D Vitamini Kas Fonksiyonlarının Temeli Midir?

Hiç vücudunuzun gerektiği gibi tepki göstermediği hissettiniz mi? D vitamini alımınızı artırarak kas fonksiyonlarının daha iyi bir şekilde yerine getirilmesini sağlamanın vakti geldi.
D Vitamini Kas Fonksiyonlarının Temeli Midir?
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hiç fiziksel aktivitede bulunurken vücudunuzun doğru şekilde tepki vermediğini hissettiğiniz oldu mu? Eğer olduysa, D vitamini alımınızı artırarak kas fonksiyonlarının iyileştirilme zamanı gelmiş demektir.

Bunun için egzersiz rutininizde, beslenme düzeninizde ve diğer şeylerde değişiklik yapmanız gerekebilir. Hatta performansınızı artırmak için başka ekstra besinler de almanız uygun olabilir.

İngiltere’nin Birmingham Üniversitesinde yürütülen bir çalışmaya göre, D vitamininin kas dokusu üstünde hayati bir önemi vardır.

Bu araştırma gösteriyor ki vücutta yüksek seviyelerde aktif olmayan D vitamininin bulunması, sağlıklı miktarda vücut yağı olan ve fit olan kadınlarda çok daha az gözlemleniyor.

D Vitamininin Önemi

Bu çalışma aktif olmayan D vitamini ve vücut yapısı arasındaki ilişki üstüne önceden elde edilen verilere dayanıyor.

Toplamda çalışmada 20 ve 74 yaşları arasında 116 sağlıklı gönüllü yer aldı. Bilim insanları gönüllülerin aktif ve aktif olmayan D vitamini seviyelerini ölçtüler. Ayrıca, yağ dışı vücut kitlesi ve yağ kitlesi gibi belirli fiziksel özellikler de kaydedildi.

Fakat bilim insanları aktif D vitamini miktarının vücut yağları ile ilişkili olmadığını bildirdiler. Bu daha çok yağ dışı vücut kitlesi ile ilgiliydi.

Araştırmacılar kas kitlesi ve yağ dışı vücut kitlesi arttıkça, kandaki aktif D vitamini seviyesinin de arttığını gözlemlediler.

Bilim insanlarından biri, vücuttaki yağ oranı arttıkça aktif olmayan D vitamini seviyesinin yükseldiğini not etti. Aynı azmanda, yağ dışı vücut kitlesinin bu besin maddesinin temelini oluşturduğunu da belirttiler.

Yağ dışı vücut kitlesinde yağ bulunmaz; bu kitlenin bileşiminde kaslarınız, iç organlarınız, dokularınız ve kemikleriniz bulunur.

Bu sebepten ötürü araştırmacılar büyük resmi görmenin ve diğer mekanizmaların öneminden bahsetmişlerdir. Amaçları, D vitaminin ideal seviyesi ve kas dokuları ile ilgili önemli soruları cevaplayabilecek araştırmalar yürütmek.

Bunlara ek olarak, D vitaminin kemikleri güçlendirdiği mekanizmanın çok daha kolay anlaşıldığını da belirttiler. Fakat bu vitaminin kaslarla nasıl çalıştığını analiz etmek için daha fazla çalışma yürütülmesi gerekiyor.

D Vitamini ve Kas Fonksiyonlarının İlişkisi

kasları güçlendirecek sporlar

Bunlara ek olarak, Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, D vitamini eksikliği kasların zayıflamasına sebebiyet verir. Öte yandan, yaşlılarda zaman geçtikçe bu vitaminin seviyesinde azalmalar görülür.

Fakat bu araştırma gösteriyor ki, kasların zayıflığı D vitamini takviyesiyle azalmaktadır. Bu vitamin, kemiklerin kalsiyumu emebilmesi ve vücut yağının formasyonunun azalması için esastır.

D vitaminin vücudumuz ve sağlığımız için pek çok faydası bulunmaktadır:

Sağlıklı Bir Bağışıklık Sistemi

D vitamini bağışıklık sistemindeki hücrelerin hızlı ve etkili bir biçimde aktif hale gelmesine yardımcı olan bir mikro besindir.

Sağlıklı Dişler ve Kemikler

Bu mikro besinin vücudunuzda yüksek seviyelerde bulunması sağlıklı dişler ve kemiklere kavuşmanıza yardımcı olur ve onları güçlü ve dayanıklı hale getirir.

D vitamini kalsiyumun kemikleriniz tarafından emilmesine yardımcı olur ve kemiklerin uzun yıllar boyunca sağlam kalmasını sağlar. Ayrıca, kemiklerinizi yaralanmalara ve çatlaklara karşı korur.

kas fonksiyonlarının

Sağlıklı Bir Sinir Sistemi

Kalsiyum insan vücudu için en önemli minerallerden biridir. Doğru seviyelerde kalsiyuma sahip olmak, kemik erimesi riskini azaltacaktır. Kalsiyum ayrıcı belirli sinir uyaranlarının iletilmesinde de önemli bir rol oynar.

Yeterli Kas Fonksiyonlarının Yerine Getirilmesi

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kas fonksiyonlarınızın düzgün biçimde yerine getirilebilmesi için D vitamini oldukça önemli bir bileşendir. Dengeli beslenme, fiziksel egzersiz ve güneş ışığı ile bu mikro besini yeteri kadar alabilirsiniz.

Bu sayede, yaralanma ya da çatlak meydana gelmesi riskini azaltabilir ve kas ağrılarını hafifletebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir fiziksel aktivite sırasında gücünüz, hızınız ve dayanıklılığınız da artacaktır.

D Vitamini Eksikliği ve Kas Fonksiyonlarının Gelişimi

D vitamini eksikliği dünya çapında sıklıkla rastlanan bir sorundur. Genellikle hareketsiz yaşam tarzı, yaşlanma, dengesiz beslenme ve yeterince güneş ışığına maruz kalmama ile bağdaştırılır.

Bu vitaminin eksikliği, sağlığınız ve kas fonksiyonlarınızla ilgili aşağıdaki sorunlara yol açabilir ya da bu sorunlarla ilişkilendirilebilir:

  • Bağırsak ve Kolon Kanseri
  • Eklem Yangısı
  • Şeker Hastalığı
  • Kardiyovasküler Hastalıklar
  • Kas Zayıflığı
  • Atletlerde Yaralanmalar
  • Çatlaklar
  • Kas Ağrısı

Her Şeyin Fazlası Zarar

Dengede olmanın önemini hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Aşırı D vitamini tüketimi de D vitamini eksikliği kadar zararlı olabilir. Bu makro besin damarlarda birikerek damar sertliği gibi sorunlara yol açabilir.

D vitamini takviyesi almadan önce bir doktora görünüp gerçekten bir sorun olup olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde, vücudunuza iyi bakabilir ve daha iyi kas fonksiyonlarına sahip olabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zhang L., Quan M., Cao ZB., Effect of vitamin D supplementation on upper and lowe limb muscle strenght and muscle power in athletes: a meta anaylisis. PLoS One, 2019.
  • Janssen H., Samson MM., Verhaar HJJ., Vitamin D deficiency, muscle function, and falls in elderly people. The American Journal of Clinical Nutrition, 2002.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.