Kanserojen Besinler: Bu 7 Gıdadan Uzak Durun

Kanserojen Besinler: Bu 7 Gıdadan Uzak Durun

Son Güncelleme: 12 Nisan, 2019

Beslenme, sağlık durumumuzu küçümsenemeyecek boyutta etkiler. Birçok sağlıklı besin, vücudu hastalıklara karşı korur ve faydalıdır. Ancak kanserojen besinler çok ciddi hastalıklara yol açabilir.

Kanserojen besinler birçok beslenme düzeninde yer almaktadır ve çoğu insan bu besinlerin, her tükettiğimizde sağlığımıza verdiği zarardan bihaberdir. Bu yazımızda, bir an önce yemeyi kesmeniz gereken 7 yiyeceği açıklayacağız.

Mikrodalga Fırında Yapılan Patlamış Mısır

Mikrodalga fırında patlatmak için hazırlanmış mısırların paketinde fırında pişirme sırasında perflorooktanik asit üreten tehlikeli maddeler yer almaktadır.

Çözüm?

Eğer film izlerken patlamış mısır yemeye bayılanlardansanız organik mısır ve ayçiçek yağıyla evde patlatmaya özen gösterin. Hem sağlıklı, hem ekonomik, hem de hazırlanması çok kolay!

Kurutulmuş Et

Protein kaynağı olmasından ötürü, kurutulmuş et geçtiğimiz senelerde sağlıklı bir abur cubur olarak desteklendi. Ancak çeşitli araştırmalar gösteriyor ki bu tipteki etler içlerinde nitrit barındırıyor ve nitritin de kansere sebep olduğu biliniyor. Nitrit, eti aylarca rafta taze göstermeye yarayan bir maddedir.

Çözüm?

Kurutulmuş etlerden uzak durun ve sadece otla beslenen büyükbaş hayvanların etlerini yemeyi tercih edin.

Konserve Yiyecekler

kanserojen besinler

Birçok araştırma, konserve yiyeceklerin, konservenin kaplamasında bulunan bisfenol-A (BPA) sebebiyle kanserojen olduğunu gösteriyor.

Çözüm?

Konserve yiyecek tüketiminizi azaltın ve içinde BPA yoktur ibaresini gördüğünüz konserveleri almaya çalışın.

Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar

Genetiği değiştirilmiş gıdaların içindeki tarım ürünleri yetiştirme sırasında ot öldürücüler ve tarım ilaçlarına maruz kalıyor, bu da tüketici fark etmeden ürünün kalitesini değiştiriyor. Bu gıdalar içlerindeki  kimyasal maddeler nedeniyle kanserojen besinler arasında başı çekiyor.

Çözüm?

Yerel çiftçileri destekleyin ve sadece organik gıdaları satın alın.

Karbonatlı İçecekler

kola

Karbonatlı içecekler sıcak bastığında ve susadığımızda çok hoş geliyor. Fakat bunlar maalesef sağlıklı değil ve kansere sebep olan kimyasallar bir yana, bir bardağında yaklaşık 8 küp şeker içeriyor.

4-metilimidazol, kolaya karakteristik koyu kahverengi rengini veren maddedir. Bu madde de daha önce çok kez kanser ile ilişkilendirilmiştir. Bu içecekler aynı zamanda kanser hücrelerine yardım eden mısır fruktoz şurubu içeriyor.

Çözüm?

Karbonatlı içecekleri içmekten vazgeçip, su veya doğal meyve suları tüketin.

Light veya Diyet Yiyecekler

Çoğu insan yiyeceklerin üzerinde “light” ibaresini gördüğünde bunun daha sağlıklı ve dengeli bir beslenme olacağına inanıyor. Aslında bu yiyeceklerin sadece şeker ve yağ oranı bir miktar daha düşük, bu da kilo kaybı sağlayacak seviyede değil. Hatta bu yiyecekler, kansere sebep olan yapay tatlandırıcıları da içeriyorlar.

Çözüm?

Meyve, sebze ve tahıl bakımından zengin sağlıklı bir beslenme düzeni edinin.

Atıştırmalıklar

tavuk

Açken hızlı bir atıştırmalığı mideye indirmek çok kolay ve bir bakıma da günümüzü kurtarıyor. Fakat, marketlerde satılan kızartılmış atıştırmalıklar, kızartılırken açığa çıkan yüksek ısıdan ötürü kanserojen maddeler içeriyor. Glisidamid olarak bilinen bu kimyasal, metabolizmada kanserojen olan akrilamide dönüşüyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Michałowicz, J. (2014). Bisphenol A – Sources, toxicity and biotransformation. Environmental Toxicology and Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.etap.2014.02.003
  • American Cancer Society, Society, A., & American Cancer Society, I. (2015). Global Cancer Facts & Figures 3rd Edition. American Cancer Society. https://doi.org/10.1002/ijc.27711
  • Smith, T. J. S., Wolfson, J. A., Jiao, D., Crupain, M. J., Rangan, U., Sapkota, A., … Nachman, K. E. (2015). Caramel color in soft drinks and exposure to 4-methylimidazole: A quantitative risk assessment. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0118138

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.