Depresyonla Savaşmak İçin Doğal Yollar

Depresyonla Savaşmak İçin Doğal Yollar

Tarafından yazılmıştır Thais Guillén Otero

Son Güncelleme: 19 Eylül, 2022

Depresyon çok ciddi bir sorundur; bu yüzden belirtilerinin fark edilmesi, nedenlerinin ve nasıl önlenebileceğinin bilinmesi çok önemlidir. Ruh halimizi ve nasıl hissettiğimizi etkileyen aile, eş, arkadaşlar, iş, ekonomi, kendimizi nasıl gördüğümüz gibi pek çok farklı etken vardır.

Herhangi bir anda artık daha fazla dayanamayıp kendimizi kötü hissetmeye başlayabiliriz. Ardından gözümüze herşey yanlış gidiyormuş gibi görünür, yalnız ve yorgun hissetmeye başlarız.

Bazı kişiler kendilerini başkalarına kıyasla daha kolay depresif hissederler ve bu duruma bir çözüm bulmak yerine ilaçlara güvenirler. Tabii ki uzman yardımı almak ve bazen ilaç kullanmak gerekli olabilir ancak çeşitli ilaçların bağımlılık yaratabileceğini unutmamalısınız.

Bunların yerine başka çözümler arayabilirsiniz. Depresyonla savaşmak için en iyi doğal yöntemleri öğrenmek için okumaya devam edin.

Neden depresif hissederiz?

düşünceli adam

Depresyon duygusal bir bozukluktur ve enerjisizlik, derin üzüntü ve mutsuzlukla bağdaştırılan bir hastalıktır. Depresyona çeşitli şeyler neden olabilir. Bunlardan bazıları tamamen şansa baksa da bazıları için de önlem alabilirsiniz.

Depresyonun bazı belirleyici özellikleri:

  • Genetik yatkınlık
  • Kaza, ölüm veya bir trajedi sonrası travma
  • Sevilen birisinin ölümü
  • Stres
  • Duygusal ihanet
  • Kötü haberlerin neden olduğu sorunlar
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Uyuşturucu ve diğer zararlı maddelerin kullanımı
  • Psikolojik istismar

Okumanızı öneririz: Alkolün Vücuda Etkileri Nelerdir?

Gördüğünüz üzere pek çok farklı etken depresyona neden olabiliyor ancak önemli olan sizin bu durumlarla ne şekilde başettiğiniz. Eğer umursamayı kesip bir çözüm aramazsanız, bu hasar kalıcı olabilir.

Depresyonun özgünven eksikliği, motivasyon eksikliği, iştahsızlık, çalışamama hatta intihar gibi pek çok sosyal ve kişisel sonuçları olabilir.

Aşırı miktarda stres ve derin depresyon gibi negatif psikolojik durumlar bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine neden olarak sizi enfeksiyonlara hatta kanser gibi hastalıklara daha açık hale getirir.

Ancak endişelenmenize gerek yok, depresyonu tedavi edebileceğiniz pek çok yöntem vardır: psikoterapi, ilaçlar, hipnoz… Şimdi size depresyon tedavisinde yardımcı olacak 7 doğal yöntemden bahsedeceğiz.

Doğal depresyon tedavileri

1: Muz yiyin

Kendinizi depresif mi hissediyorsunuz? Sık sık muz yemeye başlayın. Muz içerdiği A, C, E ve B (B1, B2, B12) vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve fosfor sayesinde sinir sistemine en iyi gelen meyvelerden birisidir.

Ancak yüksek sakaroz (şeker) içeriğinden dolayı aşırı miktarlarda tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Sabahları kahvaltınıza muz ekleyebilir veya ara öğün olarak yiyebilirsiniz ve böylece hem ruh halinizin daha iyi olmasını sağlar hem de stres seviyelerinizi kontrol edebilirsiniz.

2: Marine sarımsak

Kulağa garip gelse de, bedeninizde biriken toksik maddeler ruh halinizi etkilerler. Bu tarif ile bedeninizi arındırarak depresyonla savaşabilirsiniz.

  • 150 gram taze sarımsak
  • Elma sirkesi
  • 2 yemek kaşığı üzüm posası
  • 150 gram bal

Sarımsakları ayıklayıp ufak ufak doğrayın. Geniş ağızlı, kapaklı bir kaba koyun. Üzerine eşit miktarda sirke ve su ekleyin. Ardından üzüm posası ve balı ilave ederek hava geçirmeyecek şekilde kapatın.

Karışımı kuru ve karanlık bir yerde 9 gün, her gün karıştırarak bekletmelisiniz. 9 günün sonunda karışımı bir tülbentle süzün ve başka bir hava geçirmeyen kaba koyun.

Her öğünden önce bu karışımdan bir yemek kaşığı içerek kendinizi enerji ile doldurabilirsiniz! Kısa sürede etkisini farkedeceksiniz!

3: Bitter çikolata yiyin

bitter çikolata

Kulağa inanılmaz geliyor değil mi? Yapılan bilimsel çalışmalar iki hafta boyunca her gün bitter çikolata yemenin, stres ve depresyona neden olan hormonları azalttığını göstermektedir. Bir parça çikolata yiyerek pozitif enerjinin etkisini hissedin!

4: Aloe ve bal şurubu

Melankoli ve motivasyonsuzluk sizi ele geçirdiğinde, hiç enerjiniz yokmuş gibi hissettiğinizde bu şurup çok işinize yarayacaktır. Bağışıklık sisteminizi canlandıracak ve hücrelerinizi güçlendirecek bu karışımı yapmak için:

  • 5 aloe vera yaprağı
  • 250 gram bal
  • 2 yemek kaşığı viski veya konyak

İlk olarak aloe veranın dikenlerini ayıklayın, yıkayın ve içindeki jeli çıkartın. Bu jele bal ve alkol ekleyerek kremsi bir içeceğe dönüşene dek blendırdan geçirin. Sterilize edilmiş bir kaba döküp soğuk bir yerde saklayın. Her öğünden önce bir yemek kaşığı olmak üzere bu şuruptan tüketebilirsiniz. Bir hafta içerisinde göreceğiniz değişiklik sizi şaşırtacak!

5: Tenis toplarıyla aktifleşin

Mısır firavunlarının zamanından beri depresyon ve çeşitli sinir sistemi bozukluklarının tedavisinde kullanılan bir yöntemden bahsedeceğiz; tabii onlar büyük ihtimalle tenis topu kullanmıyorlardı. Bu tedavinin özünde ruh halinizi etkileyen, ayağınızın tabanında bulunan çeşitli enerji noktalarını aktifleştiriyorsunuz.

Bunu yapabilmek için,  rahat bir sandalyeye oturun, çıplak ayaklarınız ile birer tenis topunun üstüne basın ve ayağınızla tenis topunu hareket ettirin. Bu masajı kendinize her gün yaparsanız, kısa sürede kendinizi daha aktif ve olumlu hissetmeye başlarsınız!

6: Şeker tüketiminizi azaltın

Bazen sorunlarımızın çözümü çok ufak değişikliklerde gizlidir. Bu yüzden size tükettiğiniz şekerli yiyecek miktarını azaltmanızı öneriyoruz çünkü şekerli yiyeceklerin B vitamini komplekslerinin ortadan kaldırılmasında etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

B9 ve B12 vitaminleri sinir sistemimizin gelişimi ve korunması için çok önemlidir. Daha çok yumurta, ıspanak, havuç, roka, meyve ve süt ürünü tüketerek depresyonla savaşabilirsiniz.

7: Fiziksel egzersiz yapın

Hareketsiz bir hayat obezite, kalp krizi ve depresyon gibi pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Her gün fiziksel egzersiz yapmak adrenalin ve başka hormonlar salgılayarak sizi bunlardan korur. Egzersiz yapmak kendinizi daha iyi, canlı ve aktif hissetmenizi sağlayacaktır.

Sonuç olarak

Bu hastalığa neden olan pek çok faktörü aslında kendinizin yarattığını unutmayın ve bunu önlemek için içinizi sevgi ile doldurun, etrafınızdaki güzelliğin tadını çıkartın, ailenizle güzel vakit geçirin, yürüyüşe çıkın, arkadaşlarınızla keyifli bir yemek yiyin, hatalarınızdan ders çıkartın ve etrafınızı enerjik renkler ve müziklerle çevreleyin.

Kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak bir ortam hazırlayın ve bu doğal yöntemleri deneyin. Yardım istemeniz gerektiğini hissediyorsanız, bundan asla çekinmeyin. Endişelenmenize gerek yok çünkü her şeyin bir çözümü vardır!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ferrer-Cascales, R., Albaladejo-Blázquez, N., Ruiz-Robledillo, N., Clement-Carbonell, V., Sánchez-SanSegundo, M., & Zaragoza-Martí, A. (2019). Higher Adherence to the Mediterranean Diet is Related to More Subjective Happiness in Adolescents: The Role of Health-Related Quality of Life. Nutrients, 11(3), 698. https://doi.org/10.3390/nu11030698
  • Gómez-Juanes, R., Roca, M., Gili, M., Garcia-Campayo, J. y García-Toro, M. (2017). Estilo de vida saludable: un factor de protección minusvalorado frente a la depresión, Psiquiatría Biológica,24(3), 97-105. https://doi.org/10.1016/j.psiq.2017.10.004
  • Gradari, S., Pallé, A., McGreevy, K. R., Fontán-Lozano, Á., & Trejo, J. L. (2016). Can Exercise Make You Smarter, Happier, and Have More Neurons? A Hormetic Perspective. Frontiers in Neuroscience, 10, 93. https://doi.org/10.3389/fnins.2016.00093
  • Hogarth, L., Hardy, L., Mathew, A. R., & Hitsman, B. (2018). Negative mood-induced alcohol-seeking is greater in young adults who report depression symptoms, drinking to cope, and subjective reactivity. Experimental and Clinical Psychopharmacology, 26(2), 138–146. https://doi.org/10.1037/pha0000177
  • Ju, S., & Park, Y. K. (2019). Low fruit and vegetable intake is associated with depression among Korean adults in data from the 2014 Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Journal of Health, Population and Nutrition, 38(1), 39. https://doi.org/10.1186/s41043-019-0204-2
  • Knüppel, A., Shipley, M. J., Llewellyn, C. H., & Brunner, E. J. (2017). Sugar intake from sweet food and beverages, common mental disorder and depression: prospective findings from the Whitehall II study. Scientific Reports, 7(1), 6287. https://doi.org/10.1038/s41598-017-05649-7
  • Mammen, G. and Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies. American Journal of Preventive Medicine, 45(5), 649-57. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.08.001
  • Rogerson, M., Gladwell, V., Gallagher, D., & Barton, J. (2016). Influences of Green Outdoors versus Indoors Environmental Settings on Psychological and Social Outcomes of Controlled Exercise. International Journal of Environmental Research and Public Health, 13(4), 363. https://doi.org/10.3390/ijerph13040363
  • Zawadzki, M. J., Sliwinski, M. J., & Smyth, J. M. (2018). Perseverative Cognitions and Stress Exposure: Comparing Relationships With Psychological Health Across a Diverse Adult Sample. Annals of Behavioral Medicine, 52(12), 1060–1072. https://doi.org/10.1093/abm/kay009

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.