Kadınlar İçin Kolesterol Düşürme Yöntemleri

Kadınlar İçin Kolesterol Düşürme Yöntemleri
Karla Henríquez

Yazan ve doğrulayan Doktor Karla Henríquez.

Son Güncelleme: 14 Ocak, 2019

Kolesterol kadınlarda ve erkeklerde farklı şekillerde ortaya çıkar. Kadınları etkileyen hormonal değişiklikler, hamilelik ve menopoz dönemlerinde seviyelerin değişmesine de neden olur. Tek yapmanız gereken, kadınlar için normal olan kolesterol düşürme yöntemlerini ve kendi doğanıza göre kolesterol seviyelerinizi en iyi nasıl düşürebileceğinizi öğrenmek. Detaylar için okumaya devam edin.


Kolesterolün bedenimizde doğal olarak bulunan bir yağ olduğunu, sağlığımız için çok önemli ve zaruri fonksiyonların yerine getirilebilmesine yardımcı olduğunu biliyoruz. Söz konusu kadınlar olduğunda bu durum hormon üretimi, D vitamini ve safra asitleri ile de bağlantılı bir hal alıyor. Kana taşınabilmesi için, LDL ve HDL lipoproteinlerine gereksinim duyuyor. Bunlardan birisi dengesiz hale geldiğinde sağlık sorunu riskleri ortaya çıkmaya başlıyor, bu yüzden kolesterol düşürme yöntemleri hakkında bilgi edinmek şart.

Kadınlarda yüksek kolesterol nedenleri

üzgün kadın


Menopozdan önce yüksek kolesterol

Menopozdan önce yüksek kolesterole neden olabilecek çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Bu durum genelde 50 yaşından önce ortaya çıkar ve kolesterol düşürme yöntemleri kadınların çeşitli ilaçlar kullanmasını veya beslenme düzenlerini değiştirmesini gerektirir. Nedenleri ise;

  • Hamilelik: Hamilelik sırasında, plasenta oluşumu nedeniyle östrojen ve hormon seviyelerinde artış olur. Kolesterol, östrojen ve plasental hormonların oluşumu için çok önemlidir. Ve bunların hepsi yüksek kolesterole neden olur. Ayrıca kadınların yaşadığı anabolik değişim de yüksek kolesterole neden olur. Düzenli kontrollerinize gitmeyi unutmayın. Doktorunuz size en uygun tedaviyi sunacaktır.
  • Doğum kontrol hapı kullanımı: Bu hapların çoğu östrojen ve progestin içerirler. Bu maddeler trigliseridleri ve kolesterol seviyelerini etkileyip, HDL ve LDL seviyelerinde değişikliklere neden olur.
  • Hipotroidizm: Son dönemde yapılan çalışmalar hipotroidizmin, tiroiderin çok az tiroid hormonu üretmesine neden olarak metabolizmayı yavaşlattığını göstermektedir. Bu da kolesterolün yükselmesine neden olur çünkü tiroid seviyeleri karaciğerin kan işleme kapasitesini etkiler. Bunu unutmamalısınız.
  • Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliği, böbrekler düzgün işleyemediği için kanda lipidlerin birikmesine neden olur. Bu da kolesterol seviyelerini yükseltir.
  • Obezite: Bu en bilinen ve en sık rastlanan nedendir. Birikmiş olan yağlar HDL ve LDL seviyelerinin dengesizleşmesine neden olur, kolesterolü yükseltir, damarlara takılan yağ miktarını arttırarak damar sertleşmesi riskini ortaya çıkarır.

Menopoz sırasında kolesterol

  • Menopoz sırasında kolesterolün yükselmesi doğaldır. Kadınlar bazen kendilerine iyi bakmaları ve sağlıklı beslenmelerine rağmen kolesterollerinin yükselmesini anlayamadıkları için öfkelenirler. Peki, bunun nedeni nedir? Bunun nedeni menopoz sırasında oluşan östrojen dengesizlikleridir. Bu noktaya kadar seviyeleri iyi olsa bile, 50 yaşından sonra kan akışındaki kolesterol arttığı için değişmeye başlarlar. Bunu aklınızda tutun ve doktorunuza danışın. Bazen hormon tedavisi kolesterol dengelerinin düzelmesini sağlayabilir.

Kadınlar için kolesterol düşürme yöntemleri

Kırmızı ve mavi meyvelerin gücü

kırmızı meyveler
  • Karpuz, nar, çilek, böğürtlen, yabanmersini, erik… tüm bu mavi ve kırmızı meyveler kan şekerini düşürür, kötü kolesterolle savaşır ve kalbe iyi gelir.
  • Ayrıca kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu oluşmasını da önlemeye yardımcı olurlar. Bu meyveler inanılmaz faydaları olan harika antioksidanlardır.
  • Ayrıca bu meyveler kolesterol seviyelerini düşürme konusunda çok etkili olan antosiyaninler içermektedir.
  • Özellikle kadınların sağlığı için çok önemli ve önerilen bu meyvelerden isterseniz bir meyve suyu hazırlayabilir veya sabahları yulaf ile karıştırarak yiyebilirsiniz.

Sağlıklı bir beslenme düzeni için öneriler

sebze ve meyveler
  • Hazır pastane ürünleri, yağ, katkı maddeleri, süt ürünleri, kırmızı et, kızarmış veya baharatlı yiyecekler yemeyin.
  • Meyve, sebze, yeşil yapraklı sebze, tam tahıl, yulaf, keten tohumu, kuru meyve ve tofu tüketiminizi arttırın.
  • Daima zeytinyağı kullanın.
  • Yiyeceklerinizi mümkün olduğunca kızartmak yerine fırında pişirin.
  • Egzersiz yapın. Her gün 40 dakika yürümeniz yeterli olacaktır. Ayrıca tüm gününüzü masa başında oturarak geçirmemeye çalışın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Elshourbagy NA, Meyers HV, Abdel-Meguid SS. Cholesterol: the good, the bad, and the ugly – therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia. Med Princ Pract. 2014;23(2):99–111. doi:10.1159/000356856
  • Eapen DJ, Kalra GL, Rifai L, Eapen CA, Merchant N, Khan BV. Raising HDL cholesterol in women. Int J Womens Health. 2010;1:181–191. Published 2010 Aug 9. doi:10.2147/ijwh.s5110
  • Grau, M., Elosua, R., Cabrera De León, A., Guembe, M. J., Baena-Díez, J. M., Vega Alonso, T., … Marrugat, J. (2011). Factores de riesgo cardiovascular en España en la primera década del siglo XXI: Análisis agrupado con datos individuales de 11 estudios de base poblacional, estudio DARIOS. Revista Espanola de Cardiologia64(4), 295–304. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2010.11.005
  • Messner B, Bernhard D. Smoking and cardiovascular disease: mechanisms of endothelial dysfunction and early atherogenesis. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2014 Mar;34(3):509-15.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.