Hayatınızı Kurtarabilecek 5 Şifalı Besin

İyileştirici özellikleri sayesinde yaşam kalitenizi yükseltebilecek bazı besinlerin olduğunu biliyor muydunuz? Sağlığımıza çok büyük faydaları bulunan ve ulaşılması basit olan besinlerdir bunlar. Ancak çoğu zaman bu besinlere beslenmemizde yer vermeyi unuturuz.
Hayatınızı Kurtarabilecek 5 Şifalı Besin
Nelton Abdon Ramos Rojas

Yazan ve doğrulayan doktor Nelton Abdon Ramos Rojas.

Son Güncelleme: 12 Aralık, 2022

5 şifalı besin ile ilgili makalemizi okuyun ve bu besinleri bugün beslenme düzeninize eklemeye başlayın.

1. Sarımsak: En İyi Seçim

Sarımsak, yapılan deneylere göre en çok iyileştirici özelliğe sahip olan şifalı besin ve sebzelerden biridir. Sarımsak; arındırıcı, dezenfektan ve antiseptik etkiye sahiptir.

Ayrıca kan akışını hızlandırmada etkilidir. Sağlık sorunlarına sahip kişiler sarımsağı dahilen ya da haricen kullanabilirler. Ayrıca zararsız olduğundan en sağlıklı kişiler bile olumsuz etkisini görmeden kullanabilir.

Genellikle Şunlar İçin Kullanılır:

  • Diyabet
  • İshal veya bağırsak sancıları
  • İştahı açar ve sindirime yardımcı olur
  • Karaciğer hastalıklarına karşı savaşır
  • Solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savaşır
  • Bulaşıcı enfeksiyonlara karşı (Difteri, soğuk algınlığı, tifo, tifo ateşi) savaşır
  • Parazitleri ortadan kaldırır

Nasıl Tüketilir?

Sarımsak tedavisi, sarımsağı aç karnına her gün yiyerek yapılır. Ancak en iyi sonuçları almak istiyorsanız, öğlen ve gece aç karnına yemelisiniz. Etkisini göreceksiniz (burnunuz ya da mideniz kaldırmıyorsa az da olsa yiyin).

Şu da ilginizi çekebilir: Salatalık Suyunun 9 Faydası

Yulaf

Oats

Yulaf, buğdaya benzeyen bir tahıl olarak bilinir ve karbonhidrat içerir. Bu yüzden çoğu kişi kilo aldırdığını düşünür ancak bu doğru değildir. Tam tersine yulaf, vücudunuzun düzgün çalışmasına birçok şekilde yardım eder.

Yulaf zengin bir lif kaynağı olmasının yanı sıra; sindirim sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur, kolesterol seviyesinin düşmesine katkıda bulunur ve kan şekeri seviyesinin korunmasını sağlar.

Nasıl Tüketilir?

Yulafı dilediğiniz şekilde (tercihen gevrek şeklinde) yiyebilirsiniz. Yalnızca sütle ya da içine başka bir şeyler daha ekleyip yiyebilirsiniz, size kalmış. Günde bir kase yulaf yiyebilirsiniz.

Sert Kabuklu Yemişler

nuts-steffenz1

Sert kabuklu yemişler, yemekleriniz veya günlük aktiviteleriniz için muhteşem bir tamamlayıcıdır. Farklı tatlar arayışında olduğunuzda ya da her gün yediklerinizin dışına çıkmak istediğinizde, canınızın şekerleme veya tatlı bir şeyler çekmesi çok normaldir.

Ancak şekerli yiyecekler yemenizin vücudunuza bir yararı yoktur çünkü vitamin veya mineral içermezler, yalnızca sizi kaloriye boğarlar. Aksine sağlığınız için zararlı olabilirler, hatta diyabete bile yol açabilirler.

Bu yüzden şekerli yiyecekler yerine sert kabuklu yemişler yemenizi tavsiye ediyoruz. Leziz olmalarının yanı sıra çok sağlıklıdırlar, çok az miktarda şeker içerirler, mineral ile lif yönünden zengindirler ve yüksek miktarda potasyum içerdiklerinden vücudu düzenlerler.

Çikolata

Chocolate-1

Günlük rutin işlerinizin arasında bir parça çikolatanın keyfini çıkartmak kadar zevkli bir şey yoktur fakat çikolatanın size sağladığı tek fayda bu zevk değil. Yapılan araştırmalara göre şifalı besin çikolata, kan pıhtılaşmasını önleyebiliyor ve kalp hastalığına yakalanma riskini azaltabiliyor. Diğer bir deyişle, kalp krizi riskini azaltıyor.

Bu yüzden en iyisi organik bitter çikolatalardan yemeniz çünkü bu çikolatalar doğaldır ve ekstra şeker ile süt içermez.

Bu yazımıza da bir göz atın: Yeşil Muzun Muhtemelen Bilmediğiniz 6 Faydası

Domates

tomato-juice

Domatesin çok özel bir faydası vardır: cildinizi temizlemek için birebirdir. Ayrıca bunun yanı sıra domates yemenin sağlığa olan birçok yararı keşfedildi ve böylece bu meyveye karşı olan önyargılar yıkılmış oldu.

Domatesin kandaki etkisi çok büyüktür. İçerdiği K vitamini kanamayı önlemeye yardımcı olur. Kanı arındırır ve temizler. Ayrıca sindirim kanalında besinlerin mayalanmasını sağlayarak metabolizmayı hızlandırır. Domates kabızlık giderici işlevi görebilir ve obeziteyle ve karaciğer bozukluklarıyla savaşmada etkilidir.

Nasıl Tüketilir?

Tercihen doğal (çiğ) domatesleri tüketin ve yemeklerinizde kullanmaya çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gómez-Juaristi, M., González-Torres, L., Bravo, L., Vaquero, M.P., Bastida, S. y Sánchez-Muniz, F.J. Efectos beneficiosos del chocolate en la salud cardiovascular. Nutr Hosp. 2011; 26(2): 289 – 292
  • López León, R. y Ureña Solís, J. Propiedades antioxidantes de los frutos secos y la disminución del colesterol total y LDL- colesterol. Rev Costarr Salud Pública 2012; 21(2): 87-91
  • Navarro-González, I. y Periago, M.J. El tomate, ¿alimento saludable y/o funcional? Rev Esp Nutr Hum Diet. 2016; 20(4).
  • Ramírez-Concepción, H.R., Castro-Velasco, L.N. y Martínez-Santiago, E. Efectos Terapéuticos del Ajo
    (Allium Sativum). Salud y Administración, 2016; 3(8): 39 – 47.
  • Ruiz, N.A. Efectos beneficiosos de una dieta rica en granos enteros. Rev Chil Nutr. 2005; 32(3)

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.