Ailelerin Çocuklarına Uyguladığı 5 Yanlış Davranış

Çocukların bazı şeylerin değerini ve bu şeylerin onlar için ne anlam ifade ettiğini öğrenmesi gerçekten çok önemlidir. Buna belki inanmayabilirsiniz ancak aşırı korumacılık çocuğunuza zarar verir.
Ailelerin Çocuklarına Uyguladığı 5 Yanlış Davranış

Son Güncelleme: 23 Ocak, 2019

Hepimiz mükemmel anne ve baba olmak isteriz. Dünyaya bir çocuk getirme fikri beraberinde birçok sorumluluk taşır. Bu nedenle süper anne/baba olmayı istemek, çocuk yetiştirme konusunda sayısız kitap ve makale okumak ve çocuğunuzun en iyi, en zeki, en başarılı olduğu düşüncesiyle onu ilgili ilgisiz çeşitli aktivitelere sokma isteğinin ara sıra takıntı haline gelmesi normaldir.

Ancak çocuklarınızın hiçbir zaman sizden mükemmel anne baba olmanızı istemediğini aklınıza getirin. Bütün çocukların ihtiyacı olan şey onlarla beraber olmanız, onları mutlu etmeniz ve kendi kararlarını alıp kendi yollarını çizecek olgunluğa güvenli bir şekilde erişmesi için yardım etmenizdir. Bunun yolu da aşırı korumacı olmadan çocuklarınızla ilgilenip kalplerine dokunarak bir şeyler öğretmekten geçer.

Ayrıca çocuklarımızı yetiştirirken bazen yaptığımız ve burada sayacağımız hataları da göz önünde bulundurmak gerekir. Kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bu hataları gelin birlikte keşfedelim!

En Yaygın Ebeveyn Hataları

1. Çocuğunuzu dinlememek

baba oğul

Hepimizi biliriz, çocuklar günlerini soru sorarak, bir şeyler söyleyerek ve her zaman tam olarak anlayamadığımız hayal ürünü yorumlar yaparak geçirir. Sabırlı olun ve çocuğunuzun söylediği her bir kelimeyi sanki dünyadaki en önemli şeymiş gibi dinleyin çünkü gerçekten öyledir.

Eğer onlara dikkatinizi vermezseniz, meşgul olduğunuzu veya zamanınız olmadığını söylerseniz çocuğunuz bir süre sonra sizinle bir şeyler paylaşmayı kesecek ve kendini bilgisayarıyla birlikte odaya kapatmayı tercih edecektir; ancak bu durum gerçekten çok tehlikelidir.

2. Yanlış yaptıkları her şey için cezalandırmak

çocuk gelişimi

Çocukların neyin doğru neyin yanlış olduğunu ve onlardan neler beklendiğini anlamaları için sınırlara ihtiyaçları vardır. Ancak büyüme ve gelişme sürecinde hata yapmak kaçınılmazdır. Bu nedenle çocukların hata yapması, yanlış davranması, uygunsuz tepkiler vermesi normaldir.

Çocuklarımızı yetiştirirken bir ceza verdiğimiz zaman ardından bir ders verilmesi gerektiğini bilmeliyiz. Yani yanlış bir şey yaptıkları zaman bu işin doğrusunun nasıl yapıldığını öğretmemiz gerekir.

Eğer bir şeyde başarısız olurlarsa olayın nasıl gerçekleştiğini açıklamalarını isteyin; okulda başka bir çocuğa vurduğu zaman bu hareketin doğru olmadığını açıklayın ancak aynı zamanda onu bu davranışı yapmaya iten sebebin ne olduğunu da sorun.

Öğretmek cezalandırmak değil, öğrenme için yeni köprüler kurmaktır. Çocuklarınızın yaptığı her güzel şey için onları cesaretlendirmeyi ve yanlışlarını düzeltmeleri için de rehberlik etmeyi unutmayın.

3. Çocukların işlerini yapmak

öfkeli çocuk

Ayakkabı bağcığı bağlamak veya bir matematik problemi çözmek için çok vakit harcıyor olabilirler. Eğer böyleyse biraz zaman tanıyın. Kardeşleri veya arkadaşları işlerini daha çabuk bitirirse endişelenmeyin. Her bir çocuğun özel olduğunu anlamalı ve sahip oldukları özel karaktere saygı göstermelisiniz.

Eğer hayatlarını kolaylaştırmak için onların işlerini biz yapmaya başlarsak en büyük ebeveyn hatalarından birine düşmüş oluruz. Aşırı korumacı olmak olgunluğa erişememiş endişeli bir çocuk yetiştirmenizi neden olur.

Bu nedenle çocuğunuza her gün zaman ayırın ve sorumluluk verin. Böylece güçlü oldukları yönlerini ve yapmaktan hoşlandıkları şeyleri bulabilirler. Tek başına bir şeyler başardıkları zaman kendileriyle gurur duyacaklardır.

4. Çocuğunuzun sizin hayalinizdeki kalıplara girmesini ummak

üzgün çocuk

Çocuğunuz içine kapanık birisi mi? Anlam veremediğiniz şeylerden mi hoşlanıyor? Sizin istediğinizden daha fazla mı başına buyruk? Kişiliğine saygı duyun ve yaptığı her şeyde ona destek olun.

Her çocuğun kendine has bir karakteri olduğunu en baştan kabul etmemiz gerekir. Kendi fikirleri olması çok güzel bir şeydir çünkü bu fikirler hayatta mutlu olması için ona rehberlik edecektir.

Çocuk büyütmek, fikirleri birbirine benzeyen küçük beyinler yetiştirmek anlamına gelmez. Çocuğunuza kendine has kişiliği ve düşünceleriyle yetişip olgun bir birey olarak kendi yolunu bulması için yardım edin.

5. Diğer çocuklarla kıyaslamak

çocuk kavgası

Çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamak kesinlikle yapılmaması gereken ebeveyn hatalarından biridir. Çocuklarının önünde düşüncesizce bu şekilde konuşan anne ve babaları görmüşsünüzdür:

“Benim çocuğum seninki kadar zeki değil. Büyüyünce ne olacak?” veya “Büyük çocuğum küçüğüne göre daha utangaç, bu nedenle hiç arkadaşı yok. Ancak diğeri çevresiyle çok iyi geçiniyor ve bana hiç sorun çıkarmıyor.”

Ağzımızdan çıkar her bir kelimeye dikkat etmeliyiz çünkü çocuklar bizim sandığımızdan çok daha fazla şey anlar ve uzun vadede bunların sonuçları çok travmatik olabilir. Onları diğer çocuklarla kıyaslamak kendilerini değersiz hissetmelerine ve düşük öz güvene neden olarak duygusal gelişimlerini zedeleyebilir.

Asla kıyaslama yapmayın. Her bir çocuk özeldir ve özel karakteriyle benzersizdir. Çocuklarınızı eşit şekilde sevin ve mutlu bireyler yetiştirmek için olgunluklarını, sorumluluklarını ve öz güvenlerini geliştirin.

Çocuğunuzu nasıl yetiştirdiğiniz çok önemlidir. Bu nedenle yukarıda saydığımız hatalara düşmemeye özen gösterin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.