Gebelikte Flebit: Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte flebit hormonal ve anatomik değişiklikler bu hastalığın gelişimini desteklediğinden çok yaygındır.
Gebelikte Flebit: Belirtileri ve Tedavisi
Leidy Mora Molina

tarafından incelendi ve onaylandı. hemşire Leidy Mora Molina.

Tarafından yazılmıştır Edith Sánchez

Son Güncelleme: 30 Ekim, 2023

Gebelikte flebit yaygın bir sorundur. Çoğu durumda, kadınların damarlarında, 20 ila 25 yaşları arasında, ancak hamile olmadıklarında değişiklikler olur. Ancak bunlar her zaman görülmediği için bazen hamilelik sırasında tespit edilebilir.

Mesele şu ki, bu durumun ciddi sonuçları olabilir. Gebelikte flebit, tromboz ve hatta pulmoner emboli gibi komplikasyonları önlemek için zamanında tedavi edilmelidir.

Flebit nedir?

Flebit, damarların iltihaplanmasıdır. Veya daha doğrusu bir damarın duvarlarının

Bazen bu, aynı bölgede bir pıhtı oluşumu ile ilişkilendirilir. Bu gibi durumlarda tromboflebitten bahsediyoruz.

Dolaşım ayaklardan kalbe doğru olduğu için en sık bu sorun bacaklarda görülür. Uzun süreli hareketsizlik de tetikleyici bir faktördür.

Bu hastalığı geliştirmek için ana risk faktörleri hamilelik, ileri yaş, kontraseptif kullanımı ve aşırı kilodur. En büyük risk, bir trombüsün oluşabilmesi ve pulmoner emboliye yol açabilmesidir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Varis Ağrısını Gidermeye Yardımcı İpuçları

Hamilelikte flebit

Gebelikte flebit, gebeliğin kendisinin kanda daha fazla pıhtılaşmaya neden olması nedeniyle yaygındır. Ayrıca hamile kadının vücudu daha fazla trombosit üretir. Bu, daha fazla kan pıhtılaşması riskine yol açar.

Öte yandan uterusun büyümesi venöz dönüşü sıkıştıran ve normal dolaşımı engelleyen bir faktördür. Dinlenmeye ihtiyacı olan annelerde gebelikte flebit riski daha fazladır.

Bozukluk 2 tip olabilir:

  • Yüzeysel: Derinin hemen altında yer alıyorsa. Nadiren tehlikelidir.
  • Derin: Daha derin, daha büyük çaplı damarlarda oluşuyorsa. Bu, içerdiği tehlike nedeniyle tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir. Aynı zamanda derin ven trombozu olarak da bilinir.
Bir kan pıhtısı.
Kan dolaşımında dolaşan pıhtılara emboli denir. Hayati organları etkilediklerinde tıbbi bir acil durum yaratırlar.

Belirtiler

Hamilelikte flebit belirtileri, durumun yüzeysel veya derin olmasına bağlı olarak değişir. Yüzeysel flebit durumunda, ana belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Palpasyonla tespit edilebilen ven hacminde artış
  • Derinin kızarması (eritem)
  • Bölgede ağrı ve ısı
  • Ateş

Gebelikte flebit derin ise belirtiler şu şekildedir:

  • Etkilenen bölgede soluk veya siyanotik (mavimsi) cilt
  • Bacakta şişlik (ödem)
  • Taşikardi
  • Zonklayan bir ağrı
  • Ateş

Çoğu zaman, hamilelikte flebit semptom oluşturmaz. Aynı şekilde, bu semptomların yoğunluğu her zaman durumun sonucunu tahmin etmeyi mümkün kılmaz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Flebit (Ven Enflamasyonu): Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte flebit tedavisi

Gebelikte flebit tedavisinin temel amacı oluşan pıhtıyı eritmek ve yeni pıhtı oluşumunu engellemektir. Düşük moleküler ağırlıklı heparin (LMWH) genellikle enjekte edilir. Gebe kadınlarda varfarin gibi diğer ilaçlardan kaçınılmalıdır.

Flebit yüzeysel ise, genellikle 6 hafta boyunca günlük bir DMAH enjeksiyonu reçete edilir. Derin ise, tedavi 12 hafta veya daha fazla uzatılır.

Aspirin gibi nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar kontrendikedir. Fetusta kanama veya malformasyon riski oluştururlar.

Birkaç takip Doppler ultrasonu önerilir. Evrimi izlemek için neredeyse her 15 günde bir yapılırlar. Ek olarak, doktor tip 3 kompresyon çoraplarını reçete eder.

Bu önlemleri uyguladıktan sonra yeni pıhtılar ortaya çıkarsa ameliyat gerekli olacaktır. Bu, renal damarların ötesinde, inferior vena kavaya bir filtre yerleştirmekten oluşur. Bu önlem pıhtıların hayati organlara ulaşmasını engeller.

Doppler ultrason
Doppler ultrason, vücudun farklı bölgelerindeki kan akışının renkli olarak görüntülenmesini sağlar.

İzlenecek ipuçları ve öneriler

Hamilelikte flebiti önlemeye yardımcı olan bazı basit önlemler vardır. Birincisi, hamilelik sırasında aktif kalmaktır.

Günde 20 dakikalık bir yürüyüş veya yüzme yeterlidir.

Diğer uygun önlemler aşağıdaki gibidir:

  • Düz ayakkabılar veya yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin. Baldırdaki kan dolaşımını desteklemek için ayakkabıların 4 santimetrelik bir topuğu olması önerilir.
  • Sol tarafta uyu. Bu, pelvis ve bacaklardaki tüm damarları etkileyen inferior vena kavanın dekompresyonuna yardımcı olur.
  • Uzun yolculuklarda kompresyon çorapları giyin. Ayrıca dolaşımı etkinleştirmek için her 2 saatte bir ayağa kalkın.

Hamilelikte flebit, doğum yaparken hafife alınmamalıdır. Aslında çoğu trombüs doğum sonrası dönemde gelişir ve risk 6. haftada en yüksektir.

Hamile bir kadın bacağında kramp benzeri bir ağrı hissederse ve bu ağrı geçmiyorsa, özellikle kızarıklık, şişlik veya ısı varsa hemen bir doktora görünmelidir. Hamilelikte flebit ciddi bir durumdur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ortiz, P., Javier, J. J., & Carvalho, R. (2013). Patología del sistema venoso superficial. Tromboflebitis, cuando anticoagular. Revisión del tema. Revisión de protocolos de tratamientos. Biomedicina, 8(3), 16-23.
  • Gil, D. (2007). Embolia pulmonar. Rev. Méd. Clín. Condes, 103-109.
  • Minetti, A., Haberstich, R., Feugeas, O., & Langer, B. (2007). Accidentes tromboembólicos venosos y embarazo. EMC-Ginecología-Obstetricia, 43(4), 1-13.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.