Basur Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?
Basur hastalığının çok sayıda kişide görülmediğini düşünebilirsiniz; ancak yanılıyorsunuz. Günümüzde gitgide daha fazla kişi basurdan şikayetçi olmaktadır. Bugünkü yazımızda, sizlere doğal yollarla nasıl basur tedavisi yapabileceğinizden bahsedeceğiz.
Basur: Nedir, Nasıl ve Neden Oluşur
Basur sorunundan şikayetçi olanlar bu sorunun çok rahatsızlık verdiği konusunda bize katılacaktır. Basura rektumun üzerindeki baskının artması sebep olur ve bu sorunu tetikleyen faktörler arasında aşağıdakiler bulunur:
- Kronik kabızlık
- Hamilelik
- Doğum yapmak
- Obezite
- Stres
- Düşük lifli beslenmek
- Tüm gün oturmak
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Dar kıyafetler
Basurun en sık görülen belirtileri ise şunlardır:
- Ağrı
- Yanma
- Kaşıntı
- Genel bir rahatsızlık hissi
- Kanlı dışkı
Bazen basur belirtileriyle ilgilenmektense onları hafife almak daha kolayımıza gelir. Ancak durumunuz kötüleşirse, bir noktada ameliyat söz konusu olabilir.
İşte bu yüzden sağlıklı alışkanlıklar edinmek ve bazı doğal tedavilerle durumu iyileştirmek oldukça önemlidir.
Basur Tedavisi için Bazı İpuçları:
- Çok fazla oranda protein içeren diyetlerden kaçının (Atkin diyeti gibi)
- Meyve, sebze, tam tahıl ve bakliyattan bol miktarda lif alın
- Şeker miktarı yüksek gıdalardan kaçının (tatlı, şeker, hamur işi gibi)
- Kışın günde en az iki litre ve yazın üç litre su içmeye çalışın
- Çok fazla kahve veya alkol içmeyin
- Düzenli egzersiz yapın
- Sağlıklı bir kiloda olun
- Güçlü müshiller almayın
- Sigara içmeyin ve stres düzeyinizi azaltın
- Pamuklu iç çamaşırı giyin ve dar kıyafetlerden kaçının
- Sert, kokulu veya çok kuru tuvalet kağıdı kullanmayın. Onun yerine ıslak mendil tercih edin
- Tuvaletinizi tutmayın
- Tüm gün oturmayın; masa başında çalışıyorsanız, ayakta çalışmayı deneyin veya ara sıra kalkıp hareket etmeye çalışın
Basura Tedavisi İçin Doğal Yöntemler
Yukarıdaki önerileri denemenin yanı sıra (çok fazla gözükebilirler, ama hepsi hem çok basittir hem de basurla beraber genel sağlık durumunuza yöneliktir), basur tedavisi için aşağıdaki ev yapımı tedavilerden faydalanmayı deneyebilirsiniz:
Cadı fındığı yağı
Cadı fındığı yağı, iltihabı azaltır ve basur ile bağlantılı ağrı ve kaşıntının azaltılmasına yardımcı olur. Aktarlarda ve eczanelerde satılan esans yağından birkaç damlayı kağıda damlatarak kullanabilirsiniz.
Hassas cilt sebebiyle herhangi bir tahriş sorunu yaşarsanız, hemen kullanımı bırakınız. Cadı fındığı yağını daima biraz zeytinyağı ile seyreltebilirsiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir:
Kestane
At kestanesi ağacı çiçekleri beyaz ve pembe renklidir ve ağacın tüm kısımları dolaşıma iyi gelmektedir. Siz de basur tedavisi için bu ürünü gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Ürünün iyileştirici özelliğinden faydalanmak üzere, aşağıdakileri kullanarak kendinize bir çay yapabilirsiniz:
- 1 avuç kestane ağacı yaprağı
- 1 bardak su
Suyu kaynatın ve yaprakları ekledikten sonra beş dakika daha devam edin. Ocağın altını kapatıp suyun soğumasını bekleyin. Sıvıyı bir kabın içine boşaltın ve banyoda içine oturabileceğiniz daha büyükçe bir kabın içine ekleyin.
Ayrıca bu çayın içine bir bez veya yuvarlak pamuk batırabilir ve doğrudan sorunlu bölgeye uygulayabilirsiniz.
Karakafes otu kökü
Karakafes otu kökü basurun yol açtığı ağrının dinmesine ve ayrıca kanamaya da yardımcı olur. Karakafes otu kökünü aktarlardan temin edebilirsiniz. Macun kıvamına getirmek üzere toz köke biraz su ekledikten sonra sorunlu bölgeye 15 dakika boyunca uygulayıp ardından ılık suyla durulamanız yeterli olacaktır.
Aloe vera
Bu bitkinin, deriyi ve yaraları iyileştirmekten iltihabı azaltmaya sayısız faydalı özelliği bulunmaktadır; bu sebeple basur için son derece ideal bir bitkidir. Aloe bitkisinin dalını ikiye bölün ve sorunlu bölgeye jelini sürün.Beyaz meşe kabuğu
Bu da aşağıdakiler gibi birbirinden inanılmaz özelliklere sahip başka bir ağaçtır:
- Antiseptik
- İltihap giderici
- Kanamayı durdurucu
Basura tedavisi için mükemmel bir tedavi de aşağıdaki malzemelerle hazırlanan bir çaydır:
- 1 çay kaşığı beyaz meşe kabuğu
- 1 bardak kaynar su
Kabuğu kaynar suyun içine atın, üstünü kapatıp 15 dakika demlendirin. Sıvıyı süzün, içine pamuğu batırıp sorunlu bölgeye sürün.
Bu şişliği indirmek için harika bir tedavidir, ancak aynı zamanda kabızlık sorunu da yaşıyorsanız bu tedaviyi kullanmayın.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir:
Nim ağacı
Bu harika özellikleri sayesinde daha çok Ayurveda tıbbında kullanılır. Aşağıdaki rahatsızlıklara sahip kişilere iyi gelir:
- Diyabet
- Yüksek kolesterol
- Basur
Son rahatsızlıkta iltihap ve enfeksiyonla mücadele ederek yardımcı olur. Bu sayede ağrı azalır. Aşağıdaki şekilde hem içerden hem dışarıdan kullanabilirsiniz:
- 1 avuç Nim ağacı kabuğu
- 1 bardak sıcak su
Çayı her zaman yaptığınız gibi hazırlayabilirsiniz. Topikal kullanımsa 15, normal şekilde içeceksiniz beş dakika soğumasını bekleyin.
Çay olarak içmeyi tercih ederseniz, hazma ve kabızlığa da iyi gelecektir. Topikal kullanım için, sıvının içine batırdığınız pamuğu sorunlu bölgeye uygulayarak kaşıntı ve kanamayı durdurabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- García Gutiérrez, A. (2008). Hemorroides: Clasificación, diagnóstico y tratamiento. Revista Cubana de Cirugía, 47(1), 0-0.
- Kinder, F. J., Phillips, G., Runnels, L., Hirsch, A. M., Bunton, A., & Policy, D. Principales Tratamientos Naturales Propuestos.
- Sevilla, M. M. (2005). Historia de las hemorroides y su tratamiento quirúrgico. Revista Mexicana de Coloproctología Enfermedades del Ano, Recto y Colon, 11(1), 4-7.