Gazlı İçecekler Dişlerin Düşmanıdır

Gazlı İçecekler Dişlerin Düşmanıdır

Son Güncelleme: 11 Mart, 2019

Gazlı içecekler ve sodalar çok lezzetli olsalar da sağlığımıza bir hayli zararlı olabilirler. Bu içecekler şekerli olsalar da, olmasalar da, diş sağlığını tehdit etmektedirler. Yapılan son araştırmalarda bu meşrubat türü incelemeye alındı ve dişlere en az bazı yasadışı uyuşturucular kadar zarar verdiği ortaya çıktı.

Gazlı içecekler neden bu kadar zararlı?

Bu yazıda sizlere, gazlı içeceklerin ve bazı yiyeceklerin zararlarından bahsedeceğiz. Bunlardan uzak durarak daha sağlıklı dişlere sahip olmanız mümkün.

Açıkçası, her türlü gazlı içeceğin tüketimini azaltmanız için birçok neden var. Hem de bunların çoğu göz ardı edilemeyecek kadar önemli. Örneğin:

  • Gazlı içecekler çok fazla şeker içerirler. Hepimizin bildiği gibi şeker, vücudumuza kalori depolayan ama bir tane bile besleyici değeri olmayan bir maddedir.
  • Bu içeceklerin tüketimi, 2. tip diyabete davetiye çıkarabilir.
  • Ayrıca depresyon gibi farklı hastalıklara da neden olabilmektedirler.
  • Bel çevresinde aşırı yağlanmaya neden olurlar.
  • Kandaki trigliserit ve kötü kolesterol değerlerini arttırırlar.
  • Tansiyonu yükseltirler.

Yukarıda saydığımız tüm bu sağlık sorunları dahil olmak üzere daha birçok rahatsızlık, gazlı içeceklerin aşırı tüketimi ile nedeniyle tetiklenebilir.

Peki ya şekersiz ”diyet” içecekler?

Bu tür gazlı içecekler şeker ile tatlandırılmış olmasalar da diş yüzeyine zarar veren sitrik asit ve fosforik asit içerirler. Bu asitler dişlerde lekelenmeye, oyuklara ve çok ciddi noktalara varabilecek diğer diş hastalıklarına yol açabilir.

Uzman diş hekimleri tarafından yürütülen araştırmalar sonucunda ortaya çıkan sonuçlar gösteriyor ki bazı durumlarda, bu içeceklerin aşırı tüketiminin dişler üzerindeki etkisi kokain, metamfetamin gibi yasadışı uyuşturucuların etkisiyle aynı düzeyde.

Araştırma kapsamında, daha 30 yaşında bile olmayan bir kadın incelendi. Beş yıl boyunca hemen her gün gazlı içecek tüketmiş olan bu kadının dişlerindeki hasar, düzenli kokain kullanan bir hastanınki ile aynıydı.

Bu hasarın kaynağı, gazlı içeceklerde bulunan asitler olmakla birlikte hasarın boyutu tüketim miktarı ve sıklığına göre değişmektedir. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var; bazı sporcu içecekleri de bu asitleri içermekte ve diş sağlığını aynı şekilde olumsuz etkilemektedir.

gazlı içecekler ve diş sağlığı

Herkesi güzel gösterecek güzel bir gülüşe giden yolun diş sağlığından geçtiğini unutmayın. Sindirimin ağızda başladığını ve ağız sağlığını bozacak her türlü alışkanlıktan kaçınmanız gerektiğini hatırlatırız.

Diş sağlığınıza iyi gelecek alışkanlıklar edinmeye özen gösterin. Dişlerinizi günde üç veya dört kez fırçalayın. İyi bir fırça ve diş macununun yanında, ağız yıkama suyunu da ihmal etmeyin. Günde en az iki kez diş ipi kullanın. Son olarak, her altı ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmeyi unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.