Mikrodalga Kullanmanın Olumsuz Etkileri

Özellikle büyük şehirlerde oldukça popüler olan bu aygıtın evlerde kullanımı hakkında pek çok araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmalar göstermiştir ki mikrodalga fırınları düzenli olarak kullanmak sağlık üzerinde ciddi şekilde zararlı etkilere yol açabilir.
Mikrodalga Kullanmanın Olumsuz Etkileri

Son Güncelleme: 26 Aralık, 2018

Bu yazımızda mikrodalga kullanmanın olumsuz etkilerinin neler olduğunu sizinle paylaşacağız.

Mikrodalga Nasıl Çalışır?

Şüphe yok ki mikrodalga insanlığın en modern buluşlarından birisidir. Sadece bir kaç dakika içerisinde yiyeceklerimizi ısıtmamızı ya da pişirmemizi sağlar. Mikrodalga fırınların kullanımı oldukça kolaydır, normal fırınlardan daha az elektrik harcadıkları için hem zamandan hem de enerjiden tasarruf etmemizi sağlarlar.

Mikrodalga fırınlar, radyo dalgaları gibi uzun dalga radyasyonu kullanan bir tür elektromanyetik enerjiyle çalışırlar. Her mikrodalgada bir magnetron bulunur, bu radyasyonun gıda molekülleriyle 2450 Mhz’de etkileştiği bir tüptür.

Işık gibi ya da radyo dalgaları gibi bir tür elektromanyetik enerji biçimidir. Her fırının içinde, radyasyonun 2450 Mhz’de gıdayı oluşturan moleküllerle etkileştiği bir tüp olan magnetron bulunur. Bu aygıt tarafından yaratılan her dalga her devirde kutubu pozitiften negatife dönüştürür ve saniyede milyonlarca devir yapar.

Bu moleküler sürtünme ısısı ortaya çıkarır, fakat aynı zamanda gıdaların içerisindeki amino asitleri bozarak vücudumuz için zehirli maddelerin ortaya çıkmasına neden olur.

mikrodalga fırın

Mikrodalga fırınları yiyeceklerimizi ısıtmak için kullandığımızda, kanserojenlerin ortaya çıkmasına neden olan moleküler dönüşümlere, besleyici öğelerin (vitamin ve mineraller) biyouyumluluğunda azalmaya, kalori enerjisinde yüzde 60 ila 90 arası kayba ve gıdaların protein içeriklerinde ve serbest radikallerin oluşumunda düşüşe yol açabiliriz.

Mikrodalga Kullanmanın 3 Olumsuz Etkisi

İlk olarak, bu aygıta özgü bir durum aşırı ısınmış sudur. Mikrodalgaya ısıtmak için bir kase su koyduğumuzda, su kaynama noktasına erişir fakat alışık olduğumuz baloncuklar oluşmaz; bu nedenle suyun kaynayıp kaynamadığını anlayamayız.

Bazen de ısıdaki değişiklik nedeniyle fırının kapağını açtığımız anda içindeki kap patlayabilir. Bu durum, ellerde, yüzde ve boyunda yanıklara neden olabilir. Mikrodalgayı su ısıtmak için kullandığımızda, mesela çay veya kahve yapmak için, ya da süt veya et suyu gibi diğer sıvıları ısıttığımızda çok dikkatli olmamız gerekir.

fırın

İkinci olarak, bazı mikrodalga kullanıcılarının kaygılanmasına yol açan özütleme meselesinden bahsedeceğiz. Bazı tür kaplar, içerdikleri plastik bileşimi nedeniyle ısıtıldıkları zaman kimyasallar salgılarlar ve bu kimyasallar gıdalara geçebilir.

Ayrıca, bu kimyasalları hazmetmek kansere yol açabilir. Bu nedenle, mikrodalgada kullanılması önerilmeyen kapları bu fırınlarda kullanmamak çok önemlidir. Eğer bir şeyi mutlaka mikrodalgada ısıtmanız gerekiyorsa en güvenlisi cam tabak kullanmaktır.

Son olarak, daha öncede belirttiğimiz gibi mikrodalgalar gıdaların içeriğini büyük ölçüde değiştirebilir. Hücre yapımı için yaşamsal öneme sahip olan B12 vitamini seviyelerini düşürebilir, ödem önleyici ve kanserle savaşmaya yardımcı flavanoidleri tamamen yok edebilir.

mikrodalga

Mikrodalga Kullanmanın Tehlikeleri

  • Mikrodalgada ısıtılmış ya da pişirilmiş gıdaları her gün tüketmek, bu gıdaların besleyici öğelerinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle uzun vadede kalıcı zarara yol açabilir.
  • İnsan vücudu bilinmeyen ya da mikrodalgada dönüştürülmüş olan maddeleri sindiremez.
  • Hem kadınlarda hem de erkeklerde vücudun hormon üretimi değişebilir ya da durabilir.
  • Sebzelerin içerisindeki mineraller kanserle bağlantısı ortaya konmuş olan serbest radikallere dönüştürülür.
    5-microdalga5
  • Mikrodalgada pişirilen gıdaları tüketmek mide ve bağırsaklardaki kanserli tümörlerin büyüme hızını arttırabilir. Son yıllarda çok fazla kolon kanseri vakası görülmesinin nedenlerinden birisi de budur.
  • Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek, dokulardaki kanserli hücre üretimini hızlandırır.
  • Kan sıvısındaki ve lenf bezlerindeki değişimler nedeniyle bağışıklık sistemimiz zayıflar.
  • Beynin algısal işlevi değişiklik gösterebilir; bu da hafıza kaybına, duygusal dengesizliğe ve konsantrasyon bozukluklarına neden olur.
  • Mikrodalgada, gıdalarda bulunan besinlerin, minerallerin ve vitaminlerin niteliği bozulur ya da değişir. O kadar ki “hiçbir şey yememişiz gibi” olabilir.
  • Mikrodalga kullanmak gıdaların içerdiği antioksidanları %75’e kadar yok edebilir. Bunun nedeni su moleküllerinin elektromanyetik dalgalar nedeniyle titreşmesi sonucunda oluşan içeriden dışarıya sürtünmenin gıdaların kimyasal yapısını bozmasıdır.
    fırın
  • Mikrodalga kullanımı, nezle ve grip gibi çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasıyla ilişkilendirilmiştir.
  • Mikroskop altında bakıldığında, mikrodalgada ısıtılmış olan sebzelerin hücre duvarlarının tamamen çatladığı görülmüştür.
  • Mikrodalgalar elektromanyetik radyasyon yayarlar.
  • Gıdalardan gelen enerji kaybolur.

Anne sütünü mikrodalgada ısıtmak büyük bir hatadır. Anne sütünün mikrodalgada ısıtılması üzerine odaklanan yakın zamanlı bir çalışmaya göre çocuk doktorları, anne sütünü mikrodalgada ısıtmanın güvenli olmadığı konusunda anneleri uyarmaktadırlar.

Elbette ki anne sütünü ocakta ısıtmak da bazı besinlerin kaybolmasına yol açar ancak mikrodalga da ısıtmak çok daha kötüdür. Yukarıda açıkladığımız gibi elektromanyetik dalgalar gıdaların içeriğini değiştirir.

Anne sütünü mikrodalgada ısıtmanın bebekler üzerinde çok ciddi yan etkileri olabilir, vücutlarında gerekli bağışıklık oluşmadığı için daha sık hastalanmalarına yol açabilir.

Unutmayın

Bugünlerde mikrodalga kullanmak oldukça yaygın, fakat unutmayın ki olumsuz yan etkileri hemen görülmemektedir. Arada bir kullandığımız takdirde bize zarar vermeyecektir ancak her şey gibi mikrodalgada hazırlanmış yiyeceklerin aşırı miktarda tüketilmesi de dikkat etmemiz gereken bazı yan etkilere yol açacaktır.

Bu nedenle, bu aygıtı düzenli olarak kullanmaktan vazgeçmenizi ve yalnızca çok gerekli olduğunda kullanmanızı öneririz. Yemeğinizi nasıl ısıtmayı tercih edersiniz – mikrodalgada mı yoksa ocakta mı?

REFERANSLAR/Araştırmalar:

http://www.ecclesia.org/forum/uploads/bondservant/microwaveP.pdf

http://curezone.com/foods/microwave_oven_risk.asp

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/18/microwave-hazards.aspx


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bagirathan, S., Rao, K., Al-Benna, S., & O’Boyle, C. P. (2016). Facial burns from exploding microwaved foods: Case series and review. Burns. https://doi.org/10.1016/j.burns.2015.02.014
  • Hoffman, C. J., & Zabik, M. E. (1985). Effects of microwave cooking/reheating on nutrients and food systems: a review of recent studies. J Am Diet Assoc. https://doi.org/10.1016/j.matlet.2013.04.086
  • Eke, B. C., Jibiri, N. N., Bede, E. N., Anusionwu, B. C., Orji, C. E., & Alisi, C. S. (2017). Effect of ingestion of microwaved foods on serum anti-oxidant enzymes and vitamins of albino rats. Journal of Radiation Research and Applied Sciences. https://doi.org/10.1016/j.jrras.2017.03.001

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.