Kalp Yetmezliği: 6 Erken Belirti

Kalp sorunlarının erken belirtileri vardır. Bunlar arasında sebepsiz yorgunluk, açıklanamayan kilo artışı ve iştahsızlık bulunur.
Kalp Yetmezliği: 6 Erken Belirti
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Kalp yetmezliği, metabolik aktiviteyi yürütmek ve vücuda ihtiyacı olan oksijen ve besin maddelerini sağlamak için yeterli kan pompalanmaması sonucu gerçekleşir.

Hücrelerimiz iyi beslenmediği zaman, vücut normal işleyemez ve bunu fark etmek aslında oldukça kolaydır. Bu hastalıkla ilgili belirtiler ciddidir ve yaşam kalitesini düşürür.

Kalp yetmezliği özellikle 65 yaşın üzeri kişilerde görülen, en yaygın ve güçsüz düşüren hastalıklardan biridir.

Birçok durumda kronik olmasına rağmen, kişi uygun ilaçları kullanarak ve sağlığına dikkat ederek, kaliteli bir yaşama sahip olabilir. Ancak, bazı insanlar defibrilatöre ihtiyaç duyabilir. Bu, kalp ritmini sürekli kontrol eden kalp piline benzer bir aygıttır.

Herhangi biri kalp sorunu yaşadığı zaman hayat büyük ölçüde değişir. Yaygın olmasına rağmen, bireyi ve aileyi derinden etkiler.

Kalp yetmezliğinin ilk belirtilerine karşı tetikte olmak çok önemlidir. Kalp yetmezliğinin ilk aşamalarda, halsizlik ve bu duruma bağlı stres yaşamak gibi anormallikler fark edilebilir.

Bu makalede paylaşacağımız bu basit bilgiyi aklınızda tutmanızı öneriyoruz. Bunları yaşıyorsanız, bir hekime danışmalısınız.

1. Gece boyunca idrara çıkma ihtiyacı

Gece iki kez idrar çıkmak için kalkmak normal değildir. Bu çeşitli nedenlere bağlı olabilir (böbrek sorunları, enfeksiyon, prostat …). Ancak, kalp yetmezliği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Yattığımız zaman kalp yetmezliği dışsal uzuvlarda biriken sıvıların kan akışını tersine çevirmesine neden olabilir. Bu kan, böbreklerde tutulur ve idrar gibi ortadan kaldırılır.

Tuvalete gidiş sayımızda günden güne değişimler oluşuyorsa, doktorumuza danışmalıyız.

kalp yetmezliği

2. İştah kaybı

Ciddi olsun olmasın pek çok hastalıkta iştahsızlık görülebilir. Söz konusu kalp yetmezliği olduğunda; kalp normal ritimde pompalamayı durdurduğu için sıvılar sindirim sisteminde ve karaciğerde birikir.

Bu durumda daha yemek yemeden tokluk hissetmek yaygındır. Az miktarda yedikten sonra da dolu hissedebilirsiniz.

3. Sürekli halsiz olmak

Bu tür halsizlik kişi kendini yormadan da gerçekleşir. Daha önce bizi hiç yormayan şeyler şimdi aşırı çaba sarf etmemize neden olur ve nefes nefese kalırız.

Merdivenlerden çıkmak, ağır nesneleri kaldırmak, alışverişe çıkmak ve hatta uzun süre konuşmak bizi aşırı yorabilir.

Kalp yetmezliği, kalbin daha az kan pompalamasına, dolayısıyla kaslara daha az kan gitmesine sebep olur. Bunun vücudumuz için ne anlama geldiğini tahmin edebilirsiniz: daha az oksijen ve daha az besin maddesi alırız. Kaslar aşırı yüklendiğinde, kramp girer ve aşırı derecede yorgunluk hissedebilirsiniz.

4. Açıklanamayan Kilo Artışı

kilo almak

Kulağa zıt gelebilir. Sonuçta, daha az yiyoruz ama neden kilo alıyoruz? Bunun cevabı yine, bazı sıvıları tutmamız. Vücut ağırlığının büyük kısmı yağlardan değil sıvılardan kaynaklanmaktadır.

Bir haftadan kısa bir sürede yaklaşık 4,5 kilo alırsak, derhal bir doktorla görüşmeliyiz. Aynı zamanda, iyi bir diyetle bu ekstra kiloların kaybolacağını ve vücut şeklinizi geri kazanabileceğiniz de aklınızda olsun.

5. Şişmiş ayak bilekleri

Şişmiş ayak bileklerinin birçok nedeni olabilir. Kilolu ya da hamile olmak, bacaklarda varis ya da çeşitli dolaşım bozuklukları ayak bileklerini şişirebilir.

Ancak, günlük hayatımızda bu sürekli tekrar eden bir sorunsa, bunun normal olmadığını bilmeliyiz. Nedenini teşhis etmek gerekir.

Bu şişlik ya da ödem bileklerden bacaklara uzanabilir. Çoğu zaman bu kalp yetmezliği, böbrek ya da karaciğer sorunlarının bir işaretidir. Bunlar doktorlarımızla konuşmamız gereken konulardır.

6. Nefes darlığı

nefes darlığı

Nefes darlığı, sıvı tutulumundan dolayı değil akciğerlerde tıkanıklık kaynaklıdır.

Akciğerlerde sıvı birikirse vücuda oksijen girişi imkansızlaşır. Bu çok ciddi bir belirtidir.

Başlangıçta nefes darlığı ara ara ortaya çıkar. Egzersiz yaparken ya da yataktan kalkarken olabilir. Uzandığımız zaman, sıvı akciğerlere dolar ve nefes almak için mücadele vermemize neden olur.

Bu son noktayı asla normal bir şey olarak görmemeliyiz. Ayağa kalktığımızda birkaç gün nefes almakta zorlanıyorsak, bir doktora danışmalıyız.

Sonuç olarak, herhangi bir sorunla karşılaştığımız zaman sağlık uzmanlarına görünmek her zaman önemlidir. Normal bir hayata sahip olmak için sıradanın dışında olan her şey incelenmelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Personal de la Clínica Mayo. Insuficiencia cardíaca. Síntomas y causas. (2018).
  • mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142

  • Retención de líquidos o edemas. Aprobado por la Junta Editorial de Cancer.Net, 08/2017.
  • cancer.net/es/desplazarse-por-atenci%C3%B3n-del-c%C3%A1ncer/efectos-secundarios/retenci%C3%B3n-de-l%C3%ADquidos-o-edema

  • Fundación Española del Corazón. Insuficiencia Cardíaca.
  • fundaciondelcorazon.com/informacion-para-pacientes/enfermedades-cardiovasculares/insuficiencia-cardiaca.html

  • Redeker NS, Adams L, Berkowitz R, Blank L, Freudenberger R, Gilbert M, Walsleben J, Zucker MJ, Rapoport D. Nocturia, sleep and daytime function in stable heart failure. (2012).
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22748491
    • Dolansky MA, Hawkins MAW, Schaefer JT, Gunstad J, Sattar A, Redle JD, Vehovec A, Josephson R, Moore SM, Hughes JW. Cognitive Function Predicts Risk for Clinically Significant Weight Gain in Adults With Heart Failure. (2017).
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27811583
    • F. Rodríguez-Artalejo, JR Banegas Banegas, P. Guallar-CastillónEpidemiología de la insuficiencia cardíaca. (2004).
    revespcardiol.org/es/epidemiologia-insuficiencia-cardiaca/articulo/13057268/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.