Yüksek Tansiyon Durumunda Kaçınmanız Gerekenler

Günümüzde yüksek tansiyon, obezite, genetik, kötü beslenme alışkanlıkları, yerleşik bir yaşam tarzı ve daha birçok faktörün neden olduğu çok yaygın bir hastalıktır. Bu rahatsızlık, kardiyovasküler hastalıklarla bağlantılı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. 
Yüksek Tansiyon Durumunda Kaçınmanız Gerekenler

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Bu yazımızda, hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon hastalığından muzdaripseniz kaçınmanız gerekenleri sizinle paylaşacağız.

Beslenme düzenimiz, yüksek tansiyona neden olabilecek en etkili faktörlerden biridir. Burada başka faktörler de tabii ki devreye girmektedir, ancak iyi ya da kötü beslenme alışkanlıkları insanın kan basıncına yansır.

Yüksek tansiyon probleminiz varsa kaçınmanız gereken besinler

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kan basıncını etkileyen en önemli faktörlerden biri de besinlerdir. Yüksek tansiyon sorunu yaşıyorsanız kaçınmanız gereken besinleri sizinle paylaşıyoruz.   

Şarküteri ve sakatat ürünleri

Şarküteri ve sakatat ürünleri, yüksek miktarda sodyum ve yağ içerdiklerinden, damar sağlığı ve genel kan dolaşımı için büyük bir tehdit oluştururlar. Onların yerine tavuk veya hindi eti (her ikisi de derisiz), tavşan, dana ve benzeri yağsız etleri tercih edin.

Peynirler

Yüksek sodyum içeriğine sahip oldukları için peynirler, kan basıncının artmasına neden olmaktadır. Vücut tarafından tutulan sıvı miktarının artması ile kan basıncı da artar. Geleneksel peynirlere iyi bir alternatif olan sodyum eklenmemiş bir peynir, artık pek çok bakkalda da bulunabilmektedir.

peynir

Atıştırmalıklar

Piyasadaki çoğu atıştırmalık yiyecekler, aşırı sodyum ve zararlı yağlar içerdiğinden vücut için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Kızarmış yiyecekler, tuzlu kuruyemiş, patates cipsi, patates kızartması, tuzlu kraker gibi atıştırmalıklardan kaçınmalısınız.

Tereyağı ve margarin

Tereyağı ve margarin genellikle yemeklerin hazırlanmasında kullanılmaktadır. Ancak, yüksek sodyum ve yağ içerikleri damar sağlığını etkiler. Bu ürünlerin tüketimini küçük miktarlara düşürebilir veya alternatif olarak zeytinyağı kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Kurutulmuş ve tuzlanmış et ürünlerinden kaçının

biftek

Kurutulmuş et ürünlerinden ve marketlerde yer alan buna benzer ürünlerden kaçınmamız gerekmektedir. Çünkü bu gıdalara, uzun ömürlü olmaları için yüksek miktarda sodyum eklenmektedir.

Salata sosları ve çeşniler

Baharat ve salata sosları; ketçap, mayonez ve bin ada gibi çeşnilerin, yüksek sodyum oranına sahip olduğunu ve damar sağlığına ciddi zararlar verdiğini biliyoruz. Bu zararlı besin maddeleri yerine; sodyum ve yağ oranı daha düşük, ev yapımı soslar tüketebilirsiniz.

Bu yazımıza da bir göz atın: Yüksek Tansiyon için 4 Doğal Ev Tedavisi

Siyah çay

siyah çay

Bu tip çaylar; yüksek kafein dolayı hipertansiyon hastaları için tavsiye edilen içeceklerden değildir. Çünkü kafein, adrenalin ve kortizol üretimini uyararak kan basıncını yükseltir.

Anason tohumu

Anason tohumları ile yapılan çaylar kan basıncını ciddi anlamda yükseltebilir, hatta aşırı durumlarda kalp krizine dahi neden olabilir.

Kaçınmanız gereken diğer alışkanlıklar

  • Alkollü içecekler içmemelisiniz. Fazla oranda alkol, kan basıncının artmasına neden olmaktadır. Ancak günde en fazla bir veya iki bardak şarap tüketmek, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olabilecek niteliktedir.
  • Hareketsiz bir yaşam sürmeyin. Obezite ve kötü kolesterolün yüksek seviyeleri, bu rahatsızlığın gelişimini hızlandıracak etkenlerdendir. Bol bol su için, yeteri kadar egzersiz yapın, sağlıklı besinler tüketmeye dikkat edin, günlük hayatınızdaki stresi azaltın ve düzenli olarak doktor kontrollerine gidin.
  • Kafeinden uzak durun. Kafeinin kan basıncını aniden arttırabileceği biliniyor olsa da, bu etkinin kalıcı veya geçici olup olmadığı bilinmemektedir. Yüksek tansiyonunuz varsa kafeini hayatınızdan çıkarmak, bu risklerin önüne geçmek için en iyi yoldur.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.