Diyabetiniz Varsa Ne Yemelisiniz?

Sağlıklı bir hayat tarzı sürdürmek, ne yiyeceğinizi bilmek ve doktorun önerilerini takip etmek diyabeti kontrol altında tutmak için çok önemlidir.
Diyabetiniz Varsa Ne Yemelisiniz?
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Diyabetiniz varsa, bunun en zor yanlarından biri, ne yemeniz gerektiğini bilmeniz gerekmesidir. Tek bir kabul gören menü çeşidi yoktur. Fakat, tükettiğiniz karbonhidratları kontrol etmek kan şekerinizi istenen seviyelerde tutmak için önemlidir.

Bunun için, çeşitli gıda türlerini bilmelisiniz ve kan şekerinize bağlı olarak en uygun olanı seçmelisiniz. Bütün karbonhidratların glikoz seviyesini aynı şekilde yükseltmeyeceğini unutmayın. Sizin glisemik indeksinize de bağlıdır.

Yüksek glisemik indekse sahip olan bireylerde, orta ve düşük seviyelere sahip olanlara oranla daha hızlı yükselir. Son bahsettiğimiz kişiler beslenmesine daha fazla dikkat etmelidir ve her öğünde glisemik indeksine göre hareket etmelidirler. (Burada bir mantık hatası mı var emin olamadım???)

Bu yazımızı da okuyun: Tip 1 Diyabetli Bir Çocuk Nasıl Yetiştirilir

Diyabetiniz Varsa Ne Yiyeceğinizi Bilmek Çok Önemlidir

diyabetiniz varsa

Beslenmenizi planlamanız ve en uygun içerikleri seçmeniz için, her gıda grubunun türünü ve miktarını bilmek önemlidir. İki grup sebze vardır, nişasta içeren ve içermeyenler. Patates, mısır ve bezelye ilk gruba dahildir ve bunları normal miktarlarda tüketmelisiniz.

Diğer bir yandan, pazı, karnabahar, domates ve havuç gibi nişastasız sebzeler az karbonhidrat içerir ve glisemik indeksleri de düşüktür. Hem de, vitamin, mineral ve lif bakımından çok zengindirler ve diyabetli kişilerin beslenme düzeni için harikadırlar.

Çoğu meyvede karbonhidrat vardır. Buna rağmen çoğunun glisemik indeksi düşüktür. Tıp profesyonelleri, sağlayabilecekleri birçok besin değeri sebebiyle onları beslenmemize dahil etmemizi öneriyor.

Örneğin, ahududu, çilek ve böğürtlen düşük karbonhidrat içeriklidir, yüksek antioksidan ve vitamin kaynağıdır. Kuru meyvelerdeki nişasta oranı daha çoktur, bu yüzden kuru meyve tüketirken ne kadar yemeniz gerektiğini bilmeniz çok önemlidir. Örneğin, 2 yemek kaşığı kuru üzüm 15 gram karbonhidrat içerir.

Buğday, pirinç, yulaf gibi tahıl ürünleri ve bunlardan elde edilen un gibi gıdalar ana karbonhidrat kaynağıdır. Bu yüzden, tükettiğiniz miktarı kısıtlamanız çok önemlidir. Aynı zamanda ne kadar işlenmiş olduklarına da dikkat etmelisiniz.

Genel bir kural olarak, tam tahıllı gıdaları tercih edin. Bunlar hem daha besleyicidir hem de daha düşük glisemik indekse sahiptir.

Diyabetiniz Varsa: Kontrol Altında Tutmak İçin İpuçları

kasede yulaf ezmesi ve meyveler

Diyabetinizi kontrol altında tutmak için, ne yiyeceğinizi bilerek, beslenme düzeninizin kontrolünü ele almalısınız. Aklınızda tutmanız gereken bazı şeyler:

  • Önden, haftalık bir menü hazırlayın. Her öğündeki karbonhidrat miktarını belirleyin.
  • “Kabul edilebilir gıdalardan” oluşan bir alışveriş listesi hazırlayın ve alışverişinizi önceden yapın ki, pişirmek istediğinizde elinizin altında olsun.
  • Yemeğinizi bitirdikten sonra aç hissediyorsanız, nişastasız bir sebze salatası yiyebilirsiniz, sosunu düşük şekerli tutun. Böylece daha tok hissedeceksiniz ve karbonhidrat alımınızı sınırlamış olacaksınız.
  • İşlenmişlerin yerine, tam tahıllı ürünleri tercih edin. Tam tahıllı olup olmadığını anlamak için etiketlere bakın.

Buradaki amaç, yüksek glisemik indeksi olan şeyleri, düşük glisemik indeksi olan şeylerle değiştirerek ne yemeniz gerektiğini bilmek. Örneğin, bildiğimiz patates yerine tatlı patates kullanabilirsiniz.

Her yemekten önce şekerinizi ölçün. Glukometre veya yeni çıkan teknolojileri kullanabilirsiniz. Artık, şeker ile ilgili verilerinizi, kolunuza yerleştirilen bir sensörle ölçen ve bilgileri doğrudan cep telefonunuza gönderen, sürekli glikoz ölçüm cihazları bulunmaktadır.

Aklınızda Tutmanız Gerekenler

Son olarak, beslenme düzeninizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce her zaman doktorunuza danışın. Doktorunuz, sizin kişisel ihtiyaçlarınıza göre, bazı seçeneklerin neden sizin için daha uygun olduğunu söyleyebilmeli.

Ne yediğinize ne kadar dikkat ederseniz, bu konuda değişiklikler ve düzeltmeler yapmak o kadar kolaylaşacak. Aç kalmadan sağlıklı bir hayat yaşayabilirsiniz!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.