Beslenme Planınızda Olması Gereken 6 Vitamin

Sağlıklı ve güçlü bir vücuda sahip olmak istiyorsanız, belirli vitaminleri tüketmek öncelikleriniz arasında olmalıdır. Söz konusu besin ögelerinin eksikliği, ciddi sağlık sorunları neden olabilir.
Beslenme Planınızda Olması Gereken 6 Vitamin
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Sağlıklı bir vücut için sağlıklı ve dengeli beslenme çok önemlidir. Sık sık tüketmemiz gereken besin ögeleri arasında, vücut içerisinde gerçekleşen birçok farklı kimyasal işlem söz konusu olduğunda kesinlikle ihtiyacınız olan vitaminler vardır.

Bu yazıda size, kesinlikle tüketmeniz gereken 6 vitamin hakkında bilgi vermek istiyoruz.Böylelikle beslenme alışkanlıklarınızı kontrol edebilir ve onları tükettiğiniz konusunda emin olabilirsiniz.

Beslenme Planınızda C Vitamini ve Savunma Sistemimiz

c vitamini ile beslenme

Vücuda ihtiyacı olan miktarlarda C vitamini almak, özellikle de savunma sistemimizin zayıfladığı soğuk kış aylarında, çok önemlidir. C vitamini, bir antioksidan gibi hareket ederek, soğuk algınlığı ve gribin önlenmesine yardımcı olur.

C vitamini eksikliği, vücudunuzun, kendilerini virüslerden ve bakterilerden koruyabilen sağlıklı hücreler hazırlamasını önler. Tabii ki, C vitamini tüketmek asla hasta olmayacağınız anlamına da gelmez, bununla birlikte hastalık riskini önemli derecede azaltır.

  • Yüksek miktarlarda C vitamini içeren gıdalardan bazıları portakal ve kivi gibi narenciye meyvelerdir.

A Vitamini

Vücudunuzda yeterli miktarda A vitamini yoksa, görme yetisinde problemler baş gösterir. İşte tam da bu yüzden A vitamini “gözleriniz için iyi” olmasıyla çok ünlüdür. Buna ek olarak, bu bileşen, bağışıklık sisteminizi iyi durumda tutma gücüne sahip bir antioksidandır. A vitaminini aşağıda verilen gıdalarda bulabilirsiniz:

  • Hayvansal yağlar
  • Havuç
  • Domates
  • Şeftali
  • Biberler

Folik Asit

yorgun kadın

Folik asidin (B9 vitamini) vücudunuz gerçekleştirdiği görevlerden biri de anemiyi önlemektir. Bu hastalık, sürekli olan yorgunluğa neden olur ancak bu da önlenebilir. Yeterli miktarda folik asit tüketmek için, beslenme planınızda bol miktarlarda sebze ve meyve bulundurmalısınız. Çilek ve mango önerilenler arasında yer alır.

B12 Vitamini

B12 vitamini, sağlıklı sinir ve kas hücrelerine sahip olmak için gereklidir. Bu vitamin, vücudunuzun düzgün bir şekilde enerji üretmesine ve DNA oluşturmasına yardımcı olur.

Yaşınız ilerledikçe, mideniz proteinleri verimli bir şekilde parçalayamaz ve vücudunuz vitaminleri olması gerektiği gibi absorbe etmez. Bu nedenle, yaşlandıkça B12 vitamin seviyelerinizi mercek altına almanız tavsiye edilir. B12 vitamini eksikliği riski, özellikle, yaşınız 50’ye ulaştığı zaman artmaya başlar.

  • İyi miktarda B12 vitamini sağlayan gıdalardan bazıları balık, et, yumurta ve süt ürünleridir.
  • Vejetaryen ya da vegansanız, B12 vitamin eksikliği riski sizin için daha yüksektir; bununla birlikte, bu durumu tahıl tüketerek dengeleyebilirsiniz.

Beslenme Planınızda D Vitamini Kesinlikle Olmalı

Beslenme planınızda kesinlikle olması gereken bir diğer bileşen  ise D vitaminidir. İdeal kemik sağlığı ve kalsiyum emilimi için olmazsa olmazlar arasında yer alır.

Buna ek olarak, düşük D vitamini seviyeleri, kalp hastalıkları ve kanser riskinin artması ile ilişkilendirilir. Bu bileşen, onu güneşten alabiliyor olmamız nedeniyle eşsizdir. Aslında güneş bizim için temel D vitamini kaynağıdır.

D vitamini eksikliği karşısında daha savunmasız olan bireyler:

  • Aşırı çevre kirliliği olan şehirlerde yaşayanlar.
  • Genellikle daha kapalı giysiler giyenler.
  • Cildinde daha fazla pigmentasyon olanlar.
D vitamini ve beslenme

B6 Vitamini

B6 vitamini, vücutta gerçekleşen yaklaşık 200 biyokimyasal reaksiyonda rol oynar. Bu noktada, beslenme planınızda yeterli miktarda B6 vitaminin bulunması gerektiğinin önemi gayet açık. Aksi takdirde olumsuz yönde etkilenecek alanlar:

  • Uyku
  • İştah
  • Ruh hali
  • Bilişsel yetenekler
  • Bağışıklık sistemi
  • Kırmızı kan hücrelerinin üretimi

B6 vitamini düzeylerinin düşük olması yaygın değildir. Fakat düşük olması durumunda, et, kepekli tahıllar ve kuru yemiş tüketmeniz yeterli olacaktır.

Artık siz de yukarıda bahsi geçen bileşenlerin, beslenme planınızda eksik olmasını istemeyeceğiniz, aksi halde vücudunuzda gerçekleşen ve hayati önem taşıyan süreçleri ciddi derecelerde etkileyecek gücün vitaminler olduğunu biliyorsunuz.

Soğuk algınlığından kalp hastalığına kadar, vitaminler, her açıdan vücudunuzun korunmasına yardımcı olur ve yüzlerce gerekli kimyasal reaksiyonu gerçekleştirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
  • Van Gool JD., Hirche H., Lax H., Schaepdrijver L., Folic acid and primary prevention of neural tube defects: a review. Reprod Toxicol, 2018. 80: 73-84.
  • Greenberg JA., Bell SJ., Yan Hong Y., Folic acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Rev Obstet Gynecol, 2011.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.