Kanserojen Özelliğe Sahip Gıdalar

Beslenme alışkanlıkları, tümörlerin oluşumu sebeplerinin %35'ini kapsar. İşlenmiş unlar, ilerleyen göğüs kanseri riskinizi %220 oranında arttırabilir.
Kanserojen Özelliğe Sahip Gıdalar

Son Güncelleme: 15 Kasım, 2018

Hangi gıdaların kanser oluşumuna ve ilerlemesine sebep olduğu henüz çok net olmasa da, araştırmalar bazı gıdaların bu hastalığa doğrudan sebep olabildiğini gösteriyor. Her insanın vücut yapısı farklı olsa da, araştırmacılar kanserojen özelliğe sahip bazı gıdalar olduğunu ortaya koymuştur.

Tümör vakalarının %35’inin beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığı bilinmekte. Araştırmaların işaret ettiği kanserojen gıdalar şunlardır:

İşlenmiş Etler

kolon kanseri

Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etler içeriklerinde kimyasal koruyucular, suni boyalar, yüksek oranda yağ ve tuz barındırdıklarından taze ve lezzetli görünürler. Bu tarz yiyeceklerde bulunan sodyum nitrat, sodyum nitrit gibi kimyasallar, kolon kanseri riskini büyük oranda arttırmaktadırlar.

İşlenmiş Beyaz Un

Cancer Epidemiology tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre (Mile Markers and Prevention); işlenmiş karbonhidratların sıklıkla tüketilmesi, kanser oluşum riskinizi %220 oranında arttırmaktadır.

Sebebi ise, glisemik değeri yüksek besinlerin, kan şeker seviyesini hızlıca arttırarak vücudunuzda bulunan kanser hücrelerinin doğrudan büyüme ve yayılmalarına olanak sağlamasıdır.

İşlenmiş Şekerler

işlenmis şeker

İşlenmiş un gibi işlenmiş şekerler de vücudumuzdaki kanser riskinin oluşması ve yayılmasına sebep olurlar. Tatlandırıcılar ise; kanser hücrelerinin kolaylıkla ve hızlıca metabolize edebildikleri fruktozu yüksek oranlarda barındırmaları sebebiyle, kansere en büyük davetiyeyi çıkarırlar.

Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar

GDO’lu yani genetiği değiştirilmiş gıdaları tüketmek, çeşitli kanser türlerinin oluşumu açısından yüksek oranda risk teşkil eder. Ancak bu görüş henüz tam anlamıyla değerlendirilmemiştir. Alışveriş sepetinizde bu ürünlerden birçoğunu; mısır ve mısır ürünleri, domates, fasulye, ve kanola gibi ürünleri bulabilirsiniz.

Kızartılmış Gıdalar ve Abur Cuburlar

kanserojen gıdalar

Kızartılmış gıdalar ve abur cuburlar, hiçbir diyet için tavsiye edilmezler. Bu tür gıdalar kanserojen olmalarının yanısıra, kalp rahatsızlıkları ve obezite gibi daha birçok sağlık problemine de  yol açtığı bilinmektedir.

Yüz yirmi santigrat derece üzerinde pişirilmiş tüm gıdalarda bulunan yüksek oranda akrilamid ve kanserojen maddeler, hemen hemen tüm restoran ve süpermarketlerde bulabileceğiniz, patates kızartması, patates cipsleri ve atıştırmalıklar gibi besinlerde de bulunurlar.

Ancak patates kızartması ve diğer abur cuburlar, bu zararlı içerikleri daha yüksek oranlarda barındırırlar. Ayrıca bu tarz gıdalar kanserin ilerlemesine yol açtığı bilinen trans yağlar, sodyum ve şekeri de aşırı miktarlarda barındırırlar.

Diyet Yiyecek ve İçecekler

Diyet yiyecek ve içecekler, kilo kontrolünüzü sağlamak ve diyetinize uygun beslenmek için her ne kadar kulağa doğru bir seçenek gibi gelse de, bu bilgi tamamiyle doğru değildir. Bu besinlerin yağ, şeker, kalori, karbonhidrat ve kilo alımına sebebiyet veren diğer içerikleri daha düşük oranlarda barındırdıkları doğrudur.

Ancak etiketlerindeki yanıltıcı durum şudur: bu besinler, kilo almamak için tüketilebilecek en sağlıklı besinler değildir. Bu da tüketiciler açısından kafa karışıklığına yol açan bir durumdur.

Tüketicileri yanıltmalarının yanısıra, bu sözde sağlıklı besinler; doğum hasarlarından kansere, birçok hastalığa sebebiyet verebileceği açıklanmış olan ve yapay tatlandırıcıların büyük çoğunluğunda kullanılan aspartam isimli maddeyi de içermektedirler.

Konserve Domatesler

Konserve yiyeceklerin büyük kısmında bulunan BPA, vücuda alınmasıyla östrojen gibi davranarak normal hormonal aktiviteleri bozar. Araştırmalar gösteriyor ki BPA, kalp hastalıkları, bağırsak rahatsızlıkları, kısırlık ve özellikle üreme sistemi rahatsızlıkları gibi daha birçok rahatsızlıkla doğrudan bağlantılıdır.

Yine araştırmalar gösteriyor ki; sık sık konserve gıda tüketmek, kanser riskinizi arttırır. Bu bağlamda, domates konserveleri daha büyük tehlike arz ederler, çünkü içerdikleri fazla asit, BPA’ nın daha yüksek miktarda salınmasına yol açar.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.