Testosteronu Artırmak İçin 6 Yöntem

Testosteronu artırmak için sağlıklı bir yaşam sürmeniz, dengeli beslenmeniz, düzenli olarak egzersiz yapmanız ve dengeli ruh halini korumanız gerekir. İlaç terapileri de etkili olabilir. 
Testosteronu Artırmak İçin 6 Yöntem

Son Güncelleme: 07 Kasım, 2020

Testosteron memelilerde, sürüngenlerde ve kuşlarda bulunan bir cinsiyet hormonudur. İnsanlar söz konusu olduğunda, erkeklerde testisler üretirken, kadınlarda yumurtalıklar üretir. Kendi paylarına, böbreküstü bezleri, bu maddeden küçük miktarlarda salgılarlar. Testosteronu artırmak için doğal yollar vardır.

Bu, başlıca erkeklik hormonudur. Ana işlevlerinden biri testis ve prostat gelişimini teşvik etmektir. Bu, erkeğin, yüzdeki kıllar, kas ve kemik kütlesi ve derin ses gibi ikincil cinsiyet özelliklerini korur.

Testosteronun etkileri

Fizyolojik açıdan bakıldığında, testosteronun iki temel etkisi vardır: Anabolik ve androjen. Anabolik etkileri şunlardır:

  • Artan kas kütlesi ve gücü
  • Artan kemik yoğunluğu
  • Kemik olgunlaşması
  • Boylamsal büyüme. Bir başka deyişle artan boy

Androjenik etkiler, doğum öncesi dönemde penis ve skrotum gibi cinsel organların olgunlaşması ile ilişkilidir. Bu gelişme ergenlik döneminde artar. Bu, vücut kıllarının, özellikle sakalın ve koltukaltı kıllarının büyümesine yol açar. Sonuncusu, ikincil cinsiyet özellikleri olarak bilinir.

Testosteron, kemik ve kaslarınızı sağlıklı tutmaktan sorumludur. Kılların büyümesini ve vücuttaki yağların yerini belirler. Sperm üretiminden, cinsel dürtüleri sürdürmekten ve ereksiyonu sağlamaktan sorumludur. Ayrıca kırmızı kan hücresi üretiminde rol oynar, enerjiyi artırmaya yardımcı olur ve hatta ruh halini etkiler.

Yaş gibi doğal nedenler veya tıbbi tedavilerin yan etkileri nedeniyle testosteron seviyesi düştüğünde, dengeyi onarmak için bunları artırmak üzere doğru yollar bulmak önemlidir.

testosteron şişe
Testosteron doğal bir hormon olmasına rağmen, bir doktor gerekli gördüğü takdirde yapay olarak uygulanabilir.

Testosteronu artırmak için 6 yöntem

Testosteronu artırmak için çeşitli yollar olmasına rağmen, uzmanlar, sağlıklı yaşam tarzını teşvik etme becerileri nedeniyle çoğunlukla doğal olanları önerirler.

Egzersiz yapabilir, kilo verebilir, belli gıdaları yiyebilir, günlük stres seviyenizi düşürebilir ve belli cinsel uyarıcıları arayabilirsiniz. Aşağıda bunu daha ayrıntılı olarak açıklayacağız.

1. Hormon terapisi

Medikal konsültasyon ve kan testinden sonra, tıp uzmanı, hormon terapisini önerebilir. Bu gibi durumlarda, doktor, testosteronun sentetik formlarını reçete eder. Enjeksiyon, yamalar, implantlar veya jeller ile uygulanabilir.

Hormon terapileri, kemik sağlığı ve testosteron içeren diğer sağlık sorunlarını iyileştirmelerine rağmen, yan etkilere neden olabilirler. Kısırlığa, dağınık kan pıhtılarına, prostat büyümesine, uyku sorununa, kolesterol artışına ve kalple ilgili sorunlara yol açabilirler.

2. Testosteronu artırmak için egzersizler 

Egzersiz yaparak testosteron düzeyinizi artırabilirsiniz. Yüksek yoğunluklu egzersizler ve güç antrenmanı doğal olarak bu hormonu artırmak için en etkili yollardır. Ağırlık kaldırmanın, daha ileri yaşlı erkekler için bile birçok olumlu faydası vardır.

Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman şiddetle tavsiye edilir. Daha fazla tekrar ve daha fazla kası çalıştıran egzersizleri yapmak yerine, kaldırdığınız ağırlığı artırmaktan oluşur. Böylece daha az yoğunlukta iyileşme dönemleri olan birbirini izleyen, kısa süreli yoğun anaerobik egzersizden oluşur.

3. Peak fitness

‘Peak fitness’ da tavsiye edilir. Bu, kısa egzersizlerden ve bir diziyle diğeri arasında ara vermelerden oluşan yüksek yoğunluklu bir egzersiz programıdır. Popüler hale gelmiştir çünkü birkaç dakika içinde tüm kaslarınızı çalıştırmanızı sağlar.

Bu durumda, 30 saniye içinde, mümkün olan en yüksek hızda taşıyabileceğiniz kadar ağırlık ile egzersizleri yaparsınız. Ondan sonra 90 saniye dinlenirsiniz, derin nefesler alıp verdiğinizden emin olursunuz. Sonra tekrar egzersizlere başlarsınız.

4. Proteinler, yağlar ve karbonhidratlar

Yiyeceklerin, hormon düzeyleri üzerinde önemli bir etkisi vardır ve testosteronu artırmak için bir yöntemdir. Prensipte aşırı yememek ama aynı zamanda bir şey yemeden çok fazla zaman geçirmekten de kaçınmak en iyisidir. Çünkü her iki faktör de dengeyi değiştirir.

Uzmanlar protein, yağ ve karbonhidrat içeren bir beslenme programının takip edilmesini önerirler. Son iki yiyecek grubunu ölçülü ve makul oranlarda tüketmelisiniz.

5. Güneş ve D vitamini 

Mevcut verilere göre, D vitamini testosteronu artırmaya yardımcı olabilen doğal bir uyarıcıdır. Bunun yanında D vitamini takviyelerinin de bu hormonu artırabileceğine dair kanıtlar vardır.

D vitaminini düzgün bir şekilde özümsemek için vücudunuzu güneş ışığına maruz bırakmanız gerekir. Hatta günde 15-30 dakika kendinizi güneşe maruz bırakmalısınız. Bunu sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonra geç saatlerde yapmaya çalışmalısınız.

boş spor salonu
Egzersiz, testosteron üretimini doğal olarak uyarır.

6-Stres seviyenizi azaltın 

Vücut stres altında daha fazla kortizol üretir. Bu, testosteron düzeyinde azalma ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle, stresli durumlardan kaçınmak da bu erkeklik hormonunun üretimini artırmak için bir yoldur.

Bir kişi daha sakin olduğunda, testosteron düzeyi artma eğilimindedir. Bu duruma gelebilmek için yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekir.

Hayat kalitenizi artırmak için testosteron seviyenizi artırın

Testosteronu artırmak için verilen bu öneriler, ikincil cinsiyet özelliklerini artırmaya yönelik değildir. Bunun yerine, hormonun tüm olumlu etkilerini artırmaya çalışırlar. Bu hormonun sadece erkekleştirici etkileri değil, aynı zamanda kardiyovasküler riski de etkilediğini unutmayın.

Burada paylaştığımız önerileri uygulayabilirsiniz çünkü uygulanmaları kolaydır. Yine de herhangi bir sorunuz varsa tavsiye almak için bir sağlık uzmanına danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.