Doğal Yöntemlerle Kulak Kiri Temizliği

Doğal Yöntemlerle Kulak Kiri Temizliği

Son Güncelleme: 24 Mart, 2019

Dış kulak yolu (kulak kanalı) sık sık kötü kokulu bir mukusun birikmesinden dolayı tıkanır. Bu olgu genelde kulak kiri olarak bilinir. Bunun sonucunda, işitme beceriniz zaman geçtikçe kötüleşir ve gerekli şekilde kulak kiri temizliği yapılmazsa bu durum kulak zarını bile delebilir.

Bu doğal olay, genellikle üşütme ya da alerjiyle aynı anda ortaya çıkar ve bu da burundaki salgıları arttırır. Eğer kulak kirine etkili şekilde karşı koymak istiyorsanız bu makaleyi okumaya devam edin.

Kulak Kiri Temizliği için Doğal Yöntemler

Kulak kiri için birçok doğal çözüm vardır. Bu yaygın ama yine de istenmeyen durumu ortadan kaldırabilmeniz için aşağıdaki paragraflarda doğanın bize sunduğu en iyi sırları ve yöntemleri listeleyeceğiz:

Antiseptik Bitki Çayı

En uygun çeşiti papatya çayıdır. Bir yemek kaşığı kurutulmuş papatya çiçeğini bir kase kaynar suya koyduktan sonra çayı on dakikalığına beklemeye bırakın. Bunu yaparken bitkinin gerekli yağlarını kaybetmemek için kapağını kapatın. Daha sonra, çayı süzün ve kalan sıvıyla kulaklarınızı yıkayın.

Mürver Ağacı Dutu ve Lobelya Çayı

Bu yöntem üşütmeye bağlı durumlar için şiddetle tavsiye edilir. Çayı hazırlamadan önce iki çiçek de hava ve ışık geçirmeyen bir kapta tutulmalıdır. Sonra, bitkileri kaynar suya koyun ve on dakika beklemeye bırakın. Bu çaydan her öğünden sonra birer bardak olmak üzere günde 3 bardak içmeye dikkat edin.

Zeytinyağı

zeytinyağıyla kulak kiri temizliği

Zeytinyağını biraz ısıtın. Daha sonra, kulak kirini yumuşatmak için damla damla kulağınıza dökün. Bu tedavi birkaç gün alabilir. Kulak kiri kulak kanalından doğal bir şekilde yok olacaktır.

Kirpi Otu Çayı

Eğer bir iltihaplanma varsa bunu uygulamalısınız çünkü kirpi otu doğal antibiyotik özelliklere sahip bir bitkidir. Çayı hazırlama işlemi yukarıda anlatılanlarla aynı. Günde iki ila üç bardak arası içmelisiniz.

Sonuç

Kulak kirinin vücudunuzda doğal olarak oluşan bir savunma mekanizması olduğunu unutmayın. Ancak, kulak kanalınızda oluşabilecek sorunları engellemek için ayda bir kere kulağınızı temizlemeniz tavsiye edilir.

Çok yaygın kullanılsa da, kulak kanalınızı pamuklu temizleme çubuğuyla temizlemeyin çünkü genelde kulak kirini sıkıştırıp kulağınızın içine doğru iter ve bu da kulak zarınızı tehlikeye sokar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Oron, Y., Zwecker-Lazar, I., Levy, D., Kreitler, S., & Roth, Y. (2011). Cerumen removal: Comparison of cerumenolytic agents and effect on cognition among the elderly. Archives of Gerontology and Geriatrics. https://doi.org/10.1016/j.archger.2010.03.025
  • Guest, J. F., Greener, M. J., Robinson, A. C., & Smith, A. F. (2004). Impacted cerumen: Composition, production, epidemiology and management. QJM – Monthly Journal of the Association of Physicians. https://doi.org/10.1093/qjmed/hch082
  • Got an ear full? Here’s some advice. (2018).
    health.harvard.edu/staying-healthy/got-an-ear-full
  • Browning, G. (2008). Ear wax. Clinical Evidence. https://doi.org/10.1177/0018726701547006
  • Sarrell, E. M., Cohen, H. A., & Kahan, E. (2003). Naturopathic Treatment for Ear Pain in Children. PEDIATRICS. https://doi.org/10.1542/peds.111.5.e574

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.