Spirulina Kilo Vermenize Nasıl Yardımcı Olur

Sağlıklı bir yaşam tarzınız olması beslenme ve egzersiz arasında bir denge bulduğunuz anlamına gelir. Spirulina, onu kilo vermek için mükemmel kılan özelliklere sahiptir. Bu mavi-yeşil alg hakkında daha fazla bilgi edinin!
Spirulina Kilo Vermenize Nasıl Yardımcı Olur
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kilo vermenin çok sayıda farklı yolu mevcut. Bazı insanlar kendilerine bedenlerinin iyiliğini düşünmeyen sıkı diyetlerle işkence ederler. Aynı zamanda, ne yerlerse yesinler, sağlıklı olmak için ihtiyaç duydukları tek şeyin egzersiz olduğuna inanan insanlar da vardır.

Gerçek şu ki, sağlıklı bir yaşam tarzınız olması, beslenme ve egzersiz arasında bir denge bulmak anlamına gelir. Hafta boyunca birkaç kez fiziksel egzersiz yapmak ve sağlıklı ve dengeli bir beslenme planını takip etmek çok önemlidir. Bu noktada spirulina devreye girer.

Spirulina nedir?

Spirulina, bol miktarda besin ögesi içeren mavi-yeşil bir mikroalgdir. Aynı zamanda Dünya üzerindeki en eski yaşam formlarından bir tanesidir. Bu küçük organizmanın atmosferdeki oksijenin çoğunluğundan sorumlu olduğu düşünülmektedir. Oksijen, sırayla, hayvan türlerinin dinozorlardan insanlara evrilmesini mümkün kılan bileşendir.

UNICEF’e göre, spirulina, gezegen yüzeyinde besin ögelerini en yoğun olarak barındıran süper gıdalardan bir tanesidir. Yüksek performans sergileyen, elit sporculara önerilir ve NASA bile astronotlarına spirulina tüketmelerini tavsiye eder. Hatta, dünya çapında askeri kuruluşlar askerlerini her türlü koşulda sağlıklı tutmak için onları spirulina ile besler.

Algler Ekvator, Afrika, Hindistan, Amerika ve Orta Doğu yakınlarındaki sularda büyür. Şimdilerde ilaç ve besin takviyesi üreten şirketler tarafından işlenir ve eczanelerde ve dükkanlarda bulunabilirler. Satın almaya karar verdiyseniz, öncesinde elinizdeki ürünün organik olduğundan emin olmalısınız.

Spirulina’nın faydaları

1. Son derece besleyici

yeşil smoothie

Genellikle bir kişi öğünler arasında kendini aç hissediyorsa bu durum, vücudunun birtakım besin ögelerinden yoksun olduğunu anlatma şeklidir. Besin değeri düşük olan ya da kalitesiz yemekler yediğinizde, son yemeğinizin üzerinden çok vakit geçmemiş olsa bile vücudunuzda açlık hissi tetiklenir.

Spirulina bir besin katalizörü gibi davranır ve sindirim eylemlerini harekete geçirir. C vitamini, B kompleks vitaminleri ve E vitamini de dahil olmak üzere çok sayıda farklı vitamin içerir. Ayrıca çinko, bakır, manganez ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra bazı enzimlere de ev sahipliği yapar. Bu vitaminler ve mineraller metabolizmanızı hızlandırır ve gereksiz yağ emilimine engel olur.

2. Protein temin eder

Birçok kişi hala proteinin sadece ette bulunduğuna inanıyor. Bununla birlikte, aslında hayvansal proteinler kadar faydalı olan diğer proteinleri sebzelerde bulabilirsiniz. Spirulina bunlardan bir tanesidir. Spirulina %55 ila %75 arası proteinden oluşmaktadır. Bu nedenle, düşük karbonhidratlı diyetleri takip eden insanlar için mükemmel bir besin kaynağıdır.

Protein kas kütlesi oluşturmaya yardımcı olur. Hala ikna olmadıysanız, spirulina’daki proteinin etteki proteinden dört kat daha kolay emildiğini bilmek isteyebilirsiniz.

3. Kalorisi düşüktür

spirulina tozu

Bu küçük yosun, doğada gram başına en düşük kaloriyi barındıran gıdalardan bir tanesidir. Bir çay kaşığı yaklaşık olarak sadece 20 kalori içerir. Düşük kalorili gıdalar tüketmek, birlikte kilo vermeyi amaçladığınız herhangi bir diyetin vazgeçilmezidir. Düzenli olarak tüketilen spirulina çok fazla kalori almak zorunda kalmadan, vücudunuzun besin ögesi ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılar.

4. Kan basıncını ve kan şekerini düşürür

spirulina

Spirulina, yüksek tansiyon ve diğer kalp hastalıkları olan bireylere tavsiye edilir. Kandaki trigliserid seviyelerini düzenler, kas içi yağları harekete geçirir ve kötü kolesterolün işlenmesine yardımcı olur. Ayrıca egzersiz döneminde spirulina tüketmek, vücudunuzun yağı daha kolay yakmasına yardımcı olur. Spirulina diyabet ya da yüksek kan şekeri problemi olan insanlar için çok faydalıdır.

Omega 3 ve gama linoleik asit gibi yağ asitlerinin yüksek oranı nedeniyle düzenli olarak tüketilmesi insülin üretimini düzenler. İnsülin ideal seviyelerdeyken obezite ve ilgili hastalıkları önler.

Kilo vermek istiyorsanız, spirulina, takviye olarak satılan yapay ürünlerden çok daha başarılıdır. Unutmayın, doğru beslenerek ve aktif kalarak kilo vermek çok daha etkilidir. Devam edin ve spirulina’yı deneyin ve size sunduğu her şeyin tadını çıkarın!

Bununla birlikte, sizin için çok faydalı olsa da, kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanızı öneririz. Spirulina’yı kullanan birkaç kişide tüketim sonrasında alerjik reaksiyonlar gözlemlenmiştir; bu nedenle herhangi olumsuz bir reaksiyonu önlemek için doktorunuzun testler uygulaması her zaman daha iyi bir fikirdir. Kabuklu deniz ürünleri ya da balıklara alerjiniz veya hipotiroid probleminiz varsa spirulina’yı tüketmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017. 9 (11): 1211.
  • DiNicolantonio J. J, Bhat A. G, et al. Effects of spirulina on weight loss and blood lipids: a review. Open Heart. Marzo 2020. 7 (1): e001003.
  • Food Data Central. Seaweed, spirulina, dried. U. S. Department of Agriculture. Abril 2019.
  • Hidro Growth Laboratories. La utilización de microalgas alimenticias contra la malnutrición aguda en las emergencias humanitarias y para el desarrollo sostenible. Resolución de las Naciones Unidas de octubre 2005.
  • Kalafati M., Jamurtas AZ., Nikolaidis MG., Paschalis V., et al., Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. Med Sci Sports Exerc, 2010. 42 (1): 142-51.
  • Karkos P. D, Leong S. C, et al. Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2011: 531053.
  • Mazokopakis E. E, Papadomanolaki M. G, et al. The hepatoprotective and hypolipidemic effects of spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population with non-alcoholic fatty liver disease: a prospective pilot study. Annals of Gastroenterology. 2014. 27 (4): 387-394.
  • Medline Plus. Blue-green algae. National Library of Medicine. Agosto 2021.
  • Office of Premarket Approval. GRAS notification Spirulina microalgae. Food and Drug Administration. Marzo 2002.
  • Parikh P., Mani U., Iyer U., Role of spirulina in the control of glycemia and lipidemia in type 2 diabetes mellitus. J Med Food, 2001. 4 (4): 193-199.
  • Zeinalian R, Farhangi M. A, et al. Effects of spirulina platens on anthropometric indices, appetite, lipid profile and serum vascular endothelial growth factor (VEGF) in obese individuals: a randomized double blinded placebo controlled trial. BMC Complementary Medicine and Therapies. 2017; 17: 225.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.