Kabızlıkla Savaşmak Neden Önemli?

Kabızlık zararlı maddelerin vücuttan atılmasını zorlaştırır. Bu toksinler ve zehirler bağırsak duvarlarından kana geçebilir ve ciddi hastalıklara sebep olabilir.
Kabızlıkla Savaşmak Neden Önemli?
Karla Henríquez

Yazan ve doğrulayan Doktor Karla Henríquez.

Son Güncelleme: 10 Mart, 2019

Günde kaç kez tuvalete çıkıyorsunuz? Aslında her öğün için bir kez tuvalete gitmemiz gerektiğini biliyor musunuz? Ancak, günde bir kez tuvalete çıkmanın normal olduğunu düşünsek de, aslında durum böyle değil. Kabızlıkla savaşmak ne kadar önemli öğrenmek için okumaya devam edin. Aynı zamanda doğal öneriler de bulacaksınız.

Bu makalede kabızlık hakkındaki gerçekleri ve kabızlıkla savaşmak için var olan tedavi yöntemlerini öğrenebilirsiniz, aynı zamanda kabızlıktan kaçınmak için tüketebileceğiniz doğal yiyecekleri ve takviyeleri de sunacağız.

Kabız olduğumuzda ne olur?

Düzenli veya yer yer kabızlık sıkıntısı yaşıyorsanız (stres, beslenme değişikliği), dışarı atılamayan dışkı parçaları biriktikçe bakteri oluşumu artar. Bazı bakteriler dengelidir ancak oran arttıkça ve kalıntılar fermente olup çürüdükçe aşağıdaki sağlık problemlerini yaşayabilirsiniz. 

Toksin emilimi

Kolon, besleyici öğelerin kan dolaşımına transfer edildiği bölgedir. Ne yazık ki kabız olduğumuzda zararlı maddeler bağırsak duvarlarından kana karışır ve toksinler ile zehirler vücutta dolaşmaya başlar. Vücut zamanla zehirlenir ve dejeneratif ve kronik hastalıklar oluşabilir (kist, iltihaplanma, tümör, eklem sorunları, cilt sorunları, karaciğer ve böbreklere aşırı yüklenme… )

yoga yaparak kabızlıkla savaşmak

Parazitlerin yaygınlaşması

Bağırsak parazitleri bağırsaklarda aşırı toksin birikiminden dolayı oluşur. En çok bilineni Candida, genel tipleri lamblia, yuvarlak kurt ve bağırsak kurdudur. Bunlar şu belirtileri gösterir: 

  • Yeme bozuklukları (aşırı iştah veya iştahsızlık)
  • Şişkin gözler
  • Anksiyete ve sinir bozukluğu
  • Burnun ucunda, gözlerde ve anüste kaşıntı
  • Büyümüş göz bebekleri
  • Kötüleşen bağırsak hareketleri (kabızlık, ishal)
  • Nedensiz yere uykusuzluk
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
göz bebeği

Bağırsak duvarlarının şişmesi

Son dönemlerde kabızlık çekmiyorsanız, endişelenmenize gerek yok. Ancak, eğer uzun süre kabızlık sorunu yaşıyorsanız, buna son vermeliyiz. Çünkü bağırsak duvarında oluşan şişkinlik büyüyebilir ve hatta tıbbi ilaçlar veya sinameki gibi doğal rahatlatıcılar kullanıyorsanız durum kötüleşebilir. 

Bağırsak duvarları ayrıca bağışıklık sistemine bağlıdır, dolayısıyla bağırsaklar etkilendiğinde soğuk algınlığı, grip, alerji gibi durumları deneyimleyebilirsiniz. 

Peki… kaç kere?

Günde 3 öğün yiyorsanız 3 kere düzenli tuvalete çıkıyor olmanız gerek. Bu bazı insanlar için inanılmaz, ama en azından iki kere olduğunda bağırsaklarınızın düzenli çalıştığına emin olabilirsiniz. Bu sayı ayrıca ne kadar dışkı ürettiğimize de bağlıdır. 

Dışkınız nasıl görünmeli?

Bağırsak hareketlerinizin yanı sıra dikkat etmeniz gereken faktörler: 

  • Koku: Aşırı kokmamalı. Eğer aşırı koku varsa, bu yediğimiz yiyeceklerin sindirilemeyenlerinin fermente olduğu veya çürüdüğünün göstergesi olabilir. Ayrıca elbette daha güçlü bir koku veren yiyecekler de var: soğan veya lahana gibi.
  • Doku: Dokusu normal olmalı. Kabızlıkta görüldüğü gibi aşırı kuru olmamalı ve vejeteryan diyetlerde görüldüğü gibi aşırı yumuşak olmamalı. 
  • Renk: Renk orta kahverengi olmalı, ama biliyorsunuz ki pancar veya yeşil sebzeler dışkının rengini değiştirebilir. 
  • Suda yüzüyor mu? Bazı dışkılar tuvalette yüzer, ama bunun en genel sebebi bağırsaklardaki gaz veya yağların yeterince emilmemesi. İlk olarak daha iyi çiğnemelisiniz, mide gazına sebep olan yiyeceklerden uzak durmalısınız ve hassas olduğunuz yiyecekleri yememelisiniz. İkincisi, yağların emilimi karaciğer ve safra kesesine bağlıdır, dolayısıyla bu organlara yardım etmek için peygamber dikeni, karahindiba, boldo gibi tıbbi bitkiler almalısınız.  

Bağırsak hareketleriniz size sıkıntı vermemeli ve zorluk yaşamadan bağırsaklarınızı boşaltabilmelisiniz. Kabızlıkla savaşmak için var olan herhangi bir tedavi yöntemini uygulamadan önce doktorunuza başvurun.

Fotoğraflar: relaxingmusic, Mukleman

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.