Her Erkeğin Bilmesi Gereken Andropoz Belirtileri

Andropoz belirtileri belli bir yaşta testosteron seviyeleri giderek azalmaya başladığında kendini gösterir. Birçok erkeğin yaşam kalitesini etkileyebilir.
Her Erkeğin Bilmesi Gereken Andropoz Belirtileri
Leonardo Biolatto

Yazan ve doğrulayan Doktor Leonardo Biolatto.

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Erkekler de andropoz adı verilen ve menopoza benzer bir şeyin semptomlarını yaşarlar. Bunlar benzer süreçlerdir ve her ikisi de yaşla ve belirli hormonların azalmasıyla ilgilidir. Ancak belirtiler farklıdır.

Andropoz, belirli bir yaşta testosteron üretiminin düşmesidir. Testosteron, testislerde ve adrenal bezlerde üretilen hormondur ve birçok işlevden sorumludur.

Testosteronun cinsel dürtünün korunmasına yardımcı olduğunu zaten biliyor olabilirsiniz. Aynı zamanda kemik sağlığını ve hatta güç ve enerjiyi etkiler. Ancak menopozdan farklı olarak andropozun başlaması erkeklerin artık doğurgan olmadığı anlamına gelmez.

Bazı erkekler bu süreçten geçtiklerinin farkında bile olmazlar. Bu yazımızda, andropozun ne olduğunu ve en sık görülen semptomlarının neler olduğunu açıklayacağız. Ayrıca çeşitli tedavileri tartışacağız.

Bu yazımızı da okuyun: Testosteron Eksikliği Sendromu Nedir?

Andropoz nelerden oluşur?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi testosteron, testislerde ve adrenal bezlerde üretilen hormondur. Birçok insan onu yalnızca cinsel işlevlerle ilişkilendirir, ancak insan vücudunun diğer birçok parçası ve işleviyle de ilgilidir.

Her şeyden önce, testosteron kemik ve kas kütlesini etkiler. Kas tonusunun korunmasına yardımcı olur ve enerji ve esenlik hissi sağlar. Aynı zamanda vücut kıllarının uzamasıyla da ilgilidir.

Kadınlarda da testosteron vardır, ancak erkeklerden çok daha düşük seviyelerdedir. Bu hormon erkeklerde 30 yaşından sonra giderek azalmaya başlar.

Tahminler, testosteron seviyelerinin 45 yaşına kadar bazı andropoz semptomlarını fark edecek kadar azaldığını göstermektedir. Aslında, 50 yaşındaki konsantrasyonu, genç erkeklerinkinin neredeyse yarısı kadardır.

Ancak, sadece yaşlanma ile ilgili değildir. Andropozu hızlandırabilecek ve şiddetlendirebilecek başka birçok faktör vardır. Örneğin, uyuşturucu veya alkol tüketiminin önemli bir etkisi olabilir. Aynısı stres veya obezite için de geçerlidir.

sarılan yaşlı çift
Andropoz ve menopoz benzerdir, ancak aynı değildir.

Andropoz belirtileri

Andropoz yavaş ve ilerleyici bir süreçtir. Birçok erkek bunun farkında bile değildir ve herhangi bir semptom yaşamaz. Ancak, bazı erkekler büyük değişiklikler yaşar. Aslında, normalden daha hassas olmaları veya kötü bir ruh hali içinde olmaları yaygındır.

Bu sürecin en yaygın semptomlarından biri enerji eksikliğidir. Andropoza giren erkekler daha yorgun ve daha az kas gücüne sahip olma eğilimindedir. Ayrıca, bu semptomları genellikle uyku bozuklukları izler, bu nedenle bu yorgunluk daha da belirginleşir.

Bu sürecin en büyük etkisinin genellikle cinsel alanda olduğunu belirtmek önemlidir. Aslında, genellikle erkekler için ilk andropoz belirtisi budur. Cinsel dürtünün azalması ve ereksiyonun sürdürülmesinde zorluk yaşanması normaldir.

Boşalma bile genellikle daha azdır. Bazı erkekler baş dönmesi, baş ağrısı ve ekstremitelerde karıncalanma yaşarlar. Bu nedenle, bir doktor bunlar için tedavi önerebilir.

doktora danışan yaşlı adam
Andropoz belirtileri ile karşılaştığınızda tavsiye için bir doktora danışın.

Tedavi

Andropoz semptomları bazı durumlarda yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebilir. Bu amaçla uygulanan çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Amaç, semptomları azaltmak için yeterli testosteron seviyelerini eski haline getirmektir.

Bu hormon farklı şekillerde uygulanabilir: Kas içi enjeksiyonlar, jeller, transdermal yamalar ve hatta haplar olası tedaviler arasındadır.

Bu, hassas bir tedavidir. Bu nedenle diğer sağlık faktörlerini dikkate almalısınız. Bunlardan biri prostatın durumudur. Bunun nedeni, bazı prostat sorunlarının artan testosterondan etkilenmesidir.

İdeal olarak, her bir vaka için en iyi seçeneğin ne olduğunu bulmak için tüm semptomları ayrıntılı olarak açıklamak önemli olduğundan, her zaman bir uzmana danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.