Aerofaji Belirtileri ve Özellikleri

Aerofaji, yemek yerken çok fazla hava yutulmasından kaynaklanan bir sindirim sistemi bozukluğudur. Semptomlar çocuklarda nispeten yaygındır, bu nedenle durum yaygın olarak bebeklerde görülen kolik ile bağlantılıdır.
Aerofaji Belirtileri ve Özellikleri

Son Güncelleme: 24 Kasım, 2020

Aerofaji belirtileri, özellikle yemek sırasında aşırı hava yutmanın sonucu olarak, sindirim sisteminde ortaya çıkar. Terim “hava yemek” anlamına gelir. Küçük bir sindirim sistemi bozukluğu olmakla birlikte genellikle çok fazla rahatsızlığa sebep olur. Aslında çoğu durumda, (halk arasında geğirmek olarak bilinen) üst solunum yolu aracılığı ile hava atımından sorumludur. Bununla birlikte, aerofajiyi benzer belirtilere sahip olan gastroözofajiyal reflü ile karıştırmamak gerekir.

Aerofaji, dispepsi veya karın şişmesi gibi diğer sindirim problemlerinin varlığında şiddetlenebilir. Çocuklarda aerofaji nispeten yaygındır ve yaygın olarak bebek koliklerine bağlıdır.

Aerofajinin nedenleri

Aerofaji, mide bağırsak bölgesindeki rahatsızlıkla kendini gösterir.

Normalde, aerofaji yetersiz bir diyetin sonucudur. Genellikle, meşrubatların, şekerli içeceklerin ve tatlıların, ufalanmış ekmek ve sakız gibi diğer yiyeceklerin aşırı tüketimine bağlı olarak görülür. Çok hızlı yemek gibi kötü beslenme alışkanlıkları bile hastalığın temel nedeni olabilir. Bunun nedeni, hızlı yemenin sindirim sistemine büyük miktarda hava girmesine sebep olmasıdır.

Aşırı kaygılı olma durumu gibi stres sorunlarından da kaynaklanabilir. Patolojik bir bakış açısından, yutma ve nefes alma işlevlerini düzgün bir şekilde koordine edemeyen insanlarda yaygındır. Bu, kaygı bozukluğu olan kişilerde sık görülür.

Aerofaji belirtileri

Aerofaji midede ağırlık hissi, şişkinlik hissi ve diğer sindirim problemleri ile kendini gösterir. Vücudumuz geğirme aracılığı ile hava çıkışı sağlayarak midedeki şişkinliği rahatlatır.

Aerofaji belirtileri şunları içerir:

  • Karın distansiyonu: Bu, gaz basıncının sonucudur. Midedeki fazla hava genleşerek karnı şişirir. Böyle durumlarda diğer belirtilerle karıştırılması kolaydır.
  • Karın ağrısı: Bazen fazla havanın sebep olduğu ağrı, hem mideye hem de kalbe bası yaparak sternumun alt bölgesine doğru hareket eder. Bu tip ağrıyı anjina pektorise (koroner kalp hastalığı) neden olan başka ağrılarla karıştırmak mümkündür.
  • Sindirim sesleri: Bazı durumlar aerofajinin belirtilerine benzer belirtiler üretir. Sindirim seslerine yol açan gaz için de durum böyle.
  • Geğirme ve kokusuz gaz çıkarma.

Aerofaji teşhisi

Profesyoneller, geğirme refleksi haftada birkaç defa rahatsız edici seviyede sık ve tekrarlayan bir hale geldiğinde teşhis koyarlar. Ayrıca, alınan hava miktarını da kontrol ederler. Tanının temel kısmı, üst sindirim sistemi hastalıkları, karbonhidratların bağırsak malabsorpsiyonu, bakteriyel aşırı büyüme ve motilite değişiklikleri gibi organik patolojileri elemektir.

Aerofajiyi önleme

Aerofajiyi önlemek için düzenli bir diyet takip etmelisiniz. Ayrıca, yemek yerken yavaşça çiğneyin ve soda, şeker veya sakız gibi şişkinliğe neden olan bazı yiyeceklerden kaçının. Şişlik strese bağlıysa, uygun bir tedaviyi takip ederek kaygılarınızı hafifletmeye çalışın veya düzenli spor ve rahatlama aktiviteleri yaparak stresinizi azaltın. Aerofaji belirtileri, rahatsızlıktan sorumlu durumları ortadan kaldırdıktan sonra genellikle kendiliğinden kaybolur.

Tedavi

Çeşitli bitkilerin içinde bulunan bileşenler mide hastalıklarını önlemede işlevseldir.

Son olarak, tedavinin dikkate alınması gereken çeşitli önlemler içerdiğinin altını çizmek önemlidir:
  • Düzgün ve yavaş  yavaş çiğneyin. Birçok insan aşırı, hızlı ve kötü yemek yer. Bu durum kilo alımına ve zayıf sindirim problemlerine yol açar. Aerofaji’den kaçınmak ve tedavi etmek için yapabileceğiniz şeylerden biri, yiyecekleri yavaşça yemek ve çiğnemektir.
  • Ağır yemeklerden kaçının. Sağlıklı bir diyet aerofajiyi önlemeye yardımcı olur. Ağır yemekler yememeli ve aşırı baharatlı yiyecek, gazlı ve şekerli içecek tüketiminizi hafifletmelisiniz.
  • Rahatlayın. Bazı insanlar sinirlerini midelerinde taşırlar. Sizin durumunuz da böyleyse, o zaman stres atmanın bir yolunu bulun. Bu sizi genel olarak daha sağlıklı bir yaşama götürecektir. Bunu yapmaya düzenli egzersiz yaparak ve daha fazla meyve, balık ve sebze yiyerek başlayabilirsiniz.
  • Papatya çayı ve diğer doğal çözeltileri tüketin. Bazı doğal bileşenler, aerofajinin bazı semptomlarını hafifletmek için mükemmeldir. Papatya, fazla gazı tedavi etmek ve tahliye etmek için mükemmel bir doğal ilaçtır.
  • Bolca su için. Bu sizi daha iyi nemlendirir. Ayrıca, daha fazla su içtiğinizde, meşrubat tüketiminizi de azaltırsınız – ki bunlar kesinlikle yasak!
  • Son olarak, karın masajı bu sindirim sistemi bozukluğunun bazı belirtilerini hafifletmenize yardımcı olabilir.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • López Higueras, A. (2012). Protocolo diagnóstico de la aerofagia. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70259-7

  • Velasco Benítez, C. A. (2013). AEROFAGIA, DOLOR ABDOMINAL RELACIONADO A DESÓRDENES GASTROINTESTINALES FUNCIONALES Y ESTREÑIMIENTO FUNCIONAL EN NIÑOS. Revista Gastrohnup.

  • Colaboración Cochrane. (2001). Efectividad del tratamiento en el cólico del lactante: revisión sistemática. Revista Pediatría de Atención Primaria.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.