Az Su İçmek ve Yol Açtığı Zararlar

Az Su İçmek ve Yol Açtığı Zararlar
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Basit bir şey gibi görünse de az su içmek sağlığımız için tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu yazımızda az su içmek ve yol açtığı zararlar hakkında konuşmak istiyoruz. Okumaya devam edin!

Az su içmek, organlarımızın sağlıklı bir şekilde çalışmasına engel olur. Her gün en az 8 bardak su içmeniz gerekir. Eğer bu sağlıklı alışkanlığı günlük yaşantımızın bir parçası haline getirirsek, pek çok ciddi sağlık sorununun ortaya çıkmasını da önlemiş oluruz.

Yapılan pek çok çalışma ve araştırma, bedeninizin ihtiyaç duyduğu kadar su içmediğinizde pek çok sağlık sorununun ortaya çıktığını göstermektedir. Özellikle de fiziksel olarak aktif kişiler için bol su içmek çok önemli.

Uzmanlar yetersiz su alımının böbrek sorunlarının yanı sıra bağırsak ve dolaşım bozukluğunda da problemlere yol açtığını belirtmekte.

Az su içmek ve zararları

Az su içmek, beynimiz ve gözlerimizin düzgün çalışması için gereken suyu alamamalarına ve dolayısıyla baş ağrısı ve migrene neden olur. Gözlerimizde ciddi enflamasyon ortaya çıkar ve hatta görme bozukluğuna oluşabilir.

Az su içmek ayrıca kramp, şiddetli baş ağrısı, bitkinlik, kas ağrısı ve sık ruh hali değişiklikleri gibi olumsuz etkilere neden olur.

Fiziksel bakımdan aktif olan kişiler, susamış hissetmeseler de normalden daha çok su tüketmelidir. Çünkü organların susuz kalması baş ağrısı, hareket kaybı, kolon ve mesane kanseri, fiziksel ve zihinsel gelişmenin durması gibi pek çok sorun ve hastalığa yol açar.

Su içmenin sindirim için önemi

Su bağırsaklarımızın düzgün çalışması için çok önemlidir. Bedendeki sıvı eksikliği sindirimi yavaşlatır ve kalın bağırsakta kabızlığa neden olan poliplerin oluşmasına yol açar. Bunlar zaman içerisinde birikir ve büyürse, bağırsakta enflamasyon ve ağrıya neden olur, hatta kolite bile yok açabilir.

Hastalıkları önlemek için su içmenin faydaları

Artrit

artrit ve az su içmek

Artrit çeşitli değişiklikler veya eklemlerimizde bulunan ve rahat hareket etmemizi sağlayan kıkırdak dokunun aşınması sonucu ortaya çıkar. Ne yazık ki artritin nedeni tam olarak bilinmemektedir ve kesin bir tedavisi yoktur. Sadece acıyı ve enflamasyonu azaltan tedaviler ve ilaçlar bulunmaktadır.

İster başlangıç ister ileri aşamalarında olsun, artiritten muzdarip insanlar, hastalığın nedeninin susuzluk olabileceğini göz ardı etmemelidir.

İşte bu nedenle, kıkırdak dokunun düzgün çalışabilmesi ve artrit ağrısına sebep olmadan rahat hareket edebilmesi için bol miktarda su içmek önemlidir.

Sırt ağrısı

Artrit için söylediklerimiz sırt ağrısı için de geçerlidir. Omurga eklemlerinin hareket edebilmesi ve diskler arasındaki sürtünmenin önlenmesi için su içmek çok önemlidir.

Ayrıca bakınız: Daha Sık Su İçmenin 7 Yolu

Migren

migren ve az su içmek

Vakaların çoğunda migrenin nedeni yeterince su içmemektir. Su vücudun ısısının ayarlanmasına yardım eder.Yeterli su olmadığında damarlar genleşerek şiddetli bir baş ağrısına neden olur.

Bu durumla karşılaştığınızda büyük bir bardak soğuk su içerek bedeninizin iç ısısını düşürmelisiniz. Eğer düzenli olarak bu şekilde su içerseniz, migren krizi ihtimallerini en aza indirebilirsiniz!

Sürekli yorgunluk ve depresyon

az su içmek ve depresyon

Depresyon genelde bitmek bilmeyen ailevi sorunlar ve günlük işlerin yarattığı stres yüzünden ortaya çıkar.

Ancak az su içmek de depresyona, üzüntü ve enerjisizlik gibi sorunlara neden olabilir. Özellikle de beynin düzgün çalışıp bedenden enerji alabilmesi için su gereklidir.

Az su içmek, beynin düzgün çalışmak için ihtiyaç duyduğu enerjinin üretilmesine engel olur.

Unutmayın…

Yeterince su içmek, gerçekten çok ama çok önemli. Bunu ne kadar vurgulasak az.

Su içmek beden sağlığınızı koruyup uzun bir ömür sürebilmeniz için çok önemlidir. Bu yüzden su şişenizi yanınızdan ayırmayın ve yaptığımız uyarıları aklınızda tutarak bol bol su için. Böylece kaliteli ve uzun bir ömür sürün! 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.