Akne İçin Yeşil Çay Kullanmak: İşe Yarar Mı?

Yeşil çay doğal bir damar büzücüdür. Bu nedenle akne tedavisinde harika sonuçlar yaratır. Peki, nasıl kullanmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bir yere ayrılmayın, hemen açıklıyoruz. 
Akne İçin Yeşil Çay Kullanmak: İşe Yarar Mı?

Son Güncelleme: 18 Kasım, 2020

Akne için yeşil çay kullanmak işe yarar mı? Gelin işe, – en azından organik bir açıdan bakılmadığında – aknenin ciddi bir sağlık sorunu olmadığını söylemekle başlayalım. Ancak bir kişinin görüntüsünde ve öz saygısında önemli ölçüde hasara yol açabilir.

Tipik olarak akne, bazılarında aktif madde olarak yeşil çayın da kullanıldığı ev yapımı tedavilere cevap verir. Nadiren bu tedavilere karşı direnç gösterir. Sizin durumunuz da böyleyse size özel müdahale yapılması gerekebilir. Bu sorun her yaşta ortaya çıkabilir ancak temelde ergenleri etkiler.

Aknenin kadınlarda görülme oranı daha yüksektir. Ancak erkeklerde ortaya çıkış biçimi daha şiddetlidir. Sivilce oluşumu, kadınların yaklaşık yüzde 5’inde 40 yaşına kadar sürer. Genel olarak uzmanlar ileri yaşlı birinde aniden akne çıkarsa bunu ciddi bir problem olarak görürler.

Akne nedir?

yüzü sivilceli şaşkın kadın

Akne, en yaygın cilt sorunlarından biridir. Gözenekler sebum ve ölü hücrelerin kalıntılarıyla dolduğunda ortaya çıkar.

Bu cilt bozukluğu, kıl foliküllerini ve yağ içeren bezleri değiştirir. Bilmiyor olabilirsiniz ancak cildinizde gözenek olarak bilinen küçük delikler vardır. Bunlar bir boru (folikül) ile yağ barındıran bezlere içten bağlıdırlar.

Yağ içeren bezler, sebum isimli yağlı bir madde üretirler. Sebum, ölü deri hücrelerini, foliküller aracılığıyla yüzeye taşır.

Böylece kıl foliküllerde uzadığında ve ölü hücrelerle birlikte bir gözeneği tıkadığında, genellikle sebum ve kıl birleşip bir sivilce oluştururlar.

Böylece, ölü hücrelerin, sebumun ve tüylerin birleşimi bakterilerin bir noktada yığılmasına neden olur. Bu da şişkinliğe yol açar. İşte tam o anda yüzünüzde, boynunuzda, göğsünüzde, sırtınızda veya omuzlarınızda akne oluşmaya başlar.

Akneyi etkileyen faktörler

Bazı insanlar akneye yatkındırlar. Akne oluşumunu etkileyen faktörlerden bazıları yaş, aile geçmişi, hormonel değişiklikler, yağlı maddelerle cildin teması, ciltte baskı veya devamlı sürtünme (cep telefonunuzu yüzünüze bastırmanız gibi) ve stres olarak sıralanabilir.

Sonuçta pek çok faktör akneyi kötüleştirebilir. Bunlardan bazıları ise şöyledir:

  • Belli ilaçların kullanılması. Bu ilaçlar arasında öne çıkanlardan bazıları kortikosteroid, lityum ve testosteron içerenlerdir.
  • Beslenme. Yapılan çalışmalara göre akneye en fazla yol açan gıda türleri karbonhidratlar, çikolata ve az yağlı süttür. Yağ içeriği yüksek olan gıdalar tüketildiğinde sivilce görülüş oranı artmaz.
  • Hormonal değişiklikler. Bunlar, adet döngüsü öncesinde veya döngü boyunca, hamilelik döneminde veya ağız yoluyla alınan doğum kontrol hapları nedeniyle gerçekleşebilirler.
  • Stres. Stres tek başına akneye yol açmasa aknenin kötüleşmesine neden olabilir.

Hijyen eksikliği nedeniyle akne oluştuğuna dair bir efsane vardır. Ancak cildi aşırı baskı uygulayarak veya güçlü sabunlar kullanarak yıkamak aslında sorunu kötüleştirir. Tek başına kozmetik kullanımı da akneye yol açacak diye bir şart yoktur. Her şey sizin cilt tipinize bağlıdır.

Yeşil çay ile akne tedavisi

yeşil çay yaprakları

Yeşil çay akneyi önleyebilen doğal bir malzemedir. Hem içildiğinde hem de yüzeysel olarak uygulandığında sebum üretimini düzenlemeye yardımcı olur.

Yeşil çay, akne tedavisinde kullanıldığında iyi sonuç veren doğal bir damar büzücüdür. Ayrıca bir antioksidandır.

Yeşil çay içmek, ciltte sebum üretimini azaltmaya yardımcı olduğu için aknenin gözünü korkutur. Ayrıca insülin düzeyini ve kan şekerini de ılımlı bir hale getirir. Her şeyde olduğu gibi burada da anahtar ölçülü olmaktır. Yani günde bir bardak yeterli olacaktır.

Aynı şekilde harici olarak yeşil çay kullanmak mümkündür. Akne olan bölgeye basit bir şekilde yeşil çay özü kompresi uygulamanız yeterlidir. Bu, o bölgedeki bakterileri yok etmenize, enflamasyonu azaltmanıza ve sivilceleri önlemenize yardımcı olacak.

Akne için yeşil çay kullanmak: Diğer yöntemler

Akne için yeşil çay kullanırken deneyebileceğiniz biraz daha detaylı başka formüller de vardır. Onlar yalnızca akneyi iyileştirmekle kalmazlar, aynı zamanda cildinizin genel görünümünü de iyileştirirler.

Ayrıca cildinize tazelik katar, sıkılaştırırlar. Böylece yaşlanmayı önlerler. Bu amaçlarla yapabileceğiniz en etkili maskelerden bazıları şunlardır:

  • Yeşil çay ve bal. Her birinden birer kaşık dolusu alın ve bir macun yapın. Daha sonra yüzünüze uygulayın ve etkisini göstermesi için 15-20 dakika bekletin. Soğuk suyla yıkayın ve bu işlemi haftada iki kez tekrar edin.
  • Yeşil çay ve aloe vera. Bu maske için iki poşet yeşil çaya, bir yemek kaşığı aloe veraya ve bir bardak suya ihtiyacınız olacak. Çayları kullanarak bir infüzyon hazırlayın ve soğumaya bırakın. Daha sonra diğer malzemelerle karıştırın ve bir sprey şişesinin içine koyun. Banyodan sonra yüzünüzü spreyleyin.

Daha akneye karşı hiç bu yeşil çaylı çözümlerden birini denediniz mi? Gördüğünüz gibi hem tüketilmesi hem de kullanılması bu cilt bozukluğunu iyileştirmede oldukça faydalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Mahmood, S. N., & Bowe, W. P. (2014). Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
  • Saric S, Notay M, Sivamani RK. Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris. Antioxidants (Basel). 2016;6(1):2. Published 2016 Dec 29. doi:10.3390/antiox6010002
  • Lu, P. H., & Hsu, C. H. (2016). Does supplementation with green tea extract improve acne in post-adolescent women? A randomized, double-blind, and placebo-controlled clinical trial. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.03.004
  • Mahmood T, Akhtar N, Moldovan C. A comparison of the effects of topical green tea and lotus on facial sebum control in healthy humans. Hippokratia. 2013;17(1):64–67.
  • Hsu, S. (2005). Green tea and the skin. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2004.12.044

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.