Nem Kaynaklı Hasar Nasıl Önlenir?
Nem kaynaklı hasar birçok hanede bir sorundur. Su paha biçilmez bir kaynak olsa da, aşırı nem sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, bu yazımızı, evinizde bu sorunla nasıl başa çıkacağınız hakkında daha fazla bilgi vermeye adadık.
Valencia Politeknik Üniversitesine sunulan bir araştırma, nemden kurtulmanın ilk adımının kaynağını belirlemek olduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, uğraştığınız sorunun türünü belirlemek için gerekli olmasıdır.
Yoğuşma ve nem
Nem bir evde çeşitli şekillerde ortaya çıkar. INVI dergisindeki bir makale, kökenlerine bağlı olarak evdeki çeşitli nem türlerini şu şekilde listeler:
- Katlardan
- Tesadüfi
- Atmosferik
- İnşaat nedeniyle
- Yoğuşma kaynaklı
Yukarıda bahsi geçen makalenin yazarları, yoğuşmadan kaynaklanan nemin organik süreçlerin üretiminin hem nedeni hem de sonucu olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, sadece insanların sağlığını tehlikeye atmakla kalmayıp, bir konutun temel malzemelerine de zarar verdiğini belirtiyorlar.
Neme ne sebep olur?
Yoğuşma nemi, buharla dolu hava aglomerasyonları, ev içindeki soğuk yüzeylerle temas ettiğinde sıcaklıklarını çiy noktasına indirdiğinde meydana gelir.
Yukarıda bahsedilen INVI Journal makalesi, evlerin içindeki buhar yüklü hava kütlelerinin çiy noktasının hesaplanması için bir yöntem önermektedir. Bunu yapmak için araştırmacılar, aşağıdaki değişkenleri belirli formüllerle birbirine bağlamanın yeterli olduğunu belirtiyor:
- Buhar basıncı
- İç hava sıcaklığı
- Doyma basıncı
Nem kaynaklı hasar ile başa çıkma yolları
Evinizin tavanındaki veya duvarlarındaki siyah noktalar, küfün varlığını gösterebilir. Ayrıca, pencerelerde buhar veya su damlacıkları ve güçlü bir küf kokusu varsa dikkatli olun, çünkü yoğuşmadan kaynaklanan nemin evinizi işgal etme olasılığı yüksektir.
Endişelenmeyin, bu sorunun olası çözümleri vardır.
1. Giysilerinizi açık havada kurutun
Yağmurlu veya soğuk günlerde çamaşırları kapalı mekanlarda kurutmak yaygındır ve bu, belirli bölgelerde nem oluşturabilir.
Bu nedenle, nemin yoğuşmasını önlemek için mümkün olduğunca iyi havalandırılan dış mekanlarda kurutmak daha iyidir.
2. Odaları havalandırın
Aynı şekilde, evin en içteki odalarında küf oluşması yaygındır. Bu nedenle evinizin pencerelerini günde en az iki kez 10 dakika açmalısınız.
3. Pencereleri, tavanları ve duvarları yalıtın
Evinizin içindeki nemi önlemenin belki de en etkili yolu pencereleri, tavanları ve duvarları yalıtmaktır. Ayrıca, bir ısı yalıtım sistemi size şu konularda yardımcı olabilir:
- Evin içindeki havanın daha sağlıklı ve temiz olmasını sağlayın.
- Dışarıdaki havanın içeri girmesini önleyin.
- Ayrıca, klimanın etkilenmemesi için iç sıcaklığı sabit tutun.
- Son olarak, ısı sızıntılarını önleyin.
4. Nem kaynaklı hasarı önlemek için nem gidericiler kullanın
Bu, evinizin nem yoğunluğunu azaltmanıza ve nemin zarar verebileceği metal elementlerin aşınmasını önlemenize olanak tanır.
5. İç ve dış sıcaklıkların dengelenmesi
Son olarak, evin içindeki sıcaklık dışarıdan daha yüksekse, bu tür nem artacaktır. Bu nedenle, iç ortam sıcaklığını 20 derece Santigrat civarında tutmaya çalışın.
Nemin sağlığınıza verdiği zararlar
Son olarak, nem üzerine yapılan bir çalışmada, araştırmacılar sağlık ve nem arasındaki güçlü ilişki konusunda uyarıyorlar. Ayrıca, onlara göre, rutubetli bir evde yaşamak veya çalışmak, pek çok sağlık sorununun yanı sıra solunum sorunları yaşama olasılığınızı da artırır.
Başlıca rahatsızlıklar astım, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığıdır. Ayrıca nem aşırı yorgunluk hissine ve baş ağrısına neden olabilir.
Bu nedenle uzmanlar nemli ortamlardan kaçınılmasını önermektedir. Bu arada, nem problemlerini çözmek için uygun prosedüre başvurmak önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Revista INVI, Vol. 20, Núm. 55. Evaluación de la humedad por condensación al interior de las viviendas sociales. Chile 2005; 154-165.
- Universidad politécnica de Valencia. Pipiraite, Toma. Humedades en edificación: estudio desde su origen hasta la actualidad, y aplicaciones contemporaneas. España 2017.