Uçuk Hastalığı: Korunma Yolları ve İpuçları

Uçuk Hastalığı: Korunma Yolları ve İpuçları
Mario Benedetti Arzuza

Yazan ve doğrulayan doktor Mario Benedetti Arzuza.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Herpes labialis, ya da bilinen adı ile uçuk, 1. tip herpes simpleks virüsünün neden olduğu oldukça yaygın bir hastalıktır. Uçuk hastalığı bulaşıcıdır ve fiziksel temas yoluyla insandan insana geçer. Ayrıca 2. tip herpes simpleks virüsünün de neden olduğu ve oral seks ile bulaşan uçuk vakaları da vardır.

Uçuk Hastalığının Belirtileri

İlk belirtiler, cildin kızarma ve sızlama hissidir. Daha sonra küçük yaralar oluşur ve bazı durumlarda kaşıntı veya acı gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bir çok insan sık sık bu hastalıktan muzdarip olmaktadır. Bazı durumlarda uçuk hastalığı tamamen iyileşmez ve yıllar sonra yeniden ortaya çıkabilir.

Ağızda Uçuk Çıkması Nasıl Bir Histir?

Ağız uçuğu ile birlikte gelen ilk şey ağız çevresinde ve dudaklarda şiddetli acıdır. Bu acılara ateş ve lenf bezlerinin iltihaplanmasına bağlı boğaz ağrısı da eşlik edebilir. Ağzın herhangi bir bölgesinde oluşmaya başlayan şişlikler zaman içinde akıntılı bir yara halini alır ve kabuk bağlar. Yara birkaç hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Aynı zamanda, grip, yüksek ateş, adet dönemleri, duygusal rahatsızlıklar, güneş ışığı, şiddetli soğuk, yorgunluk ve stres gibi etkenler de uçuk çıkmasına sebep olabilir.

Ayrıca bakınız: Uçuk İçin 5 Ev Reçetesi

Uçuk Hastalığından Korunmak İçin Alınacak Önlemler

Sarımsak
  • Mikroplu olma ihtimali yüksek olan vücut sıvılarından uzak durmak en iyisidir. Uçuğu olan birini öpmek veya bir başka kişinin çatal bıçağını kullanmak gibi davranışlardan kaçınmalısınız. Aynı şekilde başkalarıyla aynı bardak ya da tabağı kullanmamaya da özen gösterin.
  • Dudak kremi kullanmak, güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan uçukları önlemeye yardımcı olur.
  • Demir ve çinko, cilt sağlığı açısından çok önemli olan iki mineraldir. Dolayısıyla, yeterli miktarda demir ve çinko içeren dengeli bir beslenme düzenine sahip olmanız çok önemlidir. A, B, C ve E vitaminleri de cildiniz için büyük önem taşımaktadır.
  • Sarımsak, doğal bir antibiyotiktir. Sabahları kahvaltıdan sarımsak tüketmeye çalışın. Taze sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirir ve ağız çevresini sterilize eder. Eğer kahvaltıdan önce sarımsak yiyemiyorsanız, kapsül olarak alabilirsiniz. Bu, doğal ve faydalı bir gıda takviyesidir.

Uçuk hastalığının yayılmasını önlemek için yukarıda verdiğimiz ipuçları yeterli olacaktır. Dudak nemlendiricisi kullanmayı da ihmal etmemelisiniz. Ayrıca  partneriniz veya eşiniz uçuk hastalığından muzdaripse, korunmasız cinsel ilişkiye girmemeli ve prezervatif kullanmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Snoussi, M., Trabelsi, N., Dehmeni, A., Benzekri, R., Bouslama, L., Hajlaoui, B., … Papetti, A. (2016). Phytochemical analysis, antimicrobial and antioxidant activities of Allium roseum var. odoratissimum (Desf.) Coss extracts. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.05.048
  • Gaby, A. R. (2006). Natural remedies for Herpes simplex. Alternative Medicine Review.
  • Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J. (2008). Treatment and prevention of herpes labialis. Canadian Family Physician. https://doi.org/10.1186/cc9185

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.