Çakralarınızı Nasıl İyileştirirsiniz?

Hindu kültürü, pek çok hastalık ve rahatsızlığı tıkanmış çakralarla ilişkilendirir. Sağlığımıza kavuşmak için bu tıkanıklığı giderip enerji akışına izin vermeliyiz.
Çakralarınızı Nasıl İyileştirirsiniz?

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Çakra, tüm vücudunuza dağılmış şekilde bulunan enerji kanallarına verilen isimdir. Yaşam ve sağlık bu kanallardan akar. Eğer bunlardan biri veya birkaçında problem çıkarsa, sistemin tamamı bunu hissedecektir. Takip eden makaleyi okuyarak, çakralarınızı nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Çakralar Hakkında Basit Bilgiler

Bu konu hakkında tam anlamıyla konuşmak istesek, saatlere ihtiyacımız olurdu. Bu sebeple en azından en önemli detayları öğrenmek de iyi olur diye düşündük. Çakra kelimesi Sanskritçeden gelir ve “enerji çarkı” veya “ışık çarkı” gibi anlamlara gelmektedir. Bu merkezler, enerji akışları ile birbirlerine bağlıdırlar ve ayrıca evrenle olan bağlantınızı da düzenlerler.

Taban veya Kök

Koyu kırmızı renktedir ve anüs ile genital bölge seviyesinde yer almaktadır. Korku ile tıkandığı zaman, siyatik ağrısına, yumurtalık, rahim veya rektum kanserine, kabızlığa, prostat problemlerine, varislere, hemoroide ve bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına neden olur. Ayrıca, hüsrana, duygusal dengesizliğe, depresyona ve özsaygı düşüklüğüne sebep olur.

Cinsel veya Dalak

Turuncu renktedir ve kadın cinsel organları, mesane, pelvis, bağırsak ve kalça kaslarında bulunmaktadır. Tıkanması halinde; bel veya leğen kemiğinde gerginliğe, siyatik ağrısına, kronik yorgunluğa, iktidarsızlığa, diyabete, kansere, huzursuz bağırsak rahatsızlığına ve böbrek ile mesane enfeksiyonlarına sebep olur. Duygusal anlamda ise, anksiyete, korku, kıskançlık, güvensizlik ve endişeye sebep olur.

Karın Boşluğu

Sarı renktedir ve göbek deliğinin altında bulunur, ayrıca karaciğer, pankreas, mesane, dalak, böbrek, mide ve göğüs boşluğunu da içine almaktadır.

Tıkanmasından dolayı oluşan dengesizlikler, solunum ve bağışıklık sistemi rahatsızlıkları, bulimia, anoreksi, diyabet, mide asidi, ülser, safra kesesi taşı, hepatit, siroz ve artrit gibi sorunlardır. Duygusal olarak ise; mağduriyet, stres, öfke, hüsran, suçluluk, kuşku ve onaya ihtiyaç gibi sorunlara sebep olmaktadır.

meditasyon yapmak için mekan

Kalp

Yeşil renktedir ve acı ile keder nedeniyle tıkanabilmektedir. Akciğerler, omurga, şakaklar, yemek borusu ve sinir sistemini kapsamaktadır. Tıkanması; kardiyak ve solunum hastalıklarına, göğüs kanserine, göğüs anjinine, zatürreye, hipertansiyona ve omurga ağrısına neden olur. Duygusal anlamda ise; pasifliğe, depresyona, duyarsızlık ve acıya sebep olabilmektedir.

Boğaz

Safir mavisi renktedir ve ağız, gırtlak, diş etleri, nefes borusu, tiroid bezleri, omurga, dişler ve omuzları içine alır. Burada oluşan dengesizlikler; boğaz ağrısına, ses kaybına, alerjiye, gribe ve kronik enfeksiyonlarla sonuçlanır. Duygusal anlamda; takıntı, depresyon, korku, fobi, kararsızlık ve durgunluğa sebep olur.

Üçüncü Göz veya Alın

Çivit mavisi renktedir ve burnu, kulakları, gözleri, epifiz ve hipofiz bezleri, sinir sistemi ve beyin bölgelerini içine alır. Tıkanması halinde, baş ağrısı, beyin tümörü, körlük, sağırlık, sarsıntı, serebrovasküler rahatsızlıklar ve omurga problemlerine sebep olur. Duygusal anlamda; korku, fobi, kafa karışıklığı, kabus, şizofreni, panik ve depresyona sebep olmaktadır.

Taç

Mor renktedir ve başın üst kısmını kapsamaktadır. Tıkanması; kronik yorgunluk, ışığa ve sese aşırı duyarlılık, cilt problemleri, kas-iskelet problemlerine sebep olmaktadır. Duygusal anlamda ise; amaç kaybı, bağlantı kaybı, endişe, depresyon, kapalı fikirlilik ve mutsuzluğa sebebiyet vermektedir.

çakra şeması

Çakralarınızın Tıkandığını Nasıl Anlarsınız?

Çakralarınızdan birinin veya birkaçının tıkanık olup olmadığını ve enerji akışını engelleyip engellemediğini anlayabilmek için bazı testler yapmalısınız. Her biri için olan sorulara basitçe cevap vermelisiniz. Eğer yanıtlarınızın birçoğu negatif ise, ilgili çakra, tıkanık olan olabilir.

Birinci Çakra (Kök)

Kendinizi canlı ve sağlıklı hissediyor musunuz? Evinizde hissediyor musunuz? Yaşamak için güçlü bir istek duyuyor musunuz? Vücudunuzu seviyor ve kendinizin değerli bir hazine olduğunu düşünüyor musunuz? Enerji ve hareketlilik dolu bir insan mısınız? Cesur musunuz?

İkinci Çakra (Sakrum/Kuyruksokumu)

Sağlıklı bir cinsel istekliliğe sahip misiniz? Cinsel anlamda tamamlanmış hissediyor musunuz? Kendinizi cinsel anlamda ifade edebilir misiniz? Zevk alabiliyor ve verebiliyor musunuz?

Üçüncü Çakra (Karın Boşluğu)

Ne istediğini bilen ve kendinden emin bir insan mısınız? Kendi kararlarınızı alabiliyor musunuz? Duygularınızın farkında mısınız? Nasıl hissettiğinizi kontrol edebiliyor musunuz? Duygusal anlamda dengeli hissediyor musunuz?

yoga yapan kadın

Dördüncü Çakra (Kalp)

Sağlıklı ilişkileriniz var mı? Kendinizi seviyor musunuz? Çevrenizdeki insanları seviyor musunuz? İnsanlara karşı merhamet besliyor musunuz? Diğer insanları, oldukları gibi kabul edebiliyor musunuz? İşbirliği konusunda başarılı mısınızdır? Kendinizi adayabilme yetisine sahip misiniz?

Beşinci Çakra (Boğaz)

Kendinizi kolaylıkla ifade edebilir misiniz? Mutlu bir yaşamınız var mı? Hayatınıza dair sorumluluk alabilir misiniz? Çabalarınız için ödüllendirmeyi hakkettiğinizi düşünüyor musunuz? Risk alabilecek kadar inanca sahip misiniz? Meydan okumalardan hoşlanır mısınız?

Altıncı Çakra (Üçüncü Göz)

Zihinsel olarak güçlü müsünüz? Meseleleri çözümleyici misiniz? Yaratıcı fikirleriniz var mıdır? Hayallerinizi gerçekleştirebilmek için ne gerekirse yapar mısınız? Hedeflerinizi görselleştirir misiniz?

Yedinci Çakra (Taç)

Büyük ve muhteşem bir şey hissediyor musunuz? Tanrı veya evren ile bağlantılı hissediyor musunuz? Hayatınızın bir amacının olduğunu hissediyor musunuz?

Her Bir Çakra İçin Tıkanıklık Giderici Doğrulamalar

Meditasyon seansı süresince bazı cümleleri, mantraları veya birkaç hecelik kelimeleri birkaç defa tekrarlayabilirsiniz (en bilinenlerinden biri ”OM” dur). Her çakra için doğrulama ve mantra mevcuttur.

  • Birinci Çakra: “Ben ne isem oyum, sevildiğime eminim.” Mantra LAM’dır.
  • İkinci Çakra: “Kendimi seviyorum, kendimle ve hayatla onur duyuyorum.” Mantra MAM’dır.
  • Üçüncü Çakra: “Kendi gerçekliğimde ben büyük yaratıcıyım ve bu da bana ilham veriyor.” Mantra RAM’dır.
  • Dördüncü Çakra: “Ben aşk ve koşulsuz kabulüm.” Mantra IAM’dır.
  • Beşinci Çakra: “Ben, kendi hayatımın özüyüm. Tercih yapma gücü bana aittir.” Mantra JAM’dır.
  • Altıncı Çakra: “Gerçeği görebildiğime eminim.” Mantra OM (veya AUM)’dur.
  • Yedinci Çakra: “Ben bu an ile birim.” Bunda herhangi bir mantra yoktur çünkü sessizlik içinde meditasyon yapılır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Grilley, P. (2007). Chakra theory and meditation. Miscellaneous.

  • Merrick, J. (2012). Alternative medicine yearbook, 2010. In Alternative medicine yearbook, 2010. https://doi.org/10.1007/s00441-014-1841-9

  • Chase, C. R. (2018). The Geometry of Emotions: Using Chakra Acupuncture and 5-Phase Theory to Describe Personality Archetypes for Clinical Use. Medical Acupuncture. https://doi.org/10.1089/acu.2018.1288

  • NA. (2013). The 7 Chakras and Their Significance to Your Life.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.