Enerji İçecekleri Vücudunuza Neler Yapıyor?

11. Bağımlılık yaratmasının yanında, enerji içecekleri kalp atışını da hızlandırır. Sadece bir kutu enerji içeceğinin içinde, altı bardak çaya denk gelen kafein bulunur.
Enerji İçecekleri Vücudunuza Neler Yapıyor?
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Enerji içecekleri son 20 yılda oldukça popüler hale gelse de, vücuda olan etkileri halen tam olarak bilinmemektedir. Örneğin RedBull, sloganı “RedBull kanatlandırır” ile dünyadaki milyonlarca tüketicisine ekstra enerji vadediyor. İnsanlar uzun bir iş gününden sonra veya sınavlara çalışmadan önce bu içecekle enerji kazanacaklarına inanıyor.

Bu içeceğin asıl amacı, vücut enerjiye ihtiyaç duyduğunda bu süreyi uzatmaktır. Ancak son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar bu içeceğin vücutta bazı değişimlere yol açabileceğini ortaya koydu. Örneğin enerji içeceği içmek kalp ve damar hastalıklarına neden olabiliyor.

Enerji içecekleri sağlığınız için neden zararlıdır?

kalp ve iskelet

Enerji içecekleri yüksek miktarda kafein içerir. Ortalama bir kutu enerji içeceğinde 4 bardak kahveye denk gelecek miktarda kafein bulunur. Bir kutu enerji içeceği (300 mg) sırasıyla iki adet espressoya, dört kutu kolaya ve 6 bardak çaya denktir. Enerji içeceklerinin içinde kafein, amino asit, karbonhidrat, vitamin ve bazı durumlarda da ginseng ve guarana gibi bitkilerin özleri bulunmaktadır.

Sağlıklı bir birey günde 100 ile 300 mg arası kafeini sindirebilir; bu oran en fazla 400 mg olabilir. Uzmanlar bu belirtilen dozajın alkol gibi maddelerle karıştırılmadığı sürece herhangi bir sağlık problemine yol açmayacağını söylüyor.

Ancak enerji içeceklerinin aşırı tüketimi aşağıdaki yan etkilere yol açabilir:

  • Taşikardi
  • Kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon
  • Uykusuzluk
  • Sinir
  • Motor koordinasyonların işlevinde eksiklik

Tüm bunlara ek olarak, asıl tehlikeli olan kafeinin diğer maddelerle karıştırılarak tüketilmesidir. Bu içecekler aynı zamanda bağımlılık da yapabilir; düzenli olarak tüketen bir kişi, bir noktadan sonra tek bir kutu içecekle yetinmemeye başlar böylelikle gün içinde içilen miktar artmış olur.

Bazı ülkeler enerji içeceği satışını yasakladı

Ortalama 3.5 milyon kutu RedBull dünya çapında 143 ülkede satılıyor. Ancak bu içeceğin kanıtlanmış olan olumsuz etkileri farklı ülkelerdeki uzmanları endişelendirmiş durumda. Bugün bu içecekler Norveç, Danimarka ve Uruguay’da yasaklıdır.

Kuveyt’te iki squash oyuncusunun bu içecekleri içtikten sonra kalp krizi geçirip ölmelerinin ardından, 16 yaşın altındakilere bu enerji içeceğinin satışı yasaklandı.

Enerji içeceklerinin tehlikeleri nelerdir?

kola ve enerji içecekleri

Enerji içeceklerinin tam olarak ne kadar tehlikeli olduğunu anlamak için yapılan çalışmalar halen sürüyor. Ancak şimdilik şu gerçekleri biliyoruz:

  • Yoğun fiziksel egzersizin ardından içilmemelidir, çünkü yoğun egzersizler kalp atışını hızlandırır ve bu içeceğin tüketilmesi kalp krizine yol açabilir.
  • Bu içecekler vücudunuza su sağlamaz. Kafeinin idrar söktürücü etkisi bu durumda dehidrasyon riskini iyice arttırır. 
  • İçeriğindeki bileşenler yüksek oranda kanı incelten maddelerden oluştuğu için, aşırı tüketilmesi beyin kanamasına sebep olabilir.
  • RedBull’u diğer enerji içecekleriyle veya alkol ile karıştırmak ölümcül olabilir; çünkü bu durumda direkt olarak karaciğeriniz hasar görür.
  • Günde bir kutu enerji içeceği içmek, geri dönüşü olmayan sinirsel bozukluklara yol açabilir.
  • Hamileler, kardiyovasküler problemleri olanlar, kronik halsizlik sendromu olanlar, kafein hassasiyeti ve pıhtılaşma sorunu olanlar enerji içeceklerinden kesinlikle uzak durmalıdır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.