Etkili Bir Şekilde Tuvalet Temizliği için İpuçları
Tuvalet temizliği bazen can sıkıcı bir görev olabilir. Temizliğe ayırmamız gereken zamanın dışında aldığımız sonuçların çoğu zaman gösterdiğimiz çabaya değmediğini görürüz. Ancak, bu muhtemelen doğru yöntemleri kullanmadığınız için böyle olmuştur.
Güçlü kimyasallar tuvalet temizliği için en iyi seçenek değildir, ne de olsa çoğu zararlı maddelerle doludur. Temizlik yaparken bu maddeler uçarak havaya karışır ve sağlığınızı etkileyebilir. Bu yüzden daha az sert kimyasallar içeren ürünleri tercih etmenin yanı sıra bunları kullanırken gerekli önlemleri de almanız gerekir.
Ancak, tamamen güvenli bazı doğal yöntemler de vardır. En iyi tarafı da bunların oldukça etkili olmasıdır. Bu sebeple, muhteşem sonuçlar almak için doğal yöntemlere geçme zahmetine değer.
Tuvalet temizliği: klozetten başlayın
Tuvalet bakterilerin en fazla biriktiği yerdir. Bu yüzden günlük olarak temizlenmelidir. Eğer bunu yapmaya vaktiniz yoksa en azından her gün klozete biraz tuvalet temizleyicisi fışkırtabilirsiniz.
Klozetin iç kısmı klor içeren bir dezenfektan ile temizlenmelidir. Bunu yaparken yüz maskesi takmak ve eldiven giymek çok önemlidir. Tek yapmanız gereken klozetin içine biraz dezenfektan döküp etki etmesi için birkaç dakika boyunca bekletmektir. Daha sonra bir fırça yardımıyla ovalayın ve sifonu çekin.
Eğer lekeler ya da başka birikintiler varsa kullanılacak en iyi şey sıvı sirkedir. Eşit ölçüde su ile sirkeyi karıştırın ve daha sonra gereken yerlere dökün. 10 dakika boyunca nüfuz etmesini bekleyin ve sifonu çekin.
Aynı etkiyi elde etmek için ayrıca kola da kullanabilirsiniz. Sadece klozete dökün ve 30 dakika beklettikten sonra ovalayın. Daha sonra bu işlemi tekrar edin. Bu tür içecekler boruların temizlenmesine de yardımcı olur.
Şu da ilginizi çekebilir: Beyaz Sirke ile Temizlememeniz Gereken 6 Şey
Küvet ve lavabo
Küvet de lekelerin ve kalıntıların biriktiği bir başka yerdir. Sirke bu durum için de son derece etkili bir öneridir. Lekelerin üzerine sünger ile uygulayın ve birkaç dakika etki etmesini bekledikten sonra suyla yıkayın. Bunun yanı sıra sirkeyle ıslatılmış kağıt havlu da kullanabilirsiniz.
Lekelerin üzerine koyup 15 dakika bekletin ve aldıktan sonra suyla yıkayın. Lavaboda ise musluklar ile gidere özellikle dikkat etmeniz gerekir. En iyisi bir fırça kullanmak olacaktır. Bu kısımları haftada en az bir defa içten dışa iyice temizleyin. Böylece hiçbir zaman tıkanıklık yaşamazsınız.
Duş ve fayanslar
Duşta yaşanan başlıca güçlük kalsiyum ya da kireç tortusunun birikmesidir. Bu durumda cevap yine sirkedir. Sadece eşit miktarda su ile sirkeyi bir sprey şişesine koyun. Daha sonra duşun tüm metal kısımlarına bu karışımı sıkın. Son olarak, kuru bir bezle tüm yüzeyleri temizleyin.
Aynı karışımı fayanslar için de kullanabilirsiniz. Tuz, kireç ya da leke olan yerlere karışımı sıkın ve 5 dakika beklettikten sonra temizleyin. Bazen fayansların arası beyaz olmak yerine kirli bir görüntüye sahiptir. Bunun sebebi tozların ve kirlerin bu kısımlarda birikmiş olmasıdır.
Fayans aralarını temizlemek için verebileceğimiz en iyi tavsiye potasyum hidroksit ile suyu karıştırmaktır. Eşit miktarda karıştırın ve fayans aralarını bir diş fırçası yardımıyla temzileyin.
Bu yazımıza da bir göz atın: Karbonatla Ev Temizlemenin 12 Yolu
Tuvaletteki küfleri temizlemek
Tuvalet temizliği sırasında yerler, kapı ve köşeler gibi birçok farklı bölgede birikebilen küfleri de unutmayın. Bunun için en iyi çözüm olarak eşit ölçülerde çamaşır suyu, ılık su ve sabun karışımı kullanın.
Bu karışımı sprey şişesine döktükten sonra küflenme gördüğünüz her alana sıkın. Daha sonra eski bir havlu geçirdiğiniz bir süpürge yardımıyla bu bölgeleri temizleyin. Eğer halıda küf gördüyseniz bu karışımı üzerine dökün, birkaç dakika bekletin ve iyice ovalayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- NCBI. (2000). Antimicrobial activity of home disinfectants and natural products against potential human pathogens. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10656352
- Reader’s Digest. The Germiest Spots in Your Bathroom (Hint: Your Toilet Isn’t #1). https://www.rd.com/home/cleaning-organizing/most-germs-bathroom/
- American Society for Microbiology. Acetic Acid, the Active Component of Vinegar, Is an Effective Tuberculocidal Disinfectant. https://mbio.asm.org/content/5/2/e00013-14