Bağırsaklara İyi Gelen Şifalı Bitkiler

Bağırsaklara İyi Gelen Şifalı Bitkiler
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Halsizlik, iltihap, kabızlık, huzursuz bağırsaklar… Bağırsaklarımız, sindirim sistemimizin çok önemli bir parçasıdır. Besinleri sindirmenin yanı sıra, vücuttaki toksinleri atmaktan sorumludurlar. Bu nedenle sağlığınız açısından bağırsaklarınıza iyi bakmanız, onları temiz ve toksinlerden arınmış bir şekilde muhafaza etmeniz önemlidir. Bu yazımızda, bağırsaklara iyi gelen şifalı bitkiler hakkında bilgi veriyoruz.

Bağırsaklarınızın Kötü Durumda Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

  • Bunu tespit etmek oldukça kolaydır. Çoğumuz bağırsaklarımızın yarattığı sorunlarla sık sık karşılaşırız: gaz, kabız, ishal ve hatta dilin beyazlaşması bağırsaklarla ilgili bir sorun olduğunda sıkça karşılaşılan durumlardır.
  • Stres seviyenize dikkat etmeniz gerekir. Bilindiği üzere, sinir seviyesi belli bir seviyeye ulaştığında mutlaka bir sağlık sorununa neden olur. Sonuç olarak, yaşam tarzı bağırsak sağlığını da etkiler.
  • Ayrıca bağırsaklarınıza düzenli olarak detoks uygulamanız önerilir. Vücudunuzdaki toksin seviyesini azaltmak için bağırsaklarınızı temiz tutmalısınız. İnce bağırsağın kanınıza besinleri taşıdığını ve eğer bağırsaklarınızda bir toksit birikimi söz konusuysa, bu toksinlerin kana geçeceğini unutmamalısınız. Bu oldukça tehlikeli olabilir.
  • Bağırsaklarınızın kötü durumda olduğu gösteren en belirgin şey ise kuru veya kırışık bir cilde sahip olmaktır. Belirli cilt sorunlarının yanı sıra böbrek veya karaciğerde ağrı ve yorgunluk da söz konusu olabilir. Bunları aklınızda tutmakta fayda var!

Mide-Bağırsak İltihabına İyi Gelen Şifalı Bitkiler

Mutlaka herkesin en az bir kez mide ve bağırsakları iltihaplanmıştır. Bu durum bağırsak mukusu bir enfeksiyon veya toksin birikimi nedeniyle iltihaplandığında görülür. Vücudunuz aniden sindirim sisteminizi etkileyen mikroplar tarafından saldırıya uğrar. Kusma, ateş, ishal gibi şikayetleriniz olabilir.

İhtiyacınız olan şeyler

İhtiyacınız olan şifalı bitkilerin kabıza iyi gelmesi, ağrıyı hafifletmesi ve iltihabı önlemesi gerekiyor. Bahsedeceğimiz bitki çayları gerekli tedaviyi uygulayacağı için özellikle ilk birkaç gün katı gıdalar tüketmemenizi öneriyoruz.

1. Hatmi Bitkisi

Hatmi bitkisi kabıza bire birdir ve iltihaplanmayı önler. Bu bitkiyi aktarlarda bulabilirsiniz. Bir bardak suya bir yemek kaşığı hatmi bitkisi ekleyin. Günde iki fincan içebilirsiniz.

2. Nane ve Yeşil Anason

Nane ve yeşil anason karışımı, mide ağrısını hafifletmek, vücudunuzun yeterli sıvıya sahip olmasını sağlamak ve yavaş yavaş bağırsak iltihaplanmasını tedavi etmek için kullanılır.

Çayı hazırlamak için sadece bir yemek kaşığı nane ve yeşil anasona bir fincan su ekleyip kaynatın. Birkaç dakika dinlendirdikten sonra yavaş yavaş içebilirsiniz. Günde en fazla üç bardak tüketmeniz önerilir.

3. Siyah Çay ve Limon

Bu, mide-bağırsak iltihabını zamanla tedavi etmek için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılar, ishalle savaşır, ağrıyı hafifletir, şişkinlik hissini giderir, ve iltihaplanmayı azaltır…

Her zamanki gibi siyah çayınızı hazırlayın. Ardında çay doldurduğunuz bardağın içine birkaç damla limon damlatın.

Kalınbağırsak İltihabına İyi Gelen Şifalı Bitkiler

Kalınbağırsak iltihabı karın ağrısına ve ishale neden olur. En şiddetli durumlarda kanama veya irin görülebilir. Kalınbağırsak iltihabı patojenik mikroorganizmaların saldırısının sonucu olabilir, ve hatta kullandığınız bir ilacın yan etkisi de olabilir.

İhtiyacınız olan şeyler

Bağırsak floranız için dengeleyici ve koruyucu bir etki sağlayan şifalı bitkilere ihtiyacınız olacak. İshal önleyici, damar sıkıştırıcı ve iltihaplanma önleyici özelliklere sahip olan bağırsaklara iyi gelen şifalı bitkiler tedavi için uygundur.

1. Okaliptüs Çayı

Okaliptüs, kalınbağırsak iltihabını tedavi etmek için mükemmel bir bitkidir. Bağırsaklardaki toksinleri emer, bu çaydan günde iki veya üç fincan içmenizi öneririz.

Okaliptüsü aktarlardan temin edebilirsiniz. Bu çayı hazırlamak için sadece 4-5 yaprağa ihtiyacınız olacak. İçtikten sonra kendinizi harika hissedeceksiniz.

2. Kekik Çayı

Kekiği tüm marketlerde kolayca bulabilirsiniz. Kekik çayı lezzetli olmasının yanı sıra oldukça etkilidir. Kekik bağırsak bozulmasına karşı oldukça etkilidir; iltihaplanma ile mücadele eder, toksinlere ve bakterilere karşı savaşır.

Günde iki fincan içmenizi öneriyoruz. Birini kahvaltıda, diğerini ise akşam yemeğinden önce içebilirsiniz. Suyun bir çay kaşığı koyup kaynatın, 5 dakika bekletin ve ardından azar azar için.

Kalınbağırsak Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

bitki çayı

Kalınbağırsak ağrısının nedeni sindirim sisteminde oluşan tıkanmadır. Bu tıkanma, bağırsak kaslarında kasılmaya, ve bazen iltihaplanmalara ve huzursuz bağırsak sendromuna neden olur. Bu oldukça can sıkıcı ve ağrılı bir hastalıktır.

Nelere İhtiyacınız Olacak?

Sindirim sistemi kaslarını gevşetmek ve dışkı için engel oluşturan durumları gidermek için spazm önleyici etkiye sahip bitkilere ihtiyacınız olacaktır.

Peki, en etkili çay hangisidir? Çok özel ve etkili bir bitki çayı var, not almanızı öneririz.

Keten Tohumu, Melisa ve Papatya

Kalınbağırsak ağrısına çok iyi gelen bu nefis çay sindirimi kolaylaştırır ve etkili bir spazm önleyici görevi görür. Ayrıca sakinleştirici ve gevşetici bir etkisi de vardır.

Keten tohumunun yanı sıra melisa ve papatyayı da kolay bir şekilde temin edebilirsiniz.

Her bitkiden birer tutam alın ve iki fincan suda kaynatın. Ardından beş dakika dinlendirin ve her beş saatte bir, bir fincan için. Bu çay sizi rahatlatacak ve iyileşmenizi sağlayacaktır. Oldukça lezzetli ve sağlıklı olan bu bitki çayını mutlaka denemenizi öneririz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.