Yüksek Tansiyon İçin Domates Yiyin!

Yüksek Tansiyon İçin Domates Yiyin!
Maria Patricia Pinero Corredor

tarafından incelendi ve onaylandı. beslenme uzmanı Maria Patricia Pinero Corredor.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Sağlıklı beslenme kararı verdiğiniz her zaman domates en iyi dostlarınızdan biri olacaktır. Domatesin antioksidan ve toksinleri giderme özellikleri gibi pek çok özelliği vardır. Bu özellikler sayesinde domates çeşitli kanser türleri de dahil olmak üzere, yüksek tansiyon gibi farklı hastalıkları önlemede önemli bir rol oynar.

Domatesin Faydaları

Domates C vitamini ve A vitamin gibi önemli vitaminler de içerir. C vitamini diğer faydalarının yanı sıra, yaraların iyileşmesini sağlamak, demir emilimini düzenlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için mükemmeldir. A vitamini ise cilt, göz ve solunum yolu sağlığını temin etmek için oldukça önemlidir.

Domates aynı zamanda kalp-damar sistemini de korur; kan basıncının azaltılmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur. Bu aynı zamanda vücut sıvılarının düzenlenmesine yardım eden bir mineral olan potasyum da içerir.

Bu saydıklarımızın yanı sıra, domates kötü kolesterolün damar duvarlarına yapışmasına ve bunun sonucunda yağların birikmesine ve kan basıncının artmasına engel olur.

Yüksek tansiyon, kanın ve besinlerin vücudun farklı organlarına verimli bir şekilde dolaşımını sağlamak için kalbin daha fazla çalışmasına neden olur.

Bunun nedeni dolaşımı sağlayan damarların daha düşük kalitede olmasıdır. Bu fazladan efor kalbin yanı sıra diğer birincil organlara da yavaşça zarar vermeye başlar.

Unutmayın ki bu durum çeşitli kalp sorunlarının nedenidir. Bundan muzdarip olmanın sonucunda damar sertliği, göğüs anjini, böbrek hasarı, görme hasarı, inme ve diğer sorunlar görülebilir.

Yüksek Tansiyon Tedavi Edilebilir Mi?

Kan hücreleri

Yüksek tansiyon tedavi edilebilir; ama ortadan kaldırılamaz. Bir insanda hipertansiyon tespit edildiğinde, o kişi ömrünün sonuna kadar bununla yaşamak zorunda kalır.

Burada önemli olan kötü hayat alışkanlıklarınızdan kurtulmanızdır. Onun için, hipertansiyonun neden olduğu zararlardan kaçınmak isterseniz, bunun kontrol edilmesine yardımcı olan gıdaları tüketin. Buna en iyi örnek sağlığınızı koruyan, düşük kalori içeren ve kilonuzu da korumanıza yardımcı olan domatestir.

Yüksek Tansiyonu Düşürmek İçin Domates

Domates çiğ olarak salatalarda, salsa veya soslarda yenebilir ve hatta ferahlatıcı domates suyu içecekleri şeklinde tüketilebilir. Gerçek şu ki, domatesin sağladığı çeşitli özelliklerden faydalanmak için önünüzde pek çok seçenek vardır.

Ayrıca doktorunuza danışmayı da ihmal etmeyin. Tuz tüketiminizi kontrol altına alın ve hiçbir surette doktorunuzun size yazdığı bir ilacı kesmeyin.

Eğer ailenizde hipertansiyon varsa veya örneğin obezite, aşırı tuz tüketimi, sigara içme veya stres gibi risk faktörlerinden herhangi birini sergiliyorsanız, kendinize daha da dikkat etmeniz gerekir.

Düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürmek de oldukça önemlidir. Pek çok insan yüksek tansiyona sahip olduklarından habersiz olarak hayatlarına devam eder. Bu hastalık ilerlerken herhangi bir belirti söz konusu olmaz; ancak vereceği zarar sessiz ve birden bire gerçekleşir.

tansiyon ölçmek

Domates hipertansiyonu kontrol etmenize yardımcı olurken, bu mücadelede başka gerekli unsurların da söz konusu olduğunu unutmayın.

İlk olarak, söz konusu risk faktörlerinden kaçının, haftada en az 3 kere egzersiz yapın, kolesterol düzeyinizi kontrol edin, aşırı içki içmeyin ve doymuş yağlardan uzak durun.

Eğer hayatınız boyunca hareketsiz bir yaşam sürdürdüyseniz, düzenli olarak egzersiz yapmaya başlamadan önce tıbbi muayeneden geçmeniz önerilir.

Doktorunuz sizin fiziksel aktivite gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğiniz ve gerçekleştirebilmeniz durumunda sizin için hangi egzersizlerin uygun olduğunu belirleyecektir.

Günümüzde sağlığımız, saymakla bitmeyecek hastalık ve durumlarla tehdit altındadır. Bunlardan bazıları yaygındır, bazıları için çok iyi bilinmez. Çoğu durumda bilinen bir çözüm de yoktur. Onun için yapabileceğiniz en iyi şey vücudunuzun güçlü ve sağlıklı kalmasını sağlamaktır.

Ancak yaş, genetik, ırk gibi kontrol edilemeyen belirli unsurlar da söz konusudur. Bunların her biri hastalıkların ortaya çıkmasında bir rol oynayabilir. Ancak diğer risk faktörlerini önlemek için yapabileceğiniz pek çok şey vardır.

Doğa kendimize iyi bakmamız ve kendimizi korumamız için ve bir yandan da bir denge içinde olmamız için fırsatlar sunar. Bu fırsatlardan yararlanarak sağlıklı bir hayat sürdürmek çoğu zaman bizim elimizdedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Giovannucci E. (1999). “Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: review of the epidemiologic literature”, J Natl Cancer Inst. Feb 17;91(4):317-31.
  • Palomo G, Iván, Fuentes Q, Eduardo, Carrasco S, Gilda, González R, Daniel, & Moore-Carrasco, Rodrigo. (2010). ACTIVIDAD ANTIOXIDANTE, HIPOLIPEMIANTE Y ANTIPLAQUETARIA DEL TOMATE (Solanum lycopersicum L.) Y EL EFECTO DE SU PROCESAMIENTO Y ALMACENAJE. Revista chilena de nutrición37(4), 524-533. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182010000400014
  • Palomo, I., Moore-Carrasco, R., Carrasco, G., Villalobos, P., & Guzmán, L. (2010). El Consumo DE tomates previene El desarrollo DE enfermedades cardiovasculares y cáncer: Antecedentes epidemiológicos y mecanismos DE acción. Idesia28(3), 121–129. https://doi.org/10.4067/s0718-34292010000300016
  • Palozza P, Catalano A, Simone RE, Mele MC, Cittadini A. (2012). “Effect of lycopene and tomato products on cholesterol metabolism”, Ann Nutr Metab; 61(2):126-
  • Story EN, Kopec RE, Schwartz SJ, Harris GK. (2010). “An update on the health effects of tomato lycopene”, Annu Rev Food Sci Technol; 1:189-210.
  • Willis, F. (2007). Hipertensión. In Tratado de medicina de urgencias pediátricas (pp. 428–432). Elsevier.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.