Kendinizi Zehirli Aile Üyelerine Karşı Koruyun
Zehirli aile ilişkileri, hepimizi zora sokar. Bu insanlar sadece kendilerini düşünürler, bizleri manipüle ederler ve duygularımızla oynamaktan zevk duyarlar.
Bu biraz karmaşık bir durumdur, çünkü bize böyle davranan kişi ile aramızda çok yakın bir bağ bulunmaktadır. Peki ya bu gibi durumlarda kendimizi bu insanlara karşı korumak için nasıl davranmalıyız?
Zehirli Aile ve Akrabalar
Uzmanlara göre, yakın çevremizde bu tarz zehirli üyelere sahip olmak, yaşam kalitemizi ciddi oranda etkiliyor. Örneğin; böyle bir kişi eğer arkadaş çevremizde mevcutsa, her zaman bu kişiyi arkadaş çevremizden çıkartma ve yeni arkadaşlar edinerek, aramızdaki denge ve bütünlüğü sağlayabilme şansımız vardır.
Peki, bu kişi ya kendi öz annemizse, oğlumuz ve hatta eşimizse ne olacak? Hiç kolay bir durum değil, anlayabiliyoruz. Annenizle, kardeşinizle veya kayınvalidenizle olan ilişkinizi kolayca sonlandıramazsınız.
Bu konuyu çevreleyen birçok karmaşık duygu ve düşünceler mevcuttur.
Bu insanlar, kendi kanınızdan canınızdan insanlar ve onları gözden çıkarmak hiç de kolay değil ama birçok insan, kendi sağlığı için bunu yapmak zorunda. Çünkü bu tarz ilişkilerin bir patlama noktası elbette var ve bu zehirli aile üyeleri, bu durumlarda, tüm duygusal dengenizi alt üst edebilirler.
Bu duruma örnek vermek gerekirse; çocuklarının hayat arkadaşlarını özgürce seçmelerine olanak tanımayan, arkadaşlıklarını ve ilişkilerini sürekli eleştiren ebeveynleri gösterebiliriz.
Hepimiz hata yaparız, ancak örneğin kardeşimiz yaptığımız hataları canımızı acıtmak için sürekli yüzümüze vuruyorsa, ne yapmalıyız? Nasıl davranmalıyız? Takip eden yazıda, size bu soruların cevaplarını vereceğiz.
1. Zehirli Aile Üyeleri İle Aranıza Sınır Koyun: Ne İstediğinizden ve Neye İzin Vermeyeceğinizden Emin Olun
Bir örneği ele alalım. Eşinizin/sevgilinizin ailesinin evine yemeğe gidiyorsunuz ve yemek için baharatlı bir şeyler yapmış olduklarını görüyorsunuz.
Baharatlı yiyeceklerden hoşlanmadığınızı biliyorsunuz, yediğinizde sindirim sisteminiz zarar görüyor. Ancak, kimseyi kırmamak veya dikkat çekmemek için, sessiz kalıyor ve önünüze konan yiyecekleri yiyorsunuz.
Bundan sonra artık bu eve her yemeğe geldiğinizde önünüze baharatlı yiyecekler gelecek; ta ki siz baharatlı yiyecekleri yiyemediğinizi söyleyinceye kadar.
Bu durumda muhtemelen şunun gibi bir şey duyacaksınız: “Niçin daha önce söylemedin?” Bu; insanlara neyi kabul edip neyi edemeyeceğinizi göstermenizin gerekliliğini anlatabilmek için, sadece küçük bir örnek.
Ayrıca bakınız: Zehirli Bir İlişki İçinde Misiniz?
Eğer her akşam annenize yemeğe gidemeyecekseniz veya kız kardeşinizle alışverişe gidemeyecekseniz, bunu sadece söyleyin. Eğer, birinin size çocuklarınızı nasıl büyütmeniz gerektiğini söylemesinden hoşlanmıyorsanız, bunu ona söyleyin.
Karşınızdaki insanı azarlamaksızın, sesinizi ona duyurun. Her zaman itina ve saygı ile konuşun, kendinizi veya duygularınızı ifade ederken aradaki köprüleri yıkmak istemezsiniz. Kendinizi bu şekilde ifade etmeniz bencillik değildir, samimi olmaktır.
2. Küçümseyici Olmadan Kendine Güvenen Biri Olabilmeyi Öğrenin
Bazen, aile üyelerini üzmek istemediğimizden, birtakım konuları kendimize saklamayı tercih ederiz. Örneğin, anne-babanız veya büyük anne-babanız, onlarla ilgileniyor olmanıza rağmen; sürekli yalnız olmaktan şikayet edebilirler veya kardeşlerinize karşı yeteri kadar destekleyici olmadığınız dile getiriliyor olabilir.
Bu durumda, kendinize güvenen ve dikkatli bir tavırla, onlara gerçeği söylemelisiniz.
Örneğin;
- “Gelebileceğim her zaman geliyorum. Ayrıca biliyorsunuz ki; ne zaman ihtiyaç duyarsanız, beni arayabilirsiniz.”
- “Sizin için her şeyi yaparım, biliyorsunuz, ancak yapamayacağım şeyleri istemeyin. Şu sıra, ben de oldukça zor bir dönemden geçiyorum ve sizin de beni anlamanız gerekiyor.”
Samimi olun ve özenle konuşun ama gerçeği söyleyin, nasıl hissettiğinizi anlatın, onlara neleri yapıp neleri yapamayacağınızı belirtin.
Sizin ihtiyaçlarınıza da saygı gösterilmesine ihtiyacınız olduğunu anlatın.
3. Kayıtsız Şartsız Ailenizi Destekleyin Ama Kendi İhtiyaçlarınızı da Göz Ardı Etmeyin
Aile her zaman için önde gelir, biliyoruz. Ancak, onlar yaşamlarımızın parçası oldukları kadar, zaman zaman bizleri incitebilirler de.
Çocukluklarında sömürülmüş veya kötü muamele görmüş insanların var olduklarını biliyoruz. Bu insanlarla samimi ilişkiler kurmanın hiçbir zaman mümkün olamayacağını da biliyoruz, burası gayet net.
Kendimize olan saygımızı koruyabilmemiz her zaman için çok önemlidir.
Ailemizden biri bizi incittiğinde, kendi içimizdeki duygu bütünlüğünü oluşturabilmek, kendimize saygımızı yitirmemek ve huzurlu olabilmek adına, bu kişi ile aramıza mesafe koymalıyız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dunsmore, J. C., Booker, J. A., & Ollendick, T. H. (2013). Parental emotion coaching and child emotion regulation as protective factors for children with oppositional defiant disorder. Social Development. http://doi.org/10.1111/j.1467-9507.2011.00652.x
- McCoy, D. C., & Raver, C. C. (2011). Caregiver emotional expressiveness, child emotion regulation, and child behavior problems among head start families. Social Development. http://doi.org/10.1111/j.1467-9507.2011.00608.x
- Rojas-Marcos, L. (2014). La familia: de relaciones tóxicas a relaciones sanas. Grijalbo. https://megafilesxl.com/files-upload/470lf.pdf
- Zemp, M., Merrilees, C. E., & Bodenmann, G. (2014). How much positivity is needed to buffer the impact of parental negativity on children? Family Relations. http://doi.org/10.1111/fare.12091