığımız yararına sunduğu olağanüstü faydaları keşfetmekle ilgilenmemiz önemlidir.

Dahası, tavsiye edildiği şekilde kullanmamız ve aşırı düzeyde tüketmediğimiz sürece bitkilerin yan etkileri olmadığını bilmek güzeldir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alammar N, Wang L, Saberi B, Nanavati J, Holtmann G, Shinohara RT, Mullin GE. The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data. BMC Complement Altern Med. 2019 Jan 17;19(1):21.
  • Chumpitazi BP, Kearns GL, Shulman RJ. Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Aliment Pharmacol Ther. 2018 Mar;47(6):738-752.
  • El Menyiy N, Mrabti HN, El Omari N, Bakili AE, Bakrim S, Mekkaoui M, Balahbib A, Amiri-Ardekani E, Ullah R, Alqahtani AS, Shahat AA, Bouyahya A. Medicinal Uses, Phytochemistry, Pharmacology, and Toxicology of Mentha spicata. Evid Based Complement Alternat Med. 2022 Apr 12;2022:7990508.
  • Göbel H, Heinze A, Heinze-Kuhn K, Göbel A, Göbel C. Oleum menthae piperitae (Pfefferminzöl) in der Akuttherapie des Kopfschmerzes vom Spannungstyp [Peppermint oil in the acute treatment of tension-type headache]. Schmerz. 2016 Jun;30(3):295-310. German.
  • Hamzeh S, Safari-Faramani R, Khatony A. Effects of Aromatherapy with Lavender and Peppermint Essential Oils on the Sleep Quality of Cancer Patients: A Randomized Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2020 Mar 25;2020:7480204.
  • Haghgoo R, Abbasi F. Evaluation of the use of a peppermint mouth rinse for halitosis by girls studying in Tehran high schools. J Int Soc Prev Community Dent. 2013 Jan;3(1):29-31.
  • Herbal remedies for dyspepsia: peppermint seems effective. Prescrire Int. 2008 Jun;17(95):121-3.
  • Horváth G, Ács K. Essential oils in the treatment of respiratory tract diseases highlighting their role in bacterial infections and their anti-inflammatory action: a review. Flavour Fragr J. 2015 Sep;30(5):331-341.
  • Kennedy D, Okello E, Chazot P, Howes MJ, Ohiomokhare S, Jackson P, Haskell-Ramsay C, Khan J, Forster J, Wightman E. Volatile Terpenes and Brain Function: Investigation of the Cognitive and Mood Effects of Mentha × Piperita L. Essential Oil with In Vitro Properties Relevant to Central Nervous System Function. Nutrients. 2018 Aug 7;10(8):1029.
  • Lee MS, Lee HW, Khalil M, Lim HS, Lim HJ. Aromatherapy for Managing Pain in Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review of Randomized Placebo-Controlled Trials. J Clin Med. 2018 Nov 10;7(11):434.
  • Lopresti AL, Smith SJ, Drummond PD. Herbal treatments for migraine: A systematic review of randomised-controlled studies. Phytother Res. 2020 Oct;34(10):2493-2517.
  • Masoumi SZ, Asl HR, Poorolajal J, Panah MH, Oliaei SR. Evaluation of mint efficacy regarding dysmenorrhea in comparison with mefenamic acid: A double blinded randomized crossover study. Iran J Nurs Midwifery Res. 2016 Jul-Aug;21(4):363-7.
  • Norrish MI, Dwyer KL. Preliminary investigation of the effect of peppermint oil on an objective measure of daytime sleepiness. Int J Psychophysiol. 2005 Mar;55(3):291-8.
  • Oh KE, Song AR, Sok SR. Effects of Aroma Gargling, Cold Water Gargling, and Wet Gauze Application on Thirst, Halitosis, and Sore Throat of Patients After Spine Surgery. Holist Nurs Pract. 2017 Jul/Aug;31(4):253-259.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.