Kabızlık Tedavisi için Keten Tohumu

Kabızlık Tedavisi için Keten Tohumu

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Kabızlık için keten tohumu kullanmanın bu kadar tavsiye edilmesinin sebebi, içeriğindeki yüksek miktardaki musilajdır. Musilaj, keten tohumundaki çözünür liflerden gelir. Keten tohumu suyla temas ettiğinde, musilaj serbest kalıp suyun kıvamını artırır.

Kabızlığın en yaygın sebebi beslenmedeki lif eksikliği olsa da, bağırsak hareketlerine etki edebilecek farklı faktörler hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

Bu faktörlerden bazıları; seyahat, düzen değişikliği, stres, günlük hayattaki rutinin değişmesi vb. olarak sıralanabilir. Bağırsak hareketlerinizi doğal yollarla kolayca hızlandırabilirsiniz. Böylece vücudunuz yapay laksatiflerin zararlı etkilerine maruz kalmayacaktır.

keten tohumu

 

Kabızlık Tedavisi için Keten Tohumu Kullanımı

Bu sebeple; kabızlığı hafifletme amacıyla, keten tohumunun en çok tavsiye edilen tüketim şekillerinden biri, geceden bir bardak suya bol miktarda keten tohumu koyup, sabah bu tohumlu suyu aç karnına içmektir.

Bu yöntemi uyguladıysanız ve su yoğunlaştığı için kıvamından hoşlanmadıysanız, tohumları; süt, meyve suyu, yoğurt ve hatta salatalarla karıştırmanızı öneririz.

Böylece, karıştıracağınız yiyeceğin zengin tadı sayesinde, yemesi daha kolay olacaktır. Bu süreçte müsilaj, bağırsaklardaki su bulunan bölgede harekete geçeceği için, keten tohumunun inanılmaz etkilerini göreceksiniz.

Müsilaj Nasıl Çalışır?

Müsilaj, dışkılamayı sağlayan bir çeşit karışım oluşturur. Bu karışım, müsilajın bağırsaklardan daha hızlı geçmesini sağlar. Keten tohumu yemenin, diğer laksatifleri kullanmaktan bu kadar farklı olmasının sebebi bu dışkılama sürecidir.

Laksatifler, vücudunuzda alışkanlığa neden olur ve vücudunuzun doğal bağırsak hareketlerini gerçekleştirebilmesi için bir şekilde laksatiflere bağımlı olmasına yol açar.

onikiparmak bağırsağı

Üstelik, keten tohumundaki çözünür lifler, toksinlerin bağırsaklarda emilmeden önce hızlıca vücuttan dışkılama yoluyla atılmasını sağlar. Ayrıca bu tohumlarda, sağlığa çok faydalı olan farklı bileşenler de vardır.

Bunlardan biri, omega-3 asitleri grubunda yer alan ve bir yağ asidi olan alfa-linolenik asittir. Bu da kötü kolesterolün düşürülmesi demektir. Keten tohumu ayrıca lüteolin ve oleik asit gibi iltihap sökücüler içerir.

Kansere Karşı Keten Tohumu

kansere karşı keten tohumu

Özellikle kolon ve göğüs kanseri olmak üzere, herhangi bir kanser türüne yakalanma riskinizi azaltmaya katkıda bulunması, keten tohumunun sayısız faydası arasındadır.

Ayrıca keten tohumunun zengin yağ asidi ve omega-3 asit içeriği sayesinde, düzenli olarak tüketildiğinde her çeşit iltihabı tedavi etmeye yardımcı olur. Sindirim sistemini ve hatta boşaltım ve solunum sistemini güçlendirir.

sahilde yürüyüş yapan çift

Sonuç olarak, keten tohumunun çeşitli hastalıklar için en faydalı ve koruyucu besinlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Keten tohumunun yalnızca acil durumlarda değil, düzenli olarak yenmesi mühimdir.

Unutmayın; vücudunuz bir makine gibi çalışır ve tüm işlevlerini kusursuz olarak yerine getirebilmesi için, her bir parçası olabildiğince sağlam olmalıdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.