İyot: Gerekli Bir Mineral

İyot: Gerekli Bir Mineral

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Bü mineral vücudunuzun temel ihtiyaçlarındandır. Aslına bakılırsa, bir çok araştırmaya göre, vücut tarafından salgılanmadığı için ve direkt olarak gıdalardan geldiğinden dolayı, dünyanın her bir yanından bir çok insan iyot eksikliği yaşamaya meyillidir.

Sorun aynı zamanda, büyük endüstrilerin ürünlerine eklemediği sürece, iyotlu tuz gibi gıdaların içinde çok az miktarda bulunmasından kaynaklanıyor. Ama genel olarak, iyotun büyük kısmı okyanusta, özellikle yosunda bulunur.

İnsan vücudu için temel bir mineral olan iyot, bağırsak yolu tarafından emilir ve kan dolaşımı yoluyla hormon salgılamak için depolandığı tiroid bezlerine taşınır. Sağlıklı bir iyot seviyesi, yağ yakmanıza yardımcı olur, guatrı ve tiroid problemlerinin önüne geçer. Fakat, biz daha derine ineceğiz.

İyotun Faydaları

  • Tiroid hormonunu, başka bir deyişle troksini dengede tutmak için vücudunuzda iyi seviyede bu mineralden bulundurmanız çok önemlidir. Bu hormon, sizin guatr ya da hipertrioide yakalanmanıza engel olur.
  • Metabolizmanın uygun işleyişine (örneğin çocuklardaki büyüme ya da sinir sisteminin normal işleyişi gibi) katkıda bulunur.
  • Karbonhidrat ve kolesterol üretimi için gereklidir.
  • Size enerji verir ve hücre sağlığı için temeldir.
  • Aşırı yağı eritir.
  • Sayesinde tırnaklarınız, saçınız ve dişleriniz güçlü ve sağlıklı kalır.
  • Yaraları dezenfekte etmek amacıyla haricen de olsa kullanmak normaldir. Ayrıca, içilebilir tabletler halinde içme suyuna koymak da yaygındır.

İyot Eksikliği Semptomları

Vücudunuzdaki iyot seviyesini düşük tutmak aşağıdaki semptomlara sebep olabilir:

  • Guatr
  • Hipertiroit
  • Üşümeye yatkınlık
  • Halsizlik, eklem ağrısı
  • Uykusuzluk
  • Kuru saç ve cilt
  • Kabızlık
  • Kretinizm: Fiziksel ve mental gelişmenin sekteye uğradığı bir çocukluk dönemi hastalığı

Bu minerali nereden edinebilirim?

Balık ve Deniz Ürünleri

somon balığı

Deniz, doğal bir iyot bankasıdır. Bu yüzden haftada en az 3 kez balık ve ya deniz ürünü tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bu besinler, hepsi sağlığınız için çok yararlı olan B kompleks, A, D, E vitaminlerini ve omega 3 gibi yağ asitlerini içeriyor.

Somon balığı, ringa balığı, karides, sazan, midye ve dil balığı yemeniz harika olur.

Sebzeler

pancar suyu

Yosunu bir sebze olarak görmeye alışkın olmayabilirsiniz ama muhteşem bir iyot kaynağıdır ve arada sırada beslenmenize eklemeniz son derece yararınıza olacaktır.

Yosunun yanı sıra, soğan, pancar, pazı otu, ıspanak, salatalık, taze fasulye, su teresi ve sarımsak da tavsiye edilir. Bu besinler iyot bakımından zengin olmanın yanında anti-bakteriyel özelliklere de sahiplerdir.

Peynir

peynir çeşitleri

Bazı peynir çeşitleri de iyot bakımından zengin kaynaklardır. Örneğin çedar peyniri: Eğer 100 gram yerseniz, 39 mg edinirsiniz. Yağlı Manchego peyniri: 100 gramı size 34 mg verir. Yarı tuzlanmış manchego peyniri de, taze machego da 34 mg barındırır.

Tahıllar

tahıl ürünleri

En yaygın tahılların çoğu, örneğin; pirinç, buğday ve çavdar, iyot bakımından zengindir. Eğer 100 gram mısır unu yerseniz, 80 mg iyot elde edersiniz.

İyot Hakkında Uyarılar

Ekstra iyota ihtiyacınız olup olmadığını söyleyebilecek kişinin her zaman doktorunuz olması gerektiğini aklınızda tutmanız iyi olacaktır. Yani; her gün yosun yemeye ya da yediğiniz iyotlu tuz miktarını arttırmaya kesinlikle başlamamalısınız. Yüksek miktarda alındığında vücudunuz için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Örneğin, hipertirode olan dayanıklılığınızı düşürebilir. Ayrıca, manik-depresif bozukluklarınkl tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi bazı ilaçlar iyotla karıştırılamaz. Eğer herhangi bir endişeniz varsa, her zaman doktorunuza başvurmalısınız. Her durumda, sebzelere, meyvelere ve tahıllara dayanan dengeli bir diyet her zaman sağlığınız için faydalı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.