7 İlaç Türü ve Zerdeçalın Benzer Faydaları

Farklı hastalıkların tedavisinde zerdeçalın faydaları inanılmaz derecede olumludur. Ancak zerdeçal her zaman tıp uzmanlarına danışarak ve ilaçlara destek olarak kullanılmalıdır; ilaç tedavileri yerine kullanılmamalıdır.
7 İlaç Türü ve Zerdeçalın Benzer Faydaları
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yüzlerce hastalığın belirtilerini iyileştirmek için birçok ilaç türü üretildi ve bunlar reçete ile veriliyor. Bazıları etkili olsa da ve saatlerce rahatlama sağlasa da, genelde aşırı tüketildiklerinde istenmeyen yan etkilere neden olan kimyasal maddelerden oluşurlar. 

Bu yüzden farklı doğal tedavi yöntemleri uzun zamandır insanlara kazandırılmaya çalışılıyor. Ve çok da pahalı olmayan fiyatlara bu tedaviler için en az ilaçlar kadar etkili olabiliyorlar.

Bu seçeneklerden bir tanesi çok sade ve basit: zerdeçal, yemekte kullanımıyla çok yaygın olan bir baharat. Bu baharat zencefilin ait olduğu aileden gelmektedir. İçeriğinde farklı durumlarla savaşan bir çok besleyici madde bulunur.

En şaşırtıcı olan ise bunun konvansiyonel ilaçlar gibi etkiler gösterebildiğidir. Bugün sizlere bunu diyetinize ve beslenmenize katmanız için 7 harika sebep sunacağız. Haydi bakalım, başlayalım!

1. Atorvastatin (kolesterol ilacı)

Atorvastatin kolestrol seviyelerini kontrol etmek ve kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için yazılan bir ilaçtır.

2008 yılında Drugs in R & D dergisinde yayınlanan bir araştırma, zerdeçalın, içindeki kurkuminoidler sayesinde damar tıkanıklığına yol açan endoteliyal işlevsizlik için bu ilacın yerine kullanılabileceğini ortaya koydu.   

Bilgiye göre, bu baharat enflamasyonu azaltır ve tip 2 diyabet hastalarında olan stresi azaltır. 

2. Kortikosteroid ilaçları

Her yıl binlerce insan, eklem yangısı, kanser ve daha bir çok hastalıkla gelen enflamasyon tedavisinde stereoid enjekte ediyor.

Fitoterapi Araştırmaları dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre zerdeçal içeriğindeki aktif turmerik maddesi enflamasyonlu göz hastalıklarında bu ilacın verdiği etkiyi vermektedir.

Daha sonraki çalışmalar steroidle tedavi edilen enflamasyon hastalıklarında da zerdeçal kullanılabileceğini gösteriyor.

3. Antidepresan ilaçlar

Prozac ve Paxil gibi antidepresanlar insanların depresif belirtilerini arttıran olumsuz yan etkilere sahiptir. Ama eğer zerdeçal kullanabilecekseniz neden bu ilaç türü bedeninize girsin ki?

Zerdeçal çok güçlü bir antioksidandır, bu yüzden depresif davranışları azaltmak için çok uygundur. Ayrıca sağlığı da kötü yönde etkilemez.

4. Kan seyreltici

Kalp krizi riski taşıyan veya dolaşımsal sorunları olan hastalar durumlarının kötüleşmemesi için kan seyreltici ilaçlar kullanılır. Herkes zerdeçal tüketmekten fayda görebilir, çünkü etkileri aspirinle aynıdır, bu yüzden kan dolaşımını arttırmak için kullanılabilir.

Bu baharattaki aktif elementler antiplateler ve prostasiklin düzenleyici etkilere sahiptir, böylece arteryel tromboz ve artrit tedavisinde kullanılabilir. 

5. Enflamasyon ilaçları


Ağrı ve enflamasyon da bu doğal maddeyle tedavi edilebilir, olumsuz uzun vadeli veya kısa vadeli yan etkilere sahip geleneksel ilaçlar yerine bu kullanılabilir.

Çalışmalar bunun enflamasyonu alma ve çoğalmayı önleme özellikleri olduğunu buldu. Aşağıda sıraladığımız ilaçlar kadar güçlüdür:

  • Aspirin
  • Ibuprofen
  • Naproxen
  • Diclofenac
  • Indomethacin
  • Dexamethasone
  • Celecoxib
  • Tamoxifen

6. Kemoterapi ilaçları

Yıllardır kemoterapinin kanser tedavisinde en etkili yöntemlerden biri olduğuna inanıyoruz. Ancak yapılan çalışmalar zerdeçalın oxaliplatin’den çok daha etkin olduğunu göstermektedir. Günde küçük dozda zerdeçal almak kolorektal hücrelerin çoğalmasını önler.

7. Diyabet için ilaçlar

Diyabet hastaları bu güçlü baharatı diyetlerine katmaktan büyük fayda sağlayacaklar. Biyokimya ve Biyofiziksel Araştırmalar Topluluğunun dergisinde yayınlanan bir çalışma zerdeçalın metformine oranla glukozu emme konusunda 100 bin kat daha iyi çalıştığını ortaya koyuyor. 

Zerdeçal ayrıca gün içinde karaciğerin aşırı glukoz üretmesini önler, bu amaç için hazırlanmış bir çok ilaç kadar iyidir.

Dikkat dikkat…!

Zerdeçalın bütün etkileri çeşitli bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ama hatırlamalısınız ki doktorunuzun verdiği ilaç türü yerine kullanılmamalıdır, doktorunuz izin verdiği sürece kullanılmalıdır. 

Zerdeçalın ciddi yan etkileri olmasa da ve bu baharatı normal diyetinize ekleyebilseniz de, dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bu kökü uygun miktarda kullanmaktır. Yetişkinlerde günlük zerdeçal alımı en fazla 5 gramdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hewlings S, Kalman D. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;
  • Elshama SS, El-Kenawy AEM, Osman HEH. Curcumin improves atorvastatin-induced myotoxicity in rats: Histopathological and biochemical evidence. International Journal of Immunopathology and Pharmacology. 2016.
  • Lal B, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, et al. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phyther Res. 1999;
  • Biswas S, Rahman I. Modulation of steroid activity in chronic inflammation: A novel anti-inflammatory role for curcumin. Molecular Nutrition and Food Research. 2008.
  • Kulkarni SK, Dhir A. An overview of curcumin in neurological disorders. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2010.
  • Maheswaraiah A, Jaganmohan Rao L, Naidu KA. Anti-Platelet Activity of Water Dispersible Curcuminoids in Rat Platelets. Phyther Res. 2015;
  • Kim T, Davis J, Zhang AJ, He X, Mathews ST. Curcumin activates AMPK and suppresses gluconeogenic gene expression in hepatoma cells. Biochem Biophys Res Commun. 2009;

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.