Anksiyetenin Vücudunuz Üzerinde Az Bilinen 6 Etkisi

Anksiyeteden dolayı sürekli acı mı çekiyorsunuz? Anksiyete düzgün şekilde idare edilmezse, hayatınızı değiştirecek fiziksel semptomlara neden olabilir. Sorunun kökünü bulmak ve sağlığınıza dikkat etmek önemlidir.
Anksiyetenin Vücudunuz Üzerinde Az Bilinen 6 Etkisi

Son Güncelleme: 11 Mart, 2019

Kısa süreli stresli zorlu işler yüzünden oluşan, bir kaç saat veya gün süren türde olan istisnai anksiyete, vücudunuzda ciddi sonuçlara yol açmaz. Bununla birlikte, zaman içinde kaldığında ve yönetilmediğinde, sağlığınız üzerinde farkında olmadığınız bir iz bırakan, psikolojik bir etkisi vardır.

Bugün, sorunun gerçek kökenini ihmal etmekten kaynaklanan zararlı sağlık sorunları hakkında konuşmak istiyoruz.

1. Açılmış göz bebekleri

yakın çekim göz bebeği

Göz bebeklerinin büyümesi düşük ışığa olan reaksiyon ile alakalı değildir. Şiddetli anksiyeteden şikayet ediyorsanız, anlaşılması ve ele alınması gereken, altta yatan bir sorunun belirtisidir. Büyümüş göz bebekleri, diğer şeylerin yanı sıra, bir alarm durumunda olduğunuzu gösteriyor olabilir.

Anksiyete düzeyiniz yüksek olduğunda, baş dönmesinden çevrenizdeki garip ışıkları görmenize ve görüşünüzü azaltmanızı neden olmaya kadar, herhangi bir şeyi tetikleyebilecek bu olağan dışı semptomdur.

2. Yutmakta güçlük

Yerken veya içerken görülen yutkunma sorunu da sık görülen bir diğer semptomdur. Bu semptom disfaji olarak adlandırılır ve anksiyetenin açık bir belirtisidir. Tükürük üreten bezlerinizle ilgilidir.

Unutmayın ki bu anksiyete çok somut bir amaca sahiptir: sizi kaçmaya hazırlamak.

Bu nedenle, vücudunuzun birincil amacı kaslarınızı desteklemek için sıvıları korumaktır, çünkü kaslarınız kaçmanıza yardımcı olacaktır. Ek olarak, ter için bu sıvı gereklidir. Anksiyete nedeniyle ağzınızda tükürük olmuyorsa, yiyecekleri çiğnemek ve yutmak zor olur.

3. Baş ağrısı

baş ağrısı olan bir kadın

Anksiyete, vücudunuzdaki tüm damar ve arterleri çok kesin bir nedenden dolayı daraltır: kaslarınıza daha fazla kan almak için. Daha sonra dolaşımınız daha da güçlenir ve bu, klasik baş ağrısına yol açan vazokonstrüksiyonu destekler. Bu tür baş ağrısı en çok, günün ilk birkaç saatinde ve öğleden sonra görülür.

4. Çene ağrısı

Anksiyete ve stres, vücudunuzun bazı bölgelerinde diğerlerine göre daha fazla yerleşmeye eğilimlidir. Elbette burada boynunuz, omuzlarınız, sırtınız ve çeneniz hakkında konuşuyoruz.

Kulaklarınıza kadar uzanan ve en sabahları daha kötü olan çene ağrısını fark ederseniz, muhtemelen strese bağlı bruksizminiz vardır. Diğer bir deyişle, stres ve anksiyete nedeniyle dişlerinizi geceleri gıcırdatırsınız.

Doktorunuzu en kısa zamanda görmelisiniz. Çünkü bir ağızlık size yardımcı olsa da, anksiyete sorununuzun köküne inmek ve bunu düzgün bir şekilde yönetmek en iyisi olacaktır.

5. Normalden daha fazla tuvalete gitmek

Bir noktada hepimizin başına gelir: bir sınav veya iş görüşmesi gibi endişeye neden olan bir durumla karşı karşıya kalırsınız ve birkaç kez tuvalete gitmeniz gerekir.

Yaygındır, ama ilginçtir: endişeli olduğunuzda, böbrekleriniz aslında daha az idrar üretir. Peki neden? Az önce bahsettiğimiz sebepten dolayı: vücudunuz kaslarınız için sıvıları tutmaya çalışıyor.

Ama gereksiz yere dökmek için daha hızlı kaçabilmeniz için beyniniz vücudunuza tuvalete gitmesini söyler, idrarı gidermek için tuvalete gitmesine rağmen, sadece “birkaç damla” dışarı çıkmasına neden olacak kadar çok gitmenizi sağlar.

6. Gerçeküstü bir his: çevrenizdeki hiçbir şeyin gerçek olmadığı ya da gördüğünüz şeyin bir parçası olmadığınız duygusu

baş dönmesi

Tuhaf görünebilir, ancak yoğun anksiyete veya stres geçirdiyseniz, ne hakkında konuştuğumuzu anlayacaksınız.

Aniden, etrafınızdaki hiçbir şeyin gerçek olmadığına dair net hisleriniz olduğunu düşünürsünüz. Dünyayı dışarıdan görmek ve içinde olduğunuzu hissetmek gibi bir şey.

Peki bu nereden gelir? Her şeyden önce, eğer bu size sık sık oluyorsa, doktorunuza söylemelisiniz.

Yoğun anksiyete akciğerlerinizi etkiler. Hızla nefes alıp verirsiniz ve çok fazla oksijen biriktiğinde, genellikle iki şeyle karşılaşırsınız: Birincisi hiperventilasyon, ikincisi ise bu gerçeküstü hissi yaşamanız.

Beyniniz durumu düzgün bir şekilde çalışmıyor ve bu duyumlara neden oluyor.

Sonuç olarak, muhtemelen daha önce bu belirtilerin en az birini fark ettiniz. Bir veya iki kez gerçekleşirse sorun olmaz, ancak alışıldık olduysa ve yineleniyorsa tehlikeli olabilir.

Yardım isteyin, doktorunuzla konuşun ve anksiyeteniz ile başa çıkmaya başlayın.

Resimler wikihow.com adresinden alınmıştır.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  •  Gray, J. A. (1985). The neuropsychology of anxiety. Issues in Mental Health Nursing7(1–4), 201–228. https://doi.org/10.3109/01612848509009455
  • Keil V, Hepach R, Vierrath S, Caffier D, Tuschen-Caffier B, Klein C, et al. Children with social anxiety disorder show blunted pupillary reactivity and altered eye contact processing in response to emotional faces: Insights from pupillometry and eye movements. J Anxiety Disord. 2018;
  • Martínez Lemus H, Núñez Orozco L. Manifestaciones pseudoneurológicas de los trastornos somatomorfos. Rev Mex Neurocienc. 2005;
  • Lai HH, Rawal A, Shen B, Vetter J. The Relationship Between Anxiety and Overactive Bladder or Urinary Incontinence Symptoms in the Clinical Population. Urology. 2016;98:50–57. doi:10.1016/j.urology.2016.07.013

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.