Vücudunuz Hakkında Bilmek İsteyecekleriniz

Diğerlerini oynatmadan neden yüzük parmağınızı oynatamazsınız? Çünkü yüzük parmağı orta parmak ile aynı kası paylaşır, bu da hareketlerini kısıtlar.
Vücudunuz Hakkında Bilmek İsteyecekleriniz
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

İnsan vücudu bir harika. Bizler muhteşem şeyler yapabilen hem iyi hem de kötü canlılarız. Gelin vücudunuz hakkındaki 10 şaşırtıcı şeyi beraber okuyalım!

1. Bir tendonunuz mu eksik?

Çok şaşırabilirsiniz ama insanların %15’inin fleksor karpi radialis kasındaki tendonu yoktur. Bunu anlamak çok kolay, baş parmağınızla serçe parmağınıza dokunun ve bileğinizi geriye doğru bükün. İnsanların %85’inde bunu yaparken iki tendon gözükür, ama diğerlerinde sadece bir tane ortaya çıkar. Siz kaç tane gördünüz?

2. Vazovagal Senkop

Bu da bir o kadar garip ama problemli bir durum. Bazı insanlar idrara çıktıktan sonra bayılır. Bu durum idrarın vagus sinirini uyarması ve böylece kan basıncında ani bir düşüş olmasıyla yaşanır. Gülünecek bir durum değildir.

3. Üreme organları ve böbrekler

vücudunuz ve böbrekler

Bunlar birbirine çok yakındır. Örneğin erkeklere bakalım. Bir erkek testislerine vurulduğu zaman böbreklerinde ağrı duyar. Bu da bu iki organın son hallerine gelene kadar beraber gelişmeleri yüzündendir.

4. Yüzük parmağınızı oynatmaya çalışın

Küçük bir test zamanı: Elinizi düz bir zemine koyun ve her parmağınızı ayrı ayrı kaldırmaya çalışın. Yüzük parmağı hariç hepsini kaldırabilirsiniz. Bunu yapabilen bazı insanlar vardır, ama yüzük parmağının hareketi orta parmakla aynı kası paylaştığı için sınırlıdır. Buna rağmen işaret parmağı ve serçe parmak bağımsız kaslara sahiptir. Birini düz tutarken diğerini bükebilirsiniz.

Bu yazımıza da bakın :Parmak Çıtlatmak Zararlı mıdır?

5. Bir böbrek diğerinden yukarıdadır

Şimdi bir başka bilgi daha: Sol böbrek sağ böbreğe göre daha yukarıda yer alır. Neden? Bunun sebebi karaciğerin sağ böbreğe uyguladığı baskıdır. Daha önce duymuş muydunuz?

6. Kan şekeri

kan hücreleri

Eğer kandaki şeker, kanda erimiş bir yemek kaşığı şeker kadarsa herhangi bir sorun yaşamadan iki gün yemeksiz yaşayabilirsiniz.

Daha sonra vücut karaciğerin kanda şeker üretmek için glikojenleri kırmasıyla ketozis adlı bir süreçten sarsılmaya başlar. Bu denemeye kesinlikle değmez. Bu yüzden de şeker içermeyen yüksek proteinli diyetler pek önerilmez.

7. Vücudunuz bir bebeğe göre bir kaç eksik kemiğe sahiptir

Evet! Doğru. Vücudunuzda 300 kemik ile doğarsınız. Büyüdükçe bu kemikler değişir ve gelişiminizin ardından yetişkin olduğunuzda 206 kemiğiniz kalır.

8. Aynı anda hem yutkunmaya hem de nefes almaya çalışın

nefes

Hiç denediniz mi? Zaten mümkün değil. Bu evrimin garip bir sonucudur. Bu süreçte ağız konuşmayı geliştirmek için yutağın gerisine doğru gelişmiştir.

Bu da küçük dilin bulunduğu yerin önemini ortaya koyar, çünkü o olmasaydı yiyeceklerin nefes borusuna kaçıp boğulmaya sebep olması mümkündür. Bu durum aynı anda nefes alıp yutkunmayı imkansız kılar.

9. Vücudunuz Günde Ortalama Kaç antikor üretiyor?

3 gram.Bu sağlığınız için çok önemlidir; çünkü vücudunuz böylece kendini zararlı mikro-organizmalara karşı korur.

10.Vücudunuz kaç atomdan oluşur?

Bu soruyu daha önce hiç sormuş muydunuz? Sizi geceleri uyanık tutan bir soru olmasa da bir ara aklınızdan geçmiştir. Size hızlı bir örnek verelim: 70 kilo ağırlığındaki bir insanın vücudunda kaç atom olduğunu hesaplamak için 7 ve ardından 27 tane 0 yazmalısınız. Hayal etmesi zor değil mi? Şaşırtıcı ama gerçek!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Herculano-Houzel, S. (2012). The remarkable, yet not extraordinary, human brain as a scaled-up primate brain and its associated cost. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1201895109
  • Catellier, C. (1973). Blood sugar. L’union Medicale Du Canada.
  • Chatterjee, S., Davies, M. J., & Tarigopula, G. (2017). Pharmacological control of blood sugar. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2017.06.017
  • Ndoja, S., & Lima, H. (2016). Monoclonal Antibodies. In Current Developments in Biotechnology and Bioengineering: Human and Animal Health Applications. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-63660-7.00004-8

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.